Hlavní navigace

Využijte výhod penzijního připojištění

9. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chcete v dnešní době výhodně zhodnotit své úspory a nečekat až na stáří? I pro vás je výhodné využít penzijní připojištění se státním příspěvkem. Nemyslíte? Přesvědčete se!

Penzijní připojištění patří spolu se stavebním spořením mezi nejatraktivnější produkty na finančním trhu. Zásluhu na tom má především státem poskytovaný příspěvek a daňové zvýhodnění.

Penzijní připojištění není jen běh na dlouho trať v podobě celoživotního spoření na období, kdy nebudeme aktivně činní, ale také prostředek k poměrně slušnému zhodnocení v krátkém období. Jaký způsob zvolit závisí na věku účastníka a formě využití tohoto produktu.

Mladší věk
Mladší účastníci ve věku od 18 let zpravidla nepřemýšlí o svém zabezpečení v době odchodu do důchodu, protože tato doba je jim vzdálená na několik desítek let. Pro tyto účastníky je možné využít penzijní připojištění jako výhodný nástroj pro snížení daňového základu. Toto je možné využít díky odpočitatelným položkám, které tvoří penzijní připojištění při roční vložené částce vyšší než 6 000 Kč výhodnější.

Příklad:
Účastník ve věku 20 let vloží do penzijního fondu měsíčně částku 1 500 Kč. Celkový roční vklad činí 18 000 Kč a od daňového základu lze ročně odečíst částku maximálně 12 000 Kč.

Čím vyšší máte příjmy, tím vyšší je daňový základ a tím i víc ušetříte na daních.
Např.: Při 20 % daňové sazbě je možné ušetřit 2 400 Kč, což přinese téměř 27% výnosnost, která je na české poměry neobvyklá.

Nevýhoda tohoto způsobu zhodnocování prostředků je, že každý rok je nutné zakládat a posléze rušit penzijní připojištění. Klient žádá při vypovězení smlouvy o tzv. odbytné, kde sice přijde o státní příspěvek, ale možnost odečtu daní je mu zachována. Stát totiž u penzijního připojištění nepožaduje vrácení daní, tzv. dodanění, jak tomu je třeba u životního pojištění. Tento způsob je sice výhodný, ale náročný na koloběh v podobě zakládání a rušení smluv, každý rok.

I mladší účastníci by měli penzijní připojištění využít k dlouhodobému zhodnocování svých úspor. Nejvýhodnější je začít na menších částkách a postupně zvýšit měsíční příspěvky.

Střední věk
Střední věk je ideální pro zajištění na stáří. Není brzy, ale ani pozdě. Pravidelně placený měsíční příspěvek společně se státní podporou a podílem na zhodnocení penzijního fondu vytváří dostatečný základ pro poklidné stáří. Zbývá-li do nároku na starobní důchod více než 15 let, je výhodné založit tzv. výsluhovou penzi. Ta umožňuje čerpat z účtu penzijního připojištění již po 15 letech placení, což přivítají zejména mladší účastníci, kterým umožní dříve disponovat s penězi.

Zralý věk
Podobně jako stavební spoření i penzijní připojištění má stanovenou pětiletou lhůtu, po kterou není možné s penězi disponovat, aniž by účastník nepřišel o státní příspěvky. Navíc u penzijního připojištění je nutné vyčkat podle aktuálního penzijního plánu věku 60 let.

Právě z tohoto důvodu je výhodné si založit penzijní připojištění ve věku 55 let, kdy do nároku na starobní penzi schází právě zmíněných 5 let. Samozřejmě, že je možné si smlouvu založit později (např. v 64 letech) a po pětileté lhůtě je výhodné požádat o jednorázové vyrovnání.

Je důležité zde podotknout, že do smlouvy mohou být uvedené osoby, které v případě úmrtí účastníka dostanou pozůstalostní penzi.

Co nám stát dává
Všem účastníkům penzijního připojištění přísluší státní příspěvek

Tabulka č. 306
Příspěvek účastníka
(měsíčně, v Kč)
Výše státního příspěvku
(měsíčně)
100 – 199 50 Kč + 40 % z částky nad 100 Kč
200 – 299 90 Kč + 30 % z částky nad 200 Kč
300 – 399 120 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč
400 – 499 140 Kč + 10 % z částky nad 400 Kč
500 a více 150 Kč

Účastníci, kteří vloží ročně více než 6 000 Kč, si mohou odečíst od základu daně částku přesahující zmíněných 6 000 Kč, ale maximálně však 12 000 Kč ročně. Z tohoto důvodu by vklad vyšší než 1 500 Kč měsíčně (18 000 Kč za rok) postrádal smysl, protože na něj už by se nevztahovalo daňové zvýhodnění.

Jaký fond si vybrat
Výběr fondu patří mezi nejdůležitější rozhodnutí. Zvlášť využíváme-li penzijní připojištění k dlouhodobému ukládání prostředků na dobu i několika desítek let, je výběr kvalitního penzijního fondu nutností.

Kritériem výběru je především dobré jméno vlastníka, výše základního jmění, počet účastníků a další ukazatele.

skoleni_15_4

Oproti stavebnímu spoření je možné kdykoliv přestupovat mezi fondy, aniž by klient ztratil již připsané výnosy. V současné době díky silnému státnímu dozoru nehrozí krachy penzijních fondů, ale pouze fúze menších s většími, což přinese celkově účastníkům zvýšení bezpečnosti jejich úspor v podobě velmi silných subjektů na trhu.

Podle čeho jste si zvolili váš penzijní fond?

Podle čeho jste si zvolili váš penzijní fond?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).