Hlavní navigace

Názor k článku Vytvářet si finanční rezervy je nutnost. Ale kam s úsporami? od anonym - Fajn, co tedy navrhuješ? Nic se neučit nic...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2008 10:18

    anonymní
    Fajn, co tedy navrhuješ? Nic se neučit nic nestudovat, oni to stejně nemá smysl?
    Tak jako v každém státě jsou profese, které jsou více a ty které jsou méně placené. Obvykle (nikoliv ale nutně) je to ovlivněno zájmem o danou profesi, tedy potenciálním množstvím zaměstnanců, schopných danou profesi vykonávat a zároveň atraktivitou profese.
    Proto má prodavačka míň než třeba právník, protože prodavačku může dělat každý i bez jakéhokoliv vzdělání, ale právníka ne. Ale i ta prodavačka si může vydělat víc, pokud bude znát cizí jazyky a prodávat v cetru města, něž když bude sedět za pohladnou v hypermarketu. Z jiného důvodu má vyšší plat než prodavačka takový popelář, protože toho sice může také dělat každý, ale je to natolik neatraktivní zaměstnání, že kdyby byl placen stejně jako prodvavačka, šel by raději prodávat a nikdo by popeláře dělat nechtěl.
    Čím nižší vzdělání a užší specializaci máte, tím více jste v pasti a musíte se tak podřídit situaci na trhu. V případě, že umíte nějaký evropský jazyk, máte možnost vyjet za prací do zahraničí.
    Stávky znamenají akorát náklady ekonomiky, které (více či méně skrytě) zaplatí všichni - i ti aktivní a schopní i ti neaktivní, líní a neschopní.
    Jsme prostě moc malá země na to, abychom si mohli dovolit kašlat na naše okolí - "když tady chtějí vyrábět, tak ať se naučí náš jazyk". A je naprosto logické, že případný zaměstnavatel dá při stejných podmínkách přednost někomu, kdo jeho jazyk umí, před tím, kdo jeho jazyk neumí.
    Třeba já mám současné místo jen a jen díky tomu, že zvládám němčinu, jinak bych někde hákoval za průměrnou mzdu.
    Ano, je to boj. Až budou umět všichni dobře jeden jazyk, budou ve výhodě ti, kdo umí dva, atd. Za první republiky byla maturita poměrně vysoké vzdělání, dneska je považována za jakýsi minimální standard, prostě nároky se pořád zvyšují a kdo není schopen držet krok, má smůlu.
    A ještě jeden starý (předrevoluční) známý vtip: Jaký je rozdíl mezi dělníkem v Československu a v Anglii? Ten v Anglii hodí ráno dvě vejce na pánev, udělá si hamm-and-eggs, sedne do auta a jede se dát vykořisťovat. Ten československý hodí dvě vejce do trenek, sedne na kolo a jede vládnout.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).