Hlavní navigace

Vyšší DPH zdražila bankovní služby

27. 1. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Většina bank v tichosti promítla do svých služeb vyšší sazbu DPH. Přitom nejde o jediné změny v cenách, které nastaly nebo v nejbližších týdnech nastanou.

Rok 2010 s sebou, kromě jiných změn, přinesl zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH). To se při pohledu na míru inflace do cen zboží a služeb nepromítlo žádným zásadním způsobem. Obchodníci se tak o zvýšenou daň podělili se zákazníkem a snížili si marži. Některé banky se zachovaly jinak. Zvýšení sazby u služeb, ke kterým se DPH připočítává, zaplatí klient. Jde především o následující služby:

  • pronájem bezpečnostní schránky,
  • vystavení různých potvrzení,
  • poskytnutí bankovní informace o klientovi.

Že to jde i jinak, ukazují sazebníky těchto bank: Banco Popolare, LBBW Bank, Oberbank, Raiffeisenbank a Waldviertler Sparkasse von 1842, které mají poplatky za výše zmíněné služby již včetně DPH a s novým rokem sazebníky nemění.

Na začátku roku 2010 přichází některé banky a záložny s novými sazebníky. Podívali jsme se do nich a přinášíme vám přehled změn.

ČSOB – změny ve stylu něco za něco

Od února bude platný nový sazebník pro fyzické osoby, který především lehce pozmění podobu osobních účtů a také u většiny služeb přenáší zvýšenou DPH na klienty banky.

Co se změní?

  • ČSOB Konto zdraží o 10 Kč/měsíc. Pokud si necháváte výpisy posílat elektronicky, pak za něj zaplatíte měsíčně 50 Kč, jestli budete chtít výpis papírový, zaplatíte 60 Kč. Za 10 Kč navíc získáte nově 1 tuzemskou příchozí platbu a 2 odchozí platby zadané přes internetové bankovnictví zdarma.
  • ČSOB Exkluzivnímu kontu bude nově neomezený počet výběrů z bankomatů ČSOB, tuzemských plateb příchozích a také tuzemských odchozích plateb zadaných přes internetové bankovnictví.
  • Aktivnímu a Exkluzivnímu kontu přibude nově provedení 5 inkas či plateb SIPO v ceně účtu..
  • Zdražuje vydání a obnova bezpečnostního certifikátu pro elektronické bankovnictví. Pokud si certifikát necháte vydat či obnovit na pobočce banky, pak od února zaplatíte 400 Kč místo dosavadních 300 Kč. To samé zdražení se týká také mimořádné obnovy certifikátu. Pokud v řádném termínu obnovíte certifikát přes internetové bankovnictví, pak od února zaplatíte 200 Kč (doposud 100 Kč).
  • Více zaplatíte také za odeslanou tuzemskou platbu přes sběrný box a telefonní ČSOB Linku 24. Cena se zvedá z 9 Kč na 15 Kč.
  • Zvýšené DPH banka bere na sebe u úvěrových služeb. To se týká například vystavení potvrzení o skutečně zaplacených úrocích a dalších potvrzeních, které banka vydává na žádost klienta.
  • Naopak zvýšené DPH přehodí banka na vás, pokud si pronajímáte bezpečnostní schránku či potřebujete vydat potvrzení pro úřad nebo kopii dokladu.

Poplatky
(3500x100)

Citibank – zlevnily kreditky, ale snížily se bonusy

Citibank mění sazebník kreditních karet k 1. březnu, u osobních účtů žádné změny nenastanou.

Co se mění u kreditních karet?

  • Ve všeobecných poplatcích je změna jediná. Smluvní pokuta za nedodržení doby splatnosti se zvýší z nynějších 550 Kč na 590 Kč.
  • U kreditní karty Shell MasterCard se snižuje poplatek za vedení. Doposud se platí 850 Kč/rok, od března to bude 50 Kč/měsíc. Také rostou procenta (ze 3 % na 5 %) vracená za nákup pohonných hmot u čerpacích stanic Shell v Česku. Naopak z 1 % na 0,5 % klesá vracená část z ostatních nákupů u Shell v ČR i zahraničí. Nově je také zaveden limit ve výši 500 Kč pro celkovou částku, kterou můžete svými nákupy získat zpět.
  • S inovovanou kreditní kartou Citi Shopping se od března ruší možnost „vystornovat“ si měsíční poplatek za vedení účtu v prvních třech měsících od vydání karty.

Fio, družstevní záložna – naučila se paušály, zdražují SMS

Nový sazebník bude platný od 1. března 2010 a kromě zvýšených poplatků u služeb s DPH, zavádí i některé nové poplatky související se správou platebních karet, čímž nepřímo kopíruje ceník ČSOB, která karty pro Fio vydává.

Co se mění?

  • Zdražuje poplatek za vklad mincí, a to o 1000 % z původních 0,2 % na 2 % z objemu, min. 100 Kč.
  • Fio záložna konečně objevila krásu paušálu a platby v eurech poslané jinak než přes Target 2 (nadále za 50 Kč) nově zpoplatňuje paušálem 250 Kč (původně 0,25% z objemu převodu, min. 50 Kč, max. 250 Kč + dalších 250 Kč)
  • Mimořádný výpis z účtu, stejně jako potvrzení o provedeném převodu z účtu, podraží z 30 Kč na 36 Kč vč. DPH.
  • Více zaplatíte také za informativní SMS zprávu, kterou jste si vyžádali. Cena roste z 2 Kč na 2,40 Kč vč. DPH. Autorizační SMS jsou samozřejmě nadále bezplatné.
  • Zvedá se také cena za ostatní úkony prováděné pracovníkem Fio, družstevní záložny ze 100 Kč na 120 Kč vč. DPH za každých 15 minut.
  • Nové jsou poplatky za administrativní úkony související se správou platební karty:
    • opakované vydání PIN – 150 Kč,
    • obnovené vydání platební karty (ztráta, krádež, předčasná obnova apod.) – 250 Kč,
    • odmítnutí převzetí automaticky vydané nové karty – 100 Kč,
    • vyžádání dokladů o transakci v obchodním místě na žádost klienta – 200 Kč,
    • neodůvodněná reklamace transakce kartou – 300 Kč.

GE Money Bank – umí kreditky Visa

GE Money Bank si nechává platnou výši DPH připlatit přesně k těm službám, o kterých jsme psali v úvodu.

Nový sazebník sice GEMB nemá, ale novoroční novinkou je kreditní čipová karta VISA Classic, kterou nabízí od začátku roku 2010. S věrnostním programem bene+ můžete získat, podobně jako s kartami od Citibank, část útraty zpět. Musíte si však za něj připlatit 100 Kč. Více: Plaťte kartou a získejte část útraty zpět

Hypoteční banka – zelená šetří poplatek

Sazebník, který bude platný od 1. února 2010 se oproti stávajícímu mění pouze v jedné upřesňující podmínce. Ta od února osvobozuje od poplatku za nedočerpání dohodnuté výše hypotéky také tzv. Zelené hypotéky.

Zvýšenou sazbu DPH přenáší Hypoteční banka na klienty. Poplatek se zvýšenou sazbou tak zaplatíte za potvrzení o výši zaplacených úroků a také za vystavení jakéhokoli potvrzení (např. pro úřady) na vlastní žádost.

mBank – s předčíslím na věčné časy

mBank nový sazebník nemá a ve stávajícím nemá položky, ke kterým by přičítala skutečnou výši DPH.

Aktuální však je, že od 1. února již nebude možné při převodech uvádět číslo účtů u mBank bez předčíslí 670100. Až doposud to možné bylo, ale banka se to po konzultaci s Českou národní bankou (ČNB) rozhodla změnit. Pokud platíte z vašeho účtu v mBank pomocí inkasa a doposud jste uváděli číslo účtu bez předčíslí, informujte příjemce platby, že musí předčíslí do příkazu přidat. Bez tohoto kroku nebude inkaso úspěšné.

Pokud banka přidělí klientovi číslo bankovního účtu včetně předčíslí, je nutné, aby bylo v mezibankovním platebním styku používáno číslo kompletní, tj. včetně tohoto předčíslí. Jakékoliv zkracování přiděleného čísla účtu znemožňuje jednoznačnou identifikaci účtu klienta, a tím narušuje hladké fungování mezibankovního platebního styku, uvádí mluvčí ČNB Marek Petruš. Zbývá tak řečnická otázka, zda při spuštění svých služeb musela mBank vytvářet účty včetně jednotného předčíslí, když forma účtu je plně v režii komerční banky, pouze účet musí mít standardní formát co do minimální a maximální délky.

Raiffeisenbank im Stiftland – německá ostuda v Čechách

Najít změny nebo novinky v sazebníku této banky je doslova detektivní práce. Na webových stránkách banky se v době publikace článku v sekci, která se věnuje sazebníku, již od loňského podzimu dozvíte jedinou informaci: Stránka je ve výstavbě. Ve výstavbě je tak minimálně 3 měsíce a to je na německou banku doslova ostuda. Možná však má důvod ceny svých služeb nezveřejňovat.

Pokud půjdete přes vyhledávač, najdete na stránkách této banky odkaz na původní sazebník platný dodnes. Česká pobočka banky stále nedokázala promítnout důsledky novely zákona o platebním styku a například za blokaci embosované karty podle stávajícího sazebníku tak zaplatíte 2200 Kč, přestože podle zákona musí být blokace bez poplatku. 

Zjistit informace o cenách na pobočkách Raiffeisenbank im Stiftland v České republice také není snadné. Podle zaměstnanců jsou ceny za služby zcela individuální, ale klientům na požádání rozdávají právě citovaný starý sazebník. Zjistit úrokové sazby depozitních a úvěrových produktů je možné pouze při osobní návštěvě a banka je dává jen k nahlédnutí, získat kopii nelze. Přitom mateřská pobočka banky v německém Waldsassenu s informovaností problémy nemá a informace o cenách nebo úrokových sazbách jsou dostupné jak na webových stránkách, tak i telefonicky nebo při osobní návštěvě včetně možnosti získat písemné podklady.

Unibon – naučili se internet

Zhruba v polovině února by měla záložna UNIBON oficiálně spustit své internetové bankovnictví. To sice již nyní existuje, ale zatím pouze v neveřejné testovací fázi.. Ceny zatím neznáme, ale dá se očekávat, že platební příkazy zadané písemně budou postupně účtovány jinou cenou (nyní 0 Kč), protože nově bude existovat alternativní elektronický kanál.

daňová
kalkulačka 2009 (350x100)

UniCredit Bank – informační poctivec

UniCredit Bank je jedinou bankou, která o navyšování ceny služeb v souvislosti s vyšší sazbou DPH otevřeně na svých webových stránkách informovala. Také vydala nový sazebník, ve kterém upravuje právě jen vyšší sazby DPH od 1. 1. 2010. Více tak zaplatíte za služby typu vedení bezpečnostní schránky či za vystavení nejrůznějších potvrzení. Nezvyšuje se však samotný poplatek, pouze sazba DPH.

Volksbank – umí elektronické výpisy

Volksbank patří k těm bankám, které od začátku roku 2010 v tichosti zavedly do svých sazebníků zvýšenou sazbu DPH. Žádnou další změnu v sazebníku platném od 1. 1. 2010 nenajdete.

Nově Volksbank od začátku roku nabízí výpisy z účtu v elektronické podobě. Pokud máte zřízeno internetové bankovnictví, pak si můžete požádat o eVýpis. S měsíční frekvencí doručování je zdarma, za klasický papírový je poplatek 20 Kč.

Zároveň od 5. 2. připravuje Volksbank změnu všeobecných obchodních podmínek. Z několika málo změn je nejzajímavější ta, ve které dochází ke změně pravidel spoluúčasti klienta v případě ztráty karty. Volksbank patřila k bankám, které využily nejasností kolem evropské směrnice o platebních službách při implementaci do českého práva. Více: Platební karty provází chaos. Víme, která banka se za vás postaví

dan_z_prijmu

Její klienti se tak od listopadu 2009 až do začátku února 2010 podílí při případné ztrátě karty na neautorizovaných platebních transakcích provedených platební kartou do výše 150 eur za jednu transakci. To je však proti smyslu směrnice, která chtěla zodpovědnost klientů snižovat. Banka si to zřejmě se zpožděním uvědomila, a tak od 5. 2. bude odpovědnost také ve výši 150 eur, ale už za součet všech neautorizovaných transakcí.

Waldviertler Sparkasse von 1842 – pro občany beze změn

Waldviertler Sparkasse von 1842 sice připravila nový sazebník, který bude platný od 15. 2., k několika změnám ale dochází pouze u podnikatelských úvěrů. Tato banka zachovala u služeb, kde jiné banky přičítají DPH, původní poplatek bez dalšího započítávání DPH. Zvýšenou sazbu tak zaplatí ze své marže.

Sledujete změny v sazebnících bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).