Hlavní navigace

Vysokým výdělkům z pronájmů bytů odzvonilo

18. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Lidé v České republice shánějí k pronájmu malé a levnější byty. O velké není zájem a jejich cena klesá. Sehnat v současné době zájemce o velký byt k pronájmu není snadné. Rostoucí poptávka po malých bytech ale zároveň zvyšuje jejich cenu.

Trh s pronájmy bytů se po celé České republice postupně mění. Může za to hlavně zvýšený zájem lidí o nákup vlastního bydlení. V podstatě platí, že kdo má peníze, kupuje vlastní nemovitost. Pronájmy pak shánějí především lidé, kteří na hypotéku finančně nedosáhnou, anebo ti, kteří potřebují dočasné a relativně levnější řešení své bytové situace. Proto je největší zájem o levné menší byty. Ale přímo úměrně se zájmem stoupá i jejich cena. Na realitním trhu cena malých bytů meziročně vzrostla o 2,6 procenta.

Naopak cena pronájmů nekvalitních bytů, stejně tak jako příliš velkých a luxusních bytů meziročně klesla. Dokonce až o deset procent. Podobný vývoj jako u bytů se dá v jednotlivých krajích vysledovat i u rodinných domků. Největší zájem je o pronájmy do 20 tisíc korun měsíčně. Dražší domky se pronajímají velmi špatně, potvrzuje v tiskové zprávě ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ Petr Illetško.

U pronájmů přitom stále platí, že atraktivnější a tím i dražší jsou nemovitosti v centrech měst, cihlové zástavbě, dobré lokalitě a kvalitě. Hůře a za nižší částky se pronajímají byty s horší dostupností do center, v panelových domech a před rekonstrukcí.

Za pět tisíc i za deset

Ceny pronájmu menších bytů – garsonky, 1+kk a 1+1 o výměře do 40 metrů čtverečních – začínají v Brně již na pěti tisících korun měsíčně, ale v Českých Budějovicích a na Ústecku je lze sehnat ještě levněji. Obecně platí, že největší zájem je právě o malé byty do sedmi tisíc korun měsíčně včetně plateb inkasa. Cenu za pronájem ovlivňuje i lokalita, například existence bytu v okolí problematického sídliště cenu výrazně sníží. Naopak v univerzitní Olomouci se ceny pronájmů pro velký zájem studentů stále drží vysoko. Velmi levný pronájem okolo 3 - 4 000 Kč lze získat na Bruntálsku. To však trpí horším dopravním spojením a velmi malým pracovním trhem.

Koupit byt ve vybydlených lokalitách panelových sídlišť na okraji města už také není žádné investiční terno. Například ani v Praze v současnosti už ani snadná dostupnost metrem nemusí být sázka na jistotu. Pokud cesta metrem do centra města trvá například půl hodiny, lokalita už není zdaleka tak lákavá. A cena za pronájem musí jít odpovídajícím způsobem dolů.

Velkometrážní byty jsou pochopitelně dražší, cena za jejich pronájem se pohybuje okolo 9 - 10 000 korun. Ovšem vidina vysokých zisků se jejich majitelům pomalu rozplývá. Pronajmout v dnešní době obyčejný byt 3+1 bez úprav za 12 000 korun měsíčně se už jen tak nepodaří. Ani rozmlsané cizince na Karlovarsku, kde se ceny ještě stále drží vysoko, už nebaví platit přemrštěné ceny pronájmů. Další nevýhodou je, že nabídka převyšuje poptávku, a tak lze očekávat postupné snižování cen.

skoleni_15_4

Pronájem místo hypotéky

Právě rozumná cena pronájmu je pomyslnou hranicí, kdy se ještě „vyplatí” pronájem platit místo pořízení vlastního bydlení. Současné ceny jsou však postaveny na hranici možností, kdy je zájemce o bydlení ochoten částku vynaložit na pronájem a ne na splácení vlastní hypotéky. V případě, že zájemce o byt na hypotéku nedosáhne, vyhledává pronájmy v cenové relaci okolo šesti tisíc korun.

Lepší vrabec v hrsti

Chytrý pronajímatel si uvědomuje, že je pro něj zajímavější stabilní příjem, i když nižší, než vydělat o jeden nebo dva měsíce více, ale pak hledat brzy nového nájemníka. Střídáním nájemníků totiž dochází i k rychlejšímu opotřebení nebo vybydlování bytu. Lze proto očekávat tlak na snižování cen pronájmů a sestupný trend potvrzuje i nabídka realitních kanceláří.

Pronajímáte si byt?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).