Hlavní navigace

Vysoké číslo nově vytvořených pracovních míst v USA přiblíží růst sazeb

7. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Freepik.com, podle licence: Rights Managed
Americký dolar od středy posiluje a dosahuje měsíčního maxima. Pokračování tohoto trendu prodlouží dobrá čísla ohledně nově vytvořených míst v USA, která se čekají. Dobrý výsledek by totiž mohl potvrdit zvýšení úrokových sazeb a tedy v důsledku podpořit kurz dolaru.

Událostí dne bude počet nově vytvořených míst v USA

Dnešní ekonomický kalendář obsahuje průmyslová data z Francie. Srpnové údaje by měly kompenzovat červencové propady jak celého průmyslu, tak jeho zpracovatelské částí. Dnešní ranní údaje z Německa ukázaly, že tam k tomuto obratu došlo. Německý průmysl vzrostl meziměsíčně o 2,5 % a meziročně o 1,9 %. Spolu s očekávaným obratem by to tedy mělo podpořit i celkový výkon průmyslu v eurozóně, který bude publikován ve středu příští týden.

Hlavní událostí, ke které bude směřovat pozornost trhů, bude oznámení počtu nově vytvořených míst v americké ekonomice. Ekonomové SG očekávají 200 tisíc, což je o něco více než konsenzus trhu. Každopádně oboje vidí silnější září než srpen, který byl poznamenán efekty počasí (povodně v jižní části USA a požáry na západě). Září už se tyto jevy netýkaly, takže firmy mohly najímat lidi bez omezení. To se tedy odrazí nejen v počtu nových pracovních míst, ale také v délce pracovního týdne či zrychlení dynamiky mezd.

ECB nenaznačila nic ohledně budoucí měnové politiky

Pravidelné týdenní údaje z amerického trhu práce o počtu nezaměstnaných vyslaly pozitivní signál před dnešní statistikou nově vytvořených míst v USA. Nově registrovaných nezaměstnaných totiž ubylo jak ve srovnání s minulým týdnem, tak i očekáváním trhu; stejně jako v případě stávajícího počtu nezaměstnaných.

Zveřejnění zápisu z měnového jednání ECB 7. – 8. září nepřineslo nic nového ohledně omezování programů kvantitativního uvolňování. ECB pouze potvrdila stávající nastavení programu na 80 mld. EUR měsíčně a potvrdila, že bude fungovat minimálně do března 2017.

Všechny tyto včerejší informace podpořily dolar, který proti euru posílil o 0,5 %.

Průmyslová aktivita se odrazí od červencového dna

Dnes ČSÚ zveřejní další údaje o stavu reálné ekonomiky. Průmyslová aktivita by měla kompenzovat červencový propad. Pravděpodobně ovšem ne tolik jako včerejší maloobchod, když ještě i v srpnu některé provozy čerpaly celozávodní dovolenou. Zahraniční obchod by měl po schodku v červenci opět vykázat mírný přebytek. Stavebnictví ovšem i v průběhu své nejvyšší sezóny vykáže dvouciferné meziroční tempo propadu.

dan_z_prijmu

Maloobchodní tržby vykompenzovaly srpnový propad

Maloobchodní tržby v srpnu vykompenzovaly propad v červenci. Částečně k tomu přispěly i o dva pracovní dny více ve srovnání s minulým rokem. Ovšem i po jejich očištění zůstane růst o 5,6 % y/y. Struktura ukázala, že české domácností se nebojí utrácet za zbytné zboží (růst o 12,4 % y/y). Dvojciferný růst vykázaly také tržby za pohonné hmoty. To je důsledek stále nízkých cen a také většího počtu Čechů trávící dovolenou v tuzemsku.

Měny v regionu, stejně jako koruna, včera vykazovaly nízkou volatilitu. Forint stagnoval na 305 HUF/EUR a polský zlotý přidal pouze 0,2 %. Z míry ho nevyvedlo ani zveřejnění informace, že dolní komora polského parlamentu začne 19. října projednávat návrh polského prezidenta na zmírnění dopadů FX hypoték.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).