Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vysoká škola není zadarmo od LK - Jak tady Vít Špinka správně připomíná, náklady na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2005 11:06

    LK (neregistrovaný)
    Jak tady Vít Špinka správně připomíná, náklady na studium nerovná se životní náklady. I když člověk nestuduje, tak se stravuje, přepravuje i bydlí.
    Dle mně by se do nákladů na studium měly počítat peníze za učební pomůcky, bydlení v případě, že je nutno bydlet mimo vlastní bydliště (třeba kolej či podnájem v místě školy) a dopravu do a ze školy. Pak těch 3500 měsíčně vidím reálně.
  • 25. 2. 2005 12:11

    ZIL (neregistrovaný)
    To je sice pravda, ale na druhou stranu student NENÍ výdělečně činná osoba a náklady na jeho živobytí do doby jeho plného osamostatnění nesou rodiče. Student si vydělává, protože si na studium vydělat MUSÍ, neboť rodiče to nezvládají.
    Jinak bychom se mohli bavit i o tom, že dítě vlastně neznamená žádné náklady, protože bydlet musím tak jako tak. Platím elektřinu, vodu a další životní náklady. Jenže pokud mám dítě, nemůžu bydlet v 1+0 a ostatní náklady jsou taky vyšší. Takže podle mne musíme započítat i náklady na živobytí. To, že na to hodně rodičů nemá, nemůžeme zevšeobecňovat, protože pokud si student MUSÍ na živobytí vydělávat, může trpět i kvalita studia.

    A pro zajímavost, abyste vědel, kolik dítě stojí, cituji ze zprávy Českého statistického úřadu, která se týká roku 2003: "Zatímco vydání na dítě do 2 let činila 5 391 Kč měsíčně a dosahovala necelých tří čtvrtin vydání na dospělého, výše měsíční částky výdajů na dítě ve věku 15 až 17 let byla 7 087 Kč, což se zhruba rovnalo vydání na dospělého. Náklady na dítě 18leté a starší dosáhly výše 8 020 Kč za měsíc a byly o více než 10 % vyšší než výdaje na dospělého."
    Celá zpráva: http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/na_nasich_strankach_najdete_novou_publikaci_naklady_na_vychovu_a_vyzivu_deti_v_roce_2003

    Myslím, že dalšího komentáře netřeba.
  • 25. 2. 2005 16:19

    Pavel (neregistrovaný)
    No, to bychom taky mohli do nákladů na studium připočítat i ušlý zisk (student nevydělává).
  • 28. 2. 2005 9:48

    ZIL (neregistrovaný)
    To už můžete posílat děti do práce od 10 let. Ušlý zisk tam nepatří, neb se nedá přesně vyčíslit, na rozdíl od nákladů.
    Pokud student nevydělává, živí ho rodiče. Ti nesou na svých bedrech nejen přímé náklady na studium, ale i na stravu a oblečení. Kulturu nepočítám, tu mít můžete a nemusíte, stejně jako cestování, alkohol a cigarety. Ale najíst se musíte a nahatej taky chodit nemůžete (jinak je to tresný čin výtržnictví a v zimě byste ještě nastydnul a mohl umřít).
  • 2. 3. 2005 21:32

    ja (neregistrovaný)
    Naopak. Usly zisk je nakladem na studium. Pokud tvrdite opak, tak jste asi misto studia pracoval a nedaval pri vyuce moc pozor :-)
  • 31. 1. 2006 23:00

    nikita (neregistrovaný)
    to je sice pravda, ale pokud člověk bydlí např. na vesnici ve vlastním domku a spoustu jídla má z vlastních zdrojů, tak je potom sakra rozdíl, když najednou musí bydlet v praze - a mimochodem velice závidím lidem, co mají kolej okolo 1200,- - u nás platím 2600,- a můžu být ráda, že tu kolej vůbec mám. mě měsíc na vš přijde na necelých 5000,- s tím, že domů skoro nejezdím, do hospody, kina a podobných institucí ani nepáchnu a oblečení kupuju maximálně v lidovce za 39,-...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).