Hlavní navigace

Výsledky voleb spustily rally indických fondů

28. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Indické parlamentní volby konané 16. května skončily překvapivě jednoznačným vítězstvím koalice UPA (United Progressive Alliance), vedené Indickým národním kongresem Manmohana Singha, dosavadního ministerského předsedy. Následná pondělní rally na akciovém trhu v Indii vyústila dokonce z důvodu růstu o více jak 17 procent k jeho uzavření. Z akciových vzestupů následně profitovaly i podílové fondy fokusované na indické akcie registrované v České republice.

Výsledky voleb překvapením

Pikantní na indických volbách je dle indického akciového týmu Halbis, který je součástí skupiny HSBC, zejména skutečnost, že volby vyhrála stejná koalice jako před pěti lety, kdy došlo naopak díky výsledkům k propadu akciového trhu více jak o 20 % v dolarovém vyjádření. Podstatným je v tomto případě odstup vítěze od druhé strany v pořadí, kterou je stejně jako v roce 2004 nacionalis­ticky orientovaná Indická lidová strana (BJP). Ta je vůdcem koalice NDA (Národní demokratické spojenectví).

Ministerský předseda Manmohan Singh a jeho strana získali překvapivě 206 křesel z 543 možných ve sněmovně, celá koalice pak má mít dokonce 262 křesel. Pouze pár křesel pak dosavadního premiéra dělilo od absolutní většiny v parlamentu. Nenaplnily se tak scénáře, že světová hospodářská krize přinese hlasy především opoziční koalici NDA. Vládní koalice tak má pohodlnou majoritu a nepotřebuje hledat podporu u komunistů či jiných stran, jak tomu bylo po předchozích volbách v roce 2004. Právě podpora komunistů byla pro vládu klíčová, po jejím skončení v červnu 2008 ztratila svou akceschopnost. Očekáván byl více nejednoznačný výsledek, kdy Indický národní kongres měl získat zhruba 150 křesel (získal 206) a celá koalice kolem 210 (262). Čtěte více: S výměnou peněz na dovolenou nemusíte spěchat 


Ind, Indie

Ekonomové neskrývají radost

Silný mandát Indického národního kongresu přinesl mezi investory doslova euforii. Ekonomové očekávají významné reformy včetně privatizace státních firem, zlepšení vztahů mezi USA a Indií a další příliv zahraničních investic, neboť dle jejich názoru je osoba samotného Manmohana Singha, architekta indického ekonomického zázraku, dostatečnou garancí pro pokračování reformního procesu.

Příznivé povolební situace na indickém trhu lze samozřejmě využít k investicím. Prvotní překotný růst již sice nezachytíme, ale trh je stále hodně vzdálen od svých hodnot před vypuknutím politické nestability a celosvětové hospodářské a finanční krize, takže potenciál nadále skýtá. Jen je třeba opravdu počítat se zvýšenou volatilitou a věnovat mu v portfoliu jen takovou pozornost, kterou podíl emerging markets na světové ekonomice má.

Co je podle vás nyní nejlepší při obchodování s akciemi?

Fondy umožňují většinou i měsíční investice od stokorun výše

Do indických akcií lze investovat buď napřímo, což klade určité nároky na nalezení správného brokera a čas ke studiu jednotlivých titulů místní burzy, nebo můžeme využít některého z podílových fondů na našem trhu. Mnohé z nich dokonce umožňují pravidelné investice již od řádu stokorun měsíčně, což je samozřejmě z důvodu rizikovosti uvedeného regionu zajímavá alternativa. Čtěte více: Fondy začaly své podílníky vyplácet, ale stále jedou s kopce

Dle investičního portálu www.ifondy.cz a jeho srovnání pěti významných „indických fondů“ registrovaných pro prodej v České republice a vedenými v amerických dolarech můžeme konstatovat následující:

  1. Po vypuknutí krize prokazuje nejlepší výkonnost fond ze skupiny HSBC – HGIF – Indian Equity, když za 6 měsíců přidal v dolarovém vyjádření neskutečných 85 procent, z toho jen v posledním týdnu posílil o téměř 24 procent. Fond je nejlepší i v YTD, tedy od začátku letošního roku, kdy si polepšil o více jak 56 procent.
  2. Na tříleté periodě je nejlepším fondem z porovnávané pětice fond Franklin India, který získal téměř 39 procent. Dá se do něj investovat i pravidelně pomocí menších měsíčních částek.
  3. Dalšími alternativami investování jsou fondy Parvest India, Fortis India nebo SGAM Fund Equities India, chceme-li mít ve svém portfoliu přímo Indii. Indické akcie jsou ovšem zastoupené i ve více diverzifikovaných portfoliích zaměřených na celé emerging markets (například Pioneer Emerging Markets Equity navyšoval pozice v indických akciích již od března), na země BRIC nebo na asijský region.

Graf - Indian Equity

Graf: Indian Equity

skoleni_15_4


Kombinace úspěšných parlamentních voleb a nízkých cen díky důsledkům celosvětové krize je jistě lákavá. Jen nezapomínejme, že Indie je stále typickým představitelem emerging markets a nynější prosluněné nebe nad tamější burzou může v případě globálních problémů rychle ukázat i svou druhou tvář. To ostatně investoři, kteří investovali do tohoto regionu v posledních letech, už dobře vědí. Čtěte více: Porcování medvěda a kratší týden rozjelo nákupní horečku

Autor je ředitelem oddělení e-commerce společnosti Broker Consulting

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).