Hlavní navigace

Výsledková sezóna na české burza RM-SYSTÉM

2. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Co se dělo na akciovém trhu a ekonomice?

Celková důvěra v českou ekonomiku se v březnu mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se oproti únoru zvýšil o 0,2 bodu na –2,4 b. z –2,6 b. Rostla důvěra ve stavebnictví, v průmyslu pak zůstala beze změny. Podnikatelská důvěra se snížila na 2,2 b. z 2,3 b. Indikátor spotřebitelské důvěry se zvýšil na –20,8 b. z –22,3 b. Ze šetření statistického úřadu mezi spotřebiteli vyplynulo, že obavy o zhoršení ekonomické situace se snížily. Respondenti se však i nadále obávají růstu cen a neplánují větší nákupy. Česká národní banka pak v týdnu ponechala úrokové sazby na rekordně nízkých hodnotách. Základní dvoutýdenní Repo sazba zůstala podle očekávání na 0,05 %. Diskontní sazba zůstává na 0,05 % a lombardní na 0,25 %. Index RM ve 12. týdnu zahájil na hodnotě 1.942,74 bodů a ve 13. týdnu uzavíral na hodnotě 1.867,38 bodů (-3,88 %). Celkový objem obchodů dosáhl ve sledovaném období hodnoty 198 mil. Kč.

ČEZ podal stížnost na bulharské regulační úřady

Společnost ČEZ informovala, že podala stížnost na Bulharskou republiku k Evropské komisi kvůli nedodržování národního i evropského energetického regulačního rámce. ČEZ v odeslané stížnosti žádá Evropskou komisi o nezávislé posouzení celé situace s cílem zajistit svým bulharských dceřiným společnostem (ČEZ Razpredelenie a ČEZ Electro) objektivní a spravedlivé postupy. Podle ředitele divize distribuce a zahraničí Tomáše Pleskače se jedná zejména o způsob zahájení procedury odebrání licence. K zahájení procesu odebrání licence došlo v únoru letošního roku na popud bulharského premiéra a nikoliv nezávislého energetického úřadu. K odebrání licence vyzýval také generální prokurátor. To je podle společnosti ČEZ v rozporu s evropským právem. ČEZ v tiskové zprávě zopakoval své přesvědčení o tom, že neshledává žádné zásadní pochybení ve své dosavadní činnosti, jenž by mělo vést k odebrání licence bulharských dceřiných společností ČEZ Razpredelenie a ČEZ Elektro. Bulharský energetický regulátor DKEVR by měl rozhodnout o odebrání či neodebrání licence 16. dubna.

ČEZ prodá elektrárnu Chvaletice Litvínovské uhelné

Energetická společnost ČEZ využila nejvyšší nabídku, kterou obdržela v rámci procesu prodeje některých svých uhelných elektráren, a podepsala smlouvu na prodej elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná a. s. Prodejní cena činí 4,12 mld. Kč. ČEZ však navíc každoročně získá i 90 % z tržní ceny povolenek CO2 přidělovaných zdarma elektrárně Chvaletice, což využije pro další modernizaci svých elektráren. Jedná se o 5,3 milionů tun povolenek v celkové výši cca 450 mil. Kč při jejích dnešních cenách. Podepsaný kontrakt nezahrnuje žádné dodávky uhlí od společnosti ČEZ. Evropská komise nyní ještě musí potvrdit dostatečnou kvalifikaci kupce, tedy společnosti Litvínovská uhelná a. s.

Prodejní proces zahájila společnost ČEZ v červenci loňského roku. Souvisí s rozhodnutím ČEZ rychle ukončit šetření Evropské komise vedené od roku 2009, a to formou tzv. narovnání (anglicky settlement), v rámci kterého se ČEZ zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren. Druhým důvodem divestice je skutečnost, že Chvaletice patří mezi elektrárny, které nebyly určeny v rámci portfolia zdrojů ČEZ k dlouhodobému provozu. ČEZ se totiž v souladu se svou strategií provozovat do budoucna pouze zdroje s nižšími emisemi rozhodl podstatně investovat v České republice pouze do rekonstrukce pánevních elektráren, pro které má ČEZ zajištěné uhlí z vlastních zdrojů, a tudíž u nich nehrozí riziko komerčních sporů. Jedná se o elektrárny v Ledvicích, Tušimicích a Prunéřově, do kterých ČEZ investuje tak, aby plnily veškeré ekologické normy, tedy aby se podstatně zvýšila jejich účinnost a snížily se emise CO2 v porovnání s dnešním stavem, a aby byly schopné provozu další desítky let.

Společnost Philip Morris zveřejnila výsledky hospodaření za rok 2012

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly v roce 2012 o 6,6 % na 13 mld. Kč. Po vyloučení vlivu měnového kurzu se jednalo o růst o 5,3 %. Firma vykázala pokles konsolidovaného čistého zisku o 3,9 % na 2,44 mld. Kč. Tržní podíl v ČR poklesl o 1,2 procentního bodu. Na Slovensku došlo k nárůstu o 0,9 procentního bodu.

Objem odbytu poklesl v ČR o 7,5 % v ČR a na Slovensku o 1,2 %. Export naopak vzrostl o 23,7 %. Podle předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Andráse Tövisiho zůstává odbyt v ČR i na Slovesku navzdory zlepšení konsolidovaných tržeb pod tlakem kvůli celkovému poklesu trhu. Představenstvo společnosti navrhuje výplatu hrubé dividendy z čistého zisku za rok 2012 a z nerozděleného zisku z předchozích let ve výši 900 Kč na akcii. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 19. duben 2013.

Společnost NWR chce upsat nové akcie v nominální hodnotě až 34,9 mil. EUR

Společnost NWR bude žádat akcionáře o obnovení pravomoci managementu k úpisu nových akcií v nominální hodnotě až 34,9 mil. EUR. Zatím podle NWR neexistuje žádný plán na úpis akcií. Výroční schůze společnosti se uskuteční 26. dubna v Amsterdamu.

Změna doporučení pro Komerční banku

Erste Group Bank zvýšila doporučení pro akcie Komerční banky z „držet“ na „akumulovat“. Zároveň zvýšila cílovou cenu ze 4.050 Kč na 4.600 Kč.

Změna doporučení pro ČEZ

Komerční banka snížila cílovou cenu pro akcie ČEZ ze 740 Kč na 661 Kč. Doporučení ponechala na stupni „kupovat“.

Změna doporučení pro Erste Group Bank

Mediobanca snížila doporučení pro akcie Erste Group Bank na „neutral“ z původního „outperform“.

Společnost Natixis zahájila pokrývání akcií společnosti Erste Group Bank s doporučením „kupovat" a cílovou cenou 27,8 EUR (716 Kč).

Volkswagen svolává v Číně k opravě rekordní počet automobilů

Volkswagen v Číně svolává k opravě rekordní počet automobilů, aby vyměnil vadnou převodovku, která by mohla mít negativní vliv na akceleraci. Svolání se týká 384.181 vozů. Zatímco Volkswagen se k výši nákladů na celou akci nevyjádřil, analytická společnost LMC Automotive odhaduje výměnu na 3.000 – 10.000 čínských juanů (CNY) za auto, což by mohlo v nejhorším případě znamenat více než 600 mil. USD.

Pro Volkswagen je Čína největším trhem, který by společnosti měl pomoci stát se do roku 2018 největším světovým výrobcem automobilů. Svolání vozů v Číně přišlo necelý týden na to, kdy státní televizní kanál upozorňoval na stížnosti zákazníků k vozům ohledně abnormálních vibrací, ztráty výkonu a okamžitého zrychlení. Volkswagen však oznámil, že dosud nedošlo k žádné nehodě nebo zranění ve spojení s touto vadou.
 

ČEZ odeslal účastníkům tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín předběžné hodnocení nabídek

Společnost ČEZ oznámila, že dvěma uchazečům o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín (JETE), konkrétně konsorciu společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric ČR a konsorciu společností Škoda JS, Atomstroyexport a Gidropress, odeslala oznámení o výsledku posouzení a předběžného hodnocení nabídek na dostavbu dvou jaderných bloků JETE. Nyní, podle vyjádření ČEZ, budou následovat jednání s oběma uchazeči s cílem vylepšení nabídek ve všech jejich částech. ČEZ již na podzim loňského roku vyřadil z tendru francouzskou společnost Areva. Podle ČEZu ve své nabídce nenaplnila zákonné a obchodní požadavky veřejné zakázky. Již dříve ČEZ uvedl, že vítěz tendru by měl být znám v září 2013 a k podpisu kontraktu by mělo dojít v závěru roku 2013.

dan_z_prijmu

Společnost AAA Auto Group zveřejnila výsledky hospodaření za rok 2012

Skupina autobazarů AAA Auto Group zveřejnila výsledky hospodaření. Čistý zisk se více nežzdvojnásobil na 22,3 mil. EUR. Celkové tržby za minulý rok vzrostly o 21,6 % na 335,9 mil. EUR. V následujících čtvrtletích však společnost očekává pokles čistého zisku.

Společnost Orco zveřejnila výsledky hospodaření za rok 2012

Společnost Orco hospodařila v roce 2012 s čistou ztrátou 40 mil. EUR (zhruba miliarda korun) v porovnání se ztrátou 53 mil. EUR v roce předchozím. Tržby firmě vzrostly meziročně o 65 % na 260 mil. EUR. Nárůst tržeb byl způsoben především prodejem projektu Sky Office v Düsseldorfu za 117 mil. EUR. Čistá hodnota aktiv (NAV) vzrostla na 528 mil. EUR z 378 mil. EUR v roce 2011. Při přepočtení na akcii však NAV klesla na 4,9 EUR z 22,2 EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).