Hlavní navigace

Vyplňujeme přehled o příjmech a výdajích pro ČSSZ (PŘÍKLAD)

14. 3. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vyplnění přehledu o příjmech a výdajích pro Českou správu sociálního zabezpečení není nijak náročné. Pokud nevíte jak na to, zkuste si to s námi. Přinášíme podrobný návod krok za krokem.

V předchozím článku Jak vyplnit daňové přiznání (PŘÍKLAD) jsme si podrobně ukázali, jak vyplnit daňové přiznání v případě, že jste v roce 2018 byli zároveň zaměstnancem i OSVČ. V následujícím článku Jak vyplnit Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu? (PŘÍKLAD) jsme si krok za krokem vyplnili přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu.

Poslední dokument, který se k daňovému přiznání pojí, je přehled o příjmech a výdajích pro Českou správu sociálního zabezpečení. A ten si krok za krokem vyplníme v dnešním článku. Opět použijeme jeden z formulářů v Excelu, které si můžete stáhnout zde na Měšci. V excelovém formuláři totiž pan Martin vyplňoval i celé daňové přiznání, takže vyplnění tabulky základních dat mu opět usnadní práci.

Přehled pro ČSSZ

Pro připomenutí uvedeme, že pan Martin Veselý byl po celý rok 2018 zaměstnán na hlavní pracovní poměr jako grafik v jedné nadnárodní firmě. Jeho hrubý příjem činil 35 000 Kč hrubého měsíčně, respektive 420 000 Kč ročně. Kromě toho se ale grafikou živil i ve volném čase v rámci různých zajímavých projektů, a to jako OSVČ. Takto si za rok vydělal dalších 150 000 Kč.

Přesuneme se teď na záložku SP1. Protože jsme úplně na začátku vyplňování daňového přiznání vyplnili záložku ZAKL_DATA, opět se nám údaje propsaly i na tento formulář. Doplňovat už tedy budeme jen několik kolonek. V bloku B to budou tyto:

  • Řádek 12 – Povinnost podat daňové přiznání – ANO
  • Řádek 13 – Daňové přiznání podává a zpracovává daňový poradce – NE
  • Řádek 14 – Platba daně stanovená paušální částkou – NE
  • Řádek 17 – Účtování v hospodářském roce – NE

Následně v bloku C zaškrtneme, že v roce 2018 pan Martin vykonával samostatně výdělečnou činnost jen jako vedlejší, a to v měsících 1–12. V bloku D pak jako důvod uvede zaměstnání.

V bloku E pak musí pan Martin vyplnit tato data:

  • Řádek 26 – Počet měsíců, v nichž je SVČ považována za vedlejší – 12
  • Řádek 27 – Počet měsíců, v nichž je vykonávána SVČ alespoň po část měsíce – 12
  • Řádek 32 – Minimální vyměřovací základ – 0
  • Řádek 38 – Úhrn zaplacených záloh na DP – 0 Kč
Vyplněná první strana Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro ČSSZ
Autor: Veronika Doskočilová

Vyplněná první strana přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro ČSSZ

Vyměřovací základ pro rok 2018 byl stanoven na 71 950 Kč. Pan Martin jej ale nedosáhl, a tak si může vybrat, jestli bude chtít být dobrovolně účasten sociálního pojištění. A jelikož nechce, do řádku č. 30 vepisuje 0.

Stejně tak vepisuje 0 i do řádku č. 32 – Minimální vyměřovací základ. I v poznámce je totiž v přehledu uvedeno, že pokud vyměřovací základ nedosáhl rozhodné výše, nemusí být pan Martin sociálně pojištěn, pokud nechce. Tudíž i sem vepisuje nulu.

Následně se na řádku č. 39 zobrazí výsledný přeplatek, nebo naopak nedoplatek:

  • Pokud je částka záporná, máte u ČSSZ přeplatek.
  • Pokud je částka kladná, naopak vy ČSSZ dlužíte na pojistném a musíte dluh uhradit.

Pan Martin má v přehledu uvedenou částku 0 Kč. Sociální pojistné totiž platí jen jako zaměstnanec, kdy mu tuto platbu strhává zaměstnavatel. Ze své živnosti nebude odvádět nic, jelikož nedosáhl rozhodné částky.

Na druhé stránce pak v bloku H zaškrtne, že i v roce 2019 bude svou samostatně výdělečnou činnost vykonávat jako vedlejší.

Druhá vyplněná strana Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro ČSSZ.
Autor: Veronika Doskočilová

Druhá vyplněná strana přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro ČSSZ.

A tím už celé vyplňování téměř končí. Poslední povinností je vytisknout vyplněný přehled, vlastnoručně jej podepsat a doručit jej na Českou správu sociálního zabezpečení podle toho, kam spadáte.

Do kdy přehled podat a do kdy zaplatit?

Přehled o příjmech a výdajích musíte na Českou správu sociálního zabezpečení podat do měsíce ode dne, kdy jste podali daňové přiznání finančnímu úřadu. Opět tedy platí, že pokud podáte daňové přiznání poslední den, tedy v pondělí 1. dubna 2019, nejzazší termín pro podání přehledu je ve čtvrtek 2. května 2019.

dan_z_prijmu

Pan Martin sice nebude platit nic, tudíž pro něj tímto povinnost končí, ale pokud vám vyjde nedoplatek, je nutné jej uhradit do určitého data.

Nedoplatky musíte zaplatit do 8 kalendářních dnů od doby, kdy jste přehled odevzdali. V případě, že výše nedoplatku nepřesahuje 10 000 Kč, můžete peníze složit i na pokladně příslušné České správy sociálního zabezpečení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).