Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vyplatí se nakoupit akcie kvůli dividendám? od Jaromir - Ono je to vlastně jedno, jestli společnost vyplácí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 3. 2009 9:34

    Jaromir
    Ono je to vlastně jedno, jestli společnost vyplácí dividenda. V den výplaty divindendy se totiž přesně o tolik SNÍŽÍ CENA NA BURZE!!!

    Vždy mě zarazí, když se prezentuje lidem, že dividenda jsou výnos, něco podobného jako terminovaný vklad. To prostě není pravda.

    Terminovaný vklad. Dáte 100, za rok máte 100 (vklad) + 3 (úrok).
    Akcied s dividendy. Dáte 100, za rok máte 80 (aktuální kurz) + 30 (dividenda).

    Pokud například je v O2 kurz
    1.1. 500
    2.1 má dojít k výplatě 50 Kč, tak se automaticky startuje ten den s kurzem 500-50=450 Kč

    Takže je úplně jedno, jestli dividenda jsou a nebo nejsou.

    Dividenda jsou lepší z pohledu, že nakoupíte balík akcií, a pak je nemusíte prodávat a máte dividenda (je to pohodlné). Ale zase tam tratíte těch 15 procent, společnost by mohla mít ty peníze (i s těmi 15ti procenty a dále s nimi podnikat).

    A akcie můžete prodávat i po jedné. Takže z mého pohledu je rozhodně lepší koupit akcie S MALOU, ČI ŽÁDNOU DIVIDENDOU. A pak když člověk potřebuje peníze, prodá přesně tolik kusů, kolik potřebuje peněz.

    Jinak dividenda je ošidná, jsou to vlastně peníze, kterých se chce (a nebo ji to nařídí majoritní vlastník) firma zbavit, protože si s nimi neví rady. Například nemá co za ně koupit (nějakou další firmu), tak je vyplatí. Například hodně lidí podlehlou kouzlu dividendy od O2, ale slyšel jsem, že O2 vyplácelo tyto dividendy jen proto, že prodalo, v minulých letech, hodně svých nemovitostí, což je věc jednorázová a do budoucna se to nemusí opakovat... Takže pokud firma vyplácí dividendy nemusí to znamenat, že podniká dobře, ale že právě podniká špatně, kanibalizuje se, a nebo neví co s penězi.

    Může být firma, která má kurz 500, vyplatí dividendy 100 a sjede na 400, a pak zase vyplatí dividendy 100 a kurz sjede na 300.

    Akcie s dividendy != terminovaný vklad v bance.
  • 12. 3. 2009 10:25

    anonymní
    Mám různé akcie, jejich hodnota v čase samozřejmě kolísá. Pokud je jasné, že bude vyplácena dividenda 100Kč na akcii, tak těsně před rozhodným dnem akcie stoupnou o zhruba těch 100Kč na ceně. Nicméně to neznamená, že je jedno zda dividendy jsou nebo ne. Konkrétní příklad:
    Akcie firmy A, nakoupeno za 1000Kč, dividendy 1EUR ročně. Cena akcie během tří let kolísá mezi 350Kč až 1500Kč, aktuálně je krize, cena kolem 350Kč. Za tři roky teoretická ztráta (tzn. pokud bych hned prodával) 650Kč na akcii + zisk 3*1EUR z dividend.

    Akcie firmy B, nakoupeno za 1000Kč, dividendy 130Kč ročně. Cena akcie během tří let kolísá mezi 350Kč až 1500Kč, aktuálně je krize, avšak rozhodný den pro dividendu, takže cena z 350Kč vystoupala na cca 460Kč. Za tři roky teoretická ztráta (tzn. pokud bych hned prodával) 540Kč na akcii + zisk 3*130Kč z dividend.

    Ačkoliv akcie obou firem stály stejně a pohybují se v podobných hodnotách, je jasné, že při podobné prognóze vývoje cen akcií je lepší mít ty s dividendami.
  • 12. 3. 2009 11:15

    Jaromir
    "Pokud je jasné, že bude vyplácena dividenda 100Kč na akcii, tak těsně před rozhodným dnem akcie stoupnou o zhruba těch 100Kč na ceně."

    To je špatný závěr. Možná to tak funguje u tvé akcie ale nejde z toho vyvozovat obecný závěr!

    Projel jsem si graf O2 a jednou to jde, kolem dividend, nahoru a jindy zase dolů. Předminulý rok například u O2 došlo k tomu, co říkáš ty, ale takovéhle "kopečky" tam jsou kolem toho dne s dividendy celkem pravidelně a i stejně velké.

    Minulý rok jsem přesně na to, co ty říkáš, spekuloval :) a musel jsem se ztátou O2 prodat (ještě před dnem dividendy, ale donutilo mě maximální riziko), takže to takhle rozhodně nefunguje.

    Akcie jsou prostě kolísavé. Je bláhové si myslet, že to stouplo proto, že za pár dnů jsou dividenda, spíš pro to byl jiný důvod.
  • 12. 3. 2009 13:29

    anonymní
    Těch akcií mám samozřejmě hafo zdaleka ne od jedné firmy, abych soudil dle jednoho případu.

    To, že před rozhodným dnem cena akcií stoupá o plánovanou dividendu je prokazatelný fakt. Druhá věc je ta, že aktuální cena akcie se odvíjí od mnoha faktorů - jednak samotný akciový trh mívá v roce své špičky a svá minima, pak se samozřejmě odvíjí cena akcie dle zdraví podniku a situace v ekonomickém segmentu, kde podnik působí a v neposlední řadě i dle aktuální nabídky a poptávky na burze. Takže těžko lze říct, že to nefunguje, protože cena akcie meziměsíčně stoupla o 50Kč, zatímco dividenda byla oznámena ve výši 100Kč, protože pouze z daných informací nevíme, zda třeba nedošlo k obecnému poklesu akcie a kdyby firma dividendy neoznámila, cena jejich akcií by namísto vzestupu o 50Kč klesla třeba o 40Kč.
    Ale vysledovat časové trendy a závislosti chce víc než koupit pár akcií O2 a čekat, že za půl roku je prodám za 2x tolik a ještě dostanu dividendy.
  • 12. 3. 2009 20:44

    Jaromir
    Já jsem jich rozhodně neměl pár, nečekal jsem půl roku, a už vůbec jsem nečekal, že stoupnou na dvojnásobek neurážej.

    Podle mě to co říkáš není pravda, aspoň ne v časovém horizontu, v kterém se na akcie dívám já (dny).

    "To, že před rozhodným dnem cena akcií stoupá o plánovanou dividendu je prokazatelný fakt."

    Co znamená pro tebe, to před (minuta, hodina, den, týden, měsíc, či rok)? A pokud je to fakt ukaž mi nějakou studii na to téma. Podle mě to fakt rozhodně není, protože jinak by na to každý spekuloval a výsledný efekt by se vyrovnal.

    Je pravda, že třeba O2 kolísá pěkně, je to ideální akcie pro pořádně riskantního spekulanta. Škoda, že teď jedeme už rok z kopce, jinak by se na ni dalo pěkně vydělat.
  • 13. 3. 2009 0:11

    anonymní
    Namísto studie poskytnu článek s obecnými informacemi pro neználky světa akcií:
    http://www.sfinance.cz/zpravy/finance/107367-vodicka-investicni-hra-je-prilezitosti-vyzkouset-rizikovejsi-strategie/

    Zejména tuto větu: "Obvykle po rozhodném dni pro výplatu dividend cena akcií klesá přibližně o výši dividendy.", kterou p. Vodička popisuje chování reálného trhu. To jen abyste si doplnil znalosti, co si budete nadále myslet je mi už celkem jedno.
  • 13. 3. 2009 6:25

    Jaromir
    Doplnil znalosti hmm.

    Ta věta není pravdivá!

    Po rozhodném dni cena akcií hned ráno VŽDY (a ne jen někdy), je automaticky snížena o dividendu a na této snížené ceně se automaticky začíná obchodovat...

    My se tady nebavime, co nastane PAK, to je jasné, my se bavíme o tom co je PŘED rozhodným dnem.
  • 13. 3. 2009 19:26

    anonymní
    Přesně jsem čekal reakci v tomto smyslu. Že je zmíněno, co je PAK a nikoliv PŘED. Takže se shodneme na tom, že po rozhodném dni cena akcií klesá zhruba o dividendu (nebudu teď řešit nic o nějakém automatickém snížení).
    Nicméně bych očekával, že použijete prostou logiku a zamyslíte se, PROČ ta cena klesá. Nebudu vás dlouho napínat, je to proto, že předtím, díky vidině výplaty dividendy, její cena relativně roste a to až o hodnotu dividendy. Relativně píšu proto, že jak jsem uvedl dříve, cena akcie se odvíjí od spousty faktorů a pokud akcie za 10000Kč má mít dividendu 100Kč, tak to ještě neznamená, že o těch 100Kč její cena před rozhodným dnem vystoupá, protože třeba vinou krize v oboru akcie namísto očekávaných cca 10.100Kč bude mít hodnotu třeba 8.200Kč. Podstatné je ale to, že kdyby ona dividenda ohlášená nebyla, tak by tržní cena akcie byla za jinak totožných podmínek zhruba o tu dividendu nižší.

    Ale jak jsem psal výše, je to váš boj. Vy máte dojem, že to nefunguje, já mám ne dojem, ale dlouholetou zkušenost, že ano :-)
  • 13. 3. 2009 19:37

    Jaromir
    "Nicméně bych očekával, že použijete prostou logiku a zamyslíte se, PROČ ta cena klesá. Nebudu vás dlouho napínat, je to proto, že předtím, díky vidině výplaty dividendy, její cena relativně roste a to až o hodnotu dividendy."

    To je blbost.

    Cena klesne jen proto, že je po rozhodném dni a cena té akcie je tedy nižší o tu vyplacenou dividendu.

    Rozhodně ne proto, že někdy předtím porostla.

    Máš ale pravdu, každý spekulujeme podle svého vědomí a svědomí. Ty podle toho, co jsi popsal (a podle mě je to výmysl) a někdo podle dne v týdnu, jiný se podívá na měsíc a nebo zase rozhodí skořápky, hlavně když to funguje :).

    Přeji ti pěkný víkend. Své názory jsme tady už zopakovali každý dvakrát, tak to snad můžeme ukončit :).
  • 13. 3. 2009 21:19

    anonymní
    Takže chápu-li dobře váš názor, tak mějme zcela totožné firmy A a B. Cena akcie firmy A i B je 500Kč. V červnu firma A ohlásí, ze bude za rok 2008 vyplácet dividendu 100Kč s rozhodným dnem 1.9. Vy máte dojem, že poslední sprnový den mají akcie firem A i B cenu 500Kč (dejme tomu, že se ode dneška vůbec nepohnula) a 1.9. bude akcie firmy A mít cenu 400Kč a akcie firmy B cenu 500Kč?
  • 13. 3. 2009 22:27

    Jaromir
    Nechce se mi už myslet večer :), bylo by do toho nutné započítat ještě zpoždění připisování akcií na účet ale ANO zjednodušeně takhle to přesně funguje.

    A bude mít za rok, den po rozhodném dnu, 400 v ceně akcie a 100 v dividendech (nebude to 1.9, ale den PO rozhodném dnu myslím, a pokud započítáme posun v KOBOSU třeba, tam je to T-3, tak je to třeba ještě zase ubrat).

    B bude mít 500 v ceně akcie

    Ale to je jedno, já věřím v to, že SOUČET akcie+dividendy dá vždy stejnou sumu, a nějaké ohlášení nic neznamená.

    A můžeš se prosím podepisovat aspoň vlož nějaký nick, ono si pořád psát s "uživatel si přál zůstat v anonymitě" není dobré, takových příspěvků jsou tu mraky, díky
  • 14. 3. 2009 0:19

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Presne tak. 31.8. jsou obe firmy zcela totozne. 1.9. je (jediny) rozdil mezi akciemi firmy A a B to, ze A ma o 100 Kc / akcii mensi hotovostni zasobu a tedy i hodnotu firmy a tedy akcie musi byt o 100 Kc nize.

    Na druhou stranu mate ale i pravdu Vy s tim, ze akcie pred divi roste - ale ne vyhledem divi, ale kumulovanim zisku, ktery je pak pri dividende vyplacen.
  • 16. 3. 2009 9:59

    anonymní
    Z Vaší odpovědi jsem poněkud nemoudrý. Na jednu stranu tvrdíte, že hodnota akcie A bude 1.9. o 100Kč nižší než akcie B, avšak zároveň tvrdíte, že je pravda, že akcie A před dividendou roste. To se však vzájemně vylučuje:
    Buď akcie A před dividendou roste (dejme tomu o hodnotu C), čili její hodnota 31.8. je A+C, 1.9. pak A+C-100. Cena akcie B je pořád stejná a rovná původnímu A.
    Nebo akcie A před dividendou neroste a pak je hodnota akcie A i B 31.8. stejná a 1.9. klesá hodnota akcie A o 100Kč.
  • 15. 8. 2010 6:19

    Jaromir

    Když už do zlata, tak aspoň s uměleckou hodnotou (např. omezené edice mincí na pár set kusů, které vydává naše ČNB a jde s nimi i rovnou platit v obchodě :) (i když to nikdo neudělá)).
    Kupovat jen slitky, jejichž cena je vyjádřena čistě cenou na burze a nemají žádnou uměleckou hodnotu, která roste v čase je oničem.

  • 12. 3. 2009 12:06

    salda (neregistrovaný)
    Jedno to rozhodne neni, dividenda v zakladnim slova smyslu je cast zisku spolecnosti vyplacena akcionarum. Pokud spolecnost dividendy nevyplaci, mimo jine tim rika, ze management penize dokaze investovat lepe, nez akcionar sam. To samozrejme muze byt pravda, ale nesdilim Vas optimismus, ze tomu tak je obecne. Napriklad mala zacinajici firma muze pouzit penize na svuj rozvoj, ale pro obri firmu bude velmi obtizne najit efektivni prilezitosti k dalsi expanzi (oproti alternativnim investicim). O2 nebo PM jsou typickym prikladem spolecnosti, ktere u nas nemaji moc prostoru k dalsimu rustu.
    Navic, v dlouhem horizontu neni jina moznost jak dostat penize z firmy zpet akcionarum nez dividendy a zpetne odkupy. Vzhledem k tomu ze zpetne odkupy slouzi predevsim managementu, aby si nahrabal na opcnich programech, jsou pro me dividendy porad tou lepsi volbou. A to i pres dvoji zdaneni, coz je svinstvo, to souhlasim.
    Prirovnavat dividendy k terminovanemu vkladu je smesne, to snad nikdo soudny delat nebude...
  • 12. 3. 2009 20:51

    Jaromir
    "Prirovnavat dividendy k terminovanemu vkladu je smesne, to snad nikdo soudny delat nebude..."

    Moje babča to tak bere :), tak jen proto jsem to vysvětloval, rozhodně nebude jediná...

    Souhlasím s tím, že dividendy jsou dobré, protože znamenají, že firma dosáhla nějakého zisku, který chce dát ven. Žádný zisk = žádné dividendy, takže to aspoň znamená, že firma není ve ztrátě.

    Jen si myslím, že je třeba se podívat na to, odkud ten zisk, který se bude přerozdělovat přes dividendy je... a o tom to je.

    Osobně bych raději měl agresivnější firmu, která se bude starat o mé peníze, a kupovat firmy v EU, než O2, která se zahrabe u nás v ČR a všechen zisk bude vyplácet v dividendech, to by mi spíš sedlo na nějakou banku...

    Nechápu proč mluvíš o zpětných odkupech, ty jsou nám akcionářům přece jedno, a nebo ne? Nevíš odkud se financují, a do jaké "kolonky" účetnictví se pak napíšou (mzdové náklady (je to koneckonců mzdový bonus...), nebo se to financuje se zisku, to by bylo divné, zisk se musí rozdělit).
  • 13. 3. 2009 12:47

    salda (neregistrovaný)
    Zvlastni pristup, urok terminovaneho vkladu je dany pri podpisu smlouvy, zatimco dividenda z principu nenarokova (navic riskujete i 'jistinu').
    Samozrejme ze ziskova spolecnost je lepsi nez ztratova (pri stejne cene ;o) ), otazka znela jestli pripadny zisk vyplacet nebo nevyplacet. :o)
    Jako akcionari jedne firmy bychom asi meli rozdilene nazory na jeji vedeni. Ja si myslim, ze firma se ma soustredit na svuj obor a snazit se to delat co nejefektivneji a ne od vseho trochu. Pokud chci investovat do jineho oboru, muzu to udelat sam z vyplacenych prostredku. Proste neco jako cistota rasy... :o)
    Zpetny odkup je teoreticky rovnoceny dividende, misto vyplaceni penez se mi zvysi vaha meho podilu ve firme a navic usetrim dan. Problem je, ze je typicky provaden pri rekordnich cenach akcii, coz je nejvyhodnejsi pro opce manageru a nejmene vyhodne pro akcionare (za velkou cast zisku se stahne malo ks akcii).
    Jak se uctuje nevim, ale je to jedno (nepocitam-li danove optimalizace), mzdove naklady rozhodne ne - odkupuje se od akcionaru, ne zamestnancu.. :o) Opce by mohly byt mzdove naklady, ale myslim, ze to neni pravidlem...
  • 13. 3. 2009 13:41

    Jaromir
    Ohledně dividend, jo je to zvláštní názor, není můj. Ale tento dojem, že dividenda je úrok vyvolávají právě články ve kterých je cena akcie (jistina) a dividenda přepočtená na procenta (úrok) s příslušným bombastickým titulkem typu "žijte s dividend" :). Setkal jsem se s tímto názorem už vícekrát, proto jsem ho napsal :). Je to celkem sranda a ukazuje to na to, jak lidé nerozumí věcem (já jsem byl ale naprosto stejný...).

    "firma se ma soustredit na svuj obor a snazit se to delat co nejefektivneji"
    O2 je telekomunikační operátor, který poskytuje hlasové, Internetové a další služby s tím spojené
    UPC je naprosto to stejné v opačném pořadí
    Nevidím důvod, proč by O2 nemohla koupit UPC, či jiný telekomunikační gigant v jiné zemi (tedy pokud to nechce udělat sám vlastník, aby pak byl zisk jen jeho, ale není to proti duchu ani oboru podnikání O2)

    Ohledně zpětného odkupu myslím, že nevím já, ani jak vidím ty, takže strejček Google poradí...

    Čau, užij si víkend :)
  • 13. 3. 2009 19:07

    Jaromir
    Pochopil jsem jak jsi to myslel, že dividendy a zpětný odkup jsou vlastně jedno. Máš pravdu, dividendy dostaneš na ruku a při zpětném odkupu, pokud se ty akcie zruší (a nedají do opčního programu napříkla) ubude akcií a zvětší se tak cena zbývajících, takže zase dostaneš peníze v ceně té tvé akcie...

    Ohledně zpětného odkupu:

    http://www.cyrrus.cz/komentare/jsou-dividendy-na-vymreni-aneb-nekolik-tezi-o-zpetnem-odkupu-akcii

    http://en.wikipedia.org/wiki/Share_buy_back
  • 12. 3. 2009 21:06

    Jaromir
    "O2 nebo PM jsou typickym prikladem spolecnosti, ktere u
    nas nemaji moc prostoru k dalsimu rustu."

    U PM bych chápal, že už nemá chuť expandovat. Cigarety na tom budou čím dál hůř.

    Proč ale třeba O2 nenakupuje další operátory mimo. Jistě její mateřská firma, si možná raději nechá vyplatit dividendu a nakoupí je sama, ale v principu by to přece bylo lepší. Nevidím důvod pro to, aby například O2 nekoupila třeba nějakou větší kabelovku mimo ČR, či u nás UPC, nebo někoho takového... Proč si myslíš opak (a majitelé O2 taky), můžeš mi to nějak vysvětlit, já to vážně nechápu :).
  • 5. 9. 2012 12:11

    mab (neregistrovaný)

    Autor plácá páté přes deváté, tj. motá se v tom. Automatický pokles akcie stylem před otevřením obchodu se cena akcie automaticky sníží o dividendu je blbost. Ke snížení dojde, ale vlivem obchodování, kdy noví zájemci už nemají nárok na dividendu a proto nechtějí dát stejnou cenu jako ti, co akcii již drží a dividendu dostanou, vlivem této logiky stáhnou kurz následnými obchody, nikoliv žádná automatika předem. Zároveň neplatí, že po technické korekci ceny akcie stylem cena akcie = cena akcie - dividenda, dané ale viz výše, se cena v krátkém horizontu zas nevrátí na původní před-dividendovou, pokud společnost šlape jak má, a nepřijdou blbé zprávy, cena akcie se rychle vrátí na svou původní hodnotu. Dividendy se tedy hodí, u solidní společnosti, protože je to okamžitý zisk, který končí ve vaší kapse a pořád vám zůstávají akcie buď k dalším dividendám, či prodeji po navrácení se jejich ceny na předdividendovou hodnotu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).