Hlavní navigace

Vyplatí se kupovat eura na dovolenou už nyní?

24. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Předpovídat vývoj měnového kurzu v tak krátkém období je velmi ošidné, je to spíš věštění. Lze ale pracovat s určitou pravděpodobností jednotlivých scénářů.

Tržní konsenzus je, že CZK bude v krátkém období spíše oslabovat. Důvodem je situace v Evropě, především v Řecku, a nejistý výsledek voleb v červnu, který ovlivní další vývoj okolo řeckých dluhů (pokračování finanční pomoci je podmíněno pokračováním v úsporách).

K tomu se přidává pravidelný sezonní faktor v tomto období – odliv prostředků z českých dceřiných společností k zahraničním vlastníkům formou dividend. Tyto koruny jsou směňovány na trhu, což tlačí na oslabování CZK.

skoleni_15_4

My se domníváme, že to nebude tak horké. Prudký pokles českého HDP v 1. čtvrtletí bude zřejmě revidován směrem nahoru a celkově považujeme aktuální stav české ekonomiky vzhledem k okolnostem za dobrý, což potvrzují mj. rekordní přebytky obchodní bilance (zahraničního obchodu).

Slabší koruna by českému exportu ještě více pomohla. Z tohoto důvodu čekáme kurz CZK/EUR spíše neutrální až mírně posilující, koruna by se mohla ještě více přiblížit úrovni 25 CZK/EUR, která více odpovídá současnému stavu českého hospodářství než černé scénáře okolo 26 CZK/EUR. Velkým rizikem ovšem zůstává vnější prostředí a již zmíněné očekávané události (řecké volby), které mohou relativně dobrý fundament domácí ekonomiky přebít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je investičním manažerem společnosti Conseq Investment Management.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).