Hlavní navigace

Vyplatí se investovat do strukturovaného dluhopisu Five Stars 2018?

19. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V nedávné době Unicredit Bank ohlásila emisi svých pětiletých strukturovaných dluhopisů. Slibuje garantovaný výnos a navázání na nejlepší fondy společně s nulovými poplatky. Jak je tomu ale doopravdy?

Moderní strukturované produkty

V dnešní době je na trhu spoustu možností, jak zhodnotit svoje úspory, překonat inflaci či jen bezpečně uložit svoje peníze. Investor má na výběr z akcií, dluhopisů, spořících účtů, termínovaných vkladů, podílových fondů apod.

V poslední době se však lze setkat i s novými moderními produkty. Jedná se o tzv. strukturované produkty. Takové produkty mají tu vlastnost, že se odvyjí od jejich tzv. podkladového aktiva. Pod pojmem podkladové aktivum rozumíme jakákoli aktiva, např. akcie, fondy, indexy, komodity, měny, ale i jakékoli skupiny aktiv. Výnos strukturovaných produktů potom závisí na vývoji jednotlivých podkladových aktiv.

Velmi často obsahují určitou garanci, jsou konstruovány na konkrétní dobu (v rozmezí několika měsíců až let) a obsahují podíl na výnosu. V současné době jsou podobné produkty velice oblíbené mezi investory, neboť si zde vybere každý. Od konzervativního otce rodiny až po burzovního spekulanta. A to díky jejich široké nabídce.

FIVE STARS 2018 pod mikroskopem

Strukturovaný dluhopis FIVE STARS 2018 od UniCredit Bank garantuje 100% návratnost vložených prostředků ke dni splatnosti dluhopisu. Investuje se bez poplatků, výhodou je absence horního limitu na výnos a možnost okamžitého odprodeje za aktuální tržní cenu. Díky delšímu investičnímu horizontu odpadá zdanění. Minimální výše investice je 30 000 Kč. Upisovací období je od 22.10. do 19.12.2012. Datum emise je 20.12.2012 a splatnost dluhopisu je  20.1.2018.

Jako podkladové aktivum slouží fond Carmignac Patrimoine (A) a fond Ethna-Aktiv E. Oba fondy byly ohodnoceny pěti hvězdami od společnosti Morningstar.

Fong Carmignac Patrimoine  je registrovaný ve Francii již přes 20 let. Od založení dosahuje průměrného ročního zhodnocení 9 %. Pro zajímavost je tento fond jeden z mnoha, do kterých investuje finance Nobelova nadace.

Fond Ethna-Aktiv E je registrovaný v Lucembursku a dosahuje průměrného ročního zhodnocení ve výši 8 %.

Oba tyto fondy jsou relativně konzervativní v tom smyslu, že neobsahují žádné BRIC či odvětvové indexy. Proto je zajištění relativně levné. To je velká výhoda, neboť většina konkurence je vázaná na agresivnější podkladová aktiva. Například garantovaný produkt vázaný na Brazílii nebo těžký průmysl je výrazně rizikovější a také proto dražší na zajištění.
Přikládám graf průměrných výnosů jednotlivých fondů


Autor: UniCredit Bank

Vývoj za posledních 10 let

Pro koho je vhodný?

Je vhodný především pro konzervativní investory, kteří chtějí jednorázově uložit své peníze stranou. Díky jeho 100 % garanci bude velmi oblíbený, neboť česká veřejnost obyčejně upřednostňuje bezpečí před rizikem.

Společně s pětiletým investičním horizontem a minimální investicí 30 000 Kč je vhodný i pro starší občany, kteří chtějí své finance bezpečně zhodnotit před odchodem do důchodu a nevlastní šestimístné položky na svých bankovních účtech. Navíc je zde možnost kdykoli dluhopis odprodat za tržní cenu. Pokud tedy své peníze budete z jakéhokoli důvodu ihned potřebovat, budete je mít.

Naopak není pro toho, kdo očekává větší výnos či delší investiční horizont.

Výnos a riziko, nerozlučitelná dvojice

Nejdřív asi k tomu, co je důležitější. Jaké je riziko, že o své peníze přijdete. Jedná se o 100 % garantovaný produkt, takže ať se na trhu děje cokoli, vy svoje peníze dostanete zpět. Jediná možnost, jak přijít o své peníze je, že emitent nebude schopen dostát svým závazkům. Tzn. že česká pobočka UniCredit Bank zkrachuje a nebude mít finanční prostředky na výplatu pohledávek. Vzhledem k velmi kvalitnímu bankovnictví v ČR je toto velmi nepravděpodobné.

A teď k příjemnějšímu tématu – k výnosům. Výnosy se vypočítávají následovně. K datu se emise se stanoví úvodní hodnota koše fondů. Dále pak dvakrát do roka bude probíhat měření, tzn. proběhne celkem 10×. Na konci se pak vypočte závěrečná hodnota všech měření zprůměrováním průběžných měření.

Celkový výnos bude odpovídat podílu závěrečné a úvodní hodnoty od které budou odečteny 4 %. Na grafu níže můžete vidět předpokládané zhodnocení vaší investice


Autor: UniCredit Bank

Výpočet výnosu dluhopisu

Omyl hazardního hráče

Velmi rád bych zde připomenul malé upozornění. Neměli bychom se upínat k minulým výnosům jednotlivých dluhopisů či fondů. Pro příklad jsem si vybral Conseq Invest dluhopisový, kde byl v tomto roce nárůst o více než 11 % p.a.! Ne, není to díky skvělému výkonů portfolio managerů, nýbrž díky úrokovým sazbám. Jak víme, ČNB snížila základní úrokové sazby na minimum. A pokud se úrokové sazby snižují, roste výnos dluhopisů. Sazby už ale nemají kam klesat. Jedině do mínusu, což je zatím velice nepravděpodobné. Je ale více pravděpodobné, že v budoucnu sazby mohou vzrůst. Což zapříčiní pokles výnosu. Více než kdy jindy platí, že historické výnosy nejsou zárukou budoucích. Tuto „anomálii“ skvěle popisuje tzv. omyl hazardního hráče.

Jiné alternativy

Pokud se zaměříme na podobné alternativy. Tedy konzervativní krátkodobé dluhopisy, nebudeme mít moc na výběr. Určitě nás napadnou státní dluhopisy ČR, které však nejsou nijak oslňující. Můžeme také investovat do podnikových dluhopisů. Ty však nejsou ani zdaleka tak bezrizikové a při další finanční krizi se naše úspory mohou dostat do pěkného maléru.

dan_z_prijmu

Nebo jsou na trhu i velmi podobné strukturované dluhopisy. Namátkou jsem vybral ty od Citibank. Stejně jako ten náš je splatný v horizontu 5 let, minimální částka je 100 000 Kč, výnos až 4,3%. Je navázaný na 3měsíční CZK PRIBOR. V podmínkách jsem pak nalezl poplatek 1,5 % za sjednání a 2% za distribuci. Rozdíly jsou jasně viditelné. Avšak jako plus musím poznamenat, že mají mnohem více a přehledněji vypracované informace o dluhopisech než UniCredit Bank.

Dluhopis nebo slamník?

Strukturovaný dluhopis od UniCredit Bank FIVE STARS 2018 nabízí zajímavé zhodnocení, bezrizikovost, minimální částku pro investování, žádné skryté poplatky a ničím nelimitovaný výnos. Tyto atributy z něj v současné době dle mého názoru dělají bezkonkurenčně nejlepší strukturovaný dluhopis, který by neměl chybět v portfoliu každého konzervativního investora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Rád bych všem ukázal, že i složitá témata z oblasti financí se dají snadno pochopit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).