Hlavní navigace

Vyplatí se investiční, nebo kapitálové pojištění?

16. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ve snaze maximalizovat daňové úspory se řada lidí rozhodne pro uzavření životního pojištění – a nabízejí se dvě varianty daňově uznatelných pojištění. Ale která z nich je výhodnější? Vyplatí se spíše investiční, nebo kapitálové životní pojištění? Zeptali jsme se odborníků v pojišťovnách.

Kapitálové i investiční životní pojištění jsou odčitatelnou položkou od základu daně z příjmů až do výše 12 tis. Kč ročně. To je hlavním motivem, vedle zajištění se na stáří, proč se řada lidí rozhoduje právě pro jeden z těchto produktů. Který je výhodnější podle představitelů pojišťoven?

Petr Štrait, produktový manažer životního pojištění České pojišťovny

Petr Štrait - ČP

Výhody investičního životního pojištění spatřuji obecně ve velmi flexibilním pojetí tohoto produktu. Klient si při sjednání pojistné smlouvy určí délku pojištění, výši pojistné částky a pojistného, pojistná rizika a umístění spořící složky – zkrátka vše si vybere tak, aby pojistka splňovala jeho momentální potřeby a přání. Dále již záleží pouze na klientovi, jakým způsobem si během doby života pojistky změní např. poměr mezi pojistnou ochranou a spořením nebo navýší pojistnou ochranu, případně prodlouží pojistnou dobu tak, aby toto nové nastavení opět odpovídalo jeho aktuálním potřebám.

Další velkou výhodou investičního životního pojištění je fakt, že klient má neustále možnost rozhodovat i o způsobu zhodnocení těch prostředků, které jsou určeny na spoření. I zde platí, že si jako klient mohu volit v průběhu celé pojistné doby, zda své peníze budu zhodnocovat v rizikovějších akciových (či dluhopisových) fondech, nebo zda dám přednost uložení peněz do zaručené technické úrokové míry nabízené pojišťovnou. Jsem-li tedy mladší člověk s vlastním pravidelným příjmem, budu pravděpodobně upřednostňovat potenciálně vyšší zhodnocení uspořených prostředků prostřednictvím investování do zmíněných volatilnějších akciových fondů. Pokud současně využívám daňové zvýhodnění spočívající při splnění zákonných podmínek v možnosti odpočtu zaplaceného pojistného až do výše 12.000 Kč ročně od daňového základu, potom mi může tento přístup přinést v dlouhodobém výhledu zajímavý výnos.

Kapitálové životní pojištění považuji za vhodné především pro konzervativnější a opatrnější klienty, kterým pojišťovna zaručuje pojistnou ochranu po celou dobu pojištění a výplatu dohodnuté výše částky na konci pojištění, v níž je započítán garantovaný výnos bez ohledu na skutečný vývoj ekonomické situace. V závislosti na svém hospodaření může pojišťovna tento výnos ještě zvýšit připsáním části svých výnosů ke smlouvám klientů. Výnos je samozřejmě vzhledem k jistotě vyplacené částky na konci pojištění nižší ve srovnání s investičním životním pojištěním, kde je naopak riziko výnosu podstatně vyšší. Pokud je tedy pro mne podstatné vědět, s jakou částkou mohu napevno počítat – například při odchodu do důchodu, potom pro mne bude kapitálové životní pojištění zajímavou alternativou. Rovněž pojistné placené na kapitálová životní pojištění je za předpokladu splnění určitých zákonných podmínek daňově odčitatelnou položkou od daňového základu až do výše 12 000 Kč ročně.

V poslední době některé pojišťovny již nabízejí i jednorázově placená kapitálová životní pojištění se zajímavým zhodnocením až ve výši 3,5 % na dobu 5 – 8 let, čímž jsou schopny konkurovat termínovaných vkladům nehledě na to, že v sobě nesou i pojistnou ochranu.

Každý typ pojištění má své výhody. Záleží pouze na tom, co vše klient od pojištění očekává a podle toho by neměl mít problém si mezi širokou nabídkou pojištění vybrat.

Petr Procházka, ředitel úseku pojištění Pojišťovny České spořitelny

Petr Procházka - Pojišťovna ČS

Záleží na požadavku a očekáváních, které klient má. V případě kapitálového životního pojištění volí zejména jistotu určité minimální garance úrokové míry (obvykle v rozmezí 2 – 3 % p. a.) na úkor flexibility a širokého rozsahu nabídky pojistného krytí. To mu ve většině případů na trhu nabízí pojištění vázané na investiční fondy, tzv. unit-linked pojištění.

Pojišťovny nabízí několik interních podílových fondů, mezi kterými se klient může rozhodovat, jak a kam své pojistné vloží. Nelze však opomenout skutečnost, že v tomto typu pojištění se jedná o produkt bez garance minimální úrokové míry a riziko na sebe za své rozhodnutí bere klient. Jako vyvážení tohoto rizika však může v průběhu doby získat několikanásobně vyšší zhodnocení svých investic.

David Roček, ČSOB Pojišťovna

David Roček - ČSOB Pojišťovna

Kapitálové pojištění je větší jistota.

Osobně se přikláním na stranu kapitálového pojištění, protože zde snad více než jinde platí „Co je doma, to se počítá“ a já mám rád své jisté.

dan_z_prijmu

V případě kapitálového pojištění totiž klient nemusí přemýšlet, kam investovat své finanční prostředky ze spořící složky a nechává to na odbornících. To mu přináší jednak garanci minimálního ročního zisku 2,4 procenta a zároveň další zhodnocení v závislosti na hospodaření pojišťovny. Běžně pak celkové zhodnocení dosahuje 4 i více procent. Například loni činilo pro naše klienty celkové zhodnocení 5,4 procenta.

Investiční životní pojištění je určeno více odvážným klientům, kteří se sami chtějí rozhodnout, jak své prostředky investovat. Klient má tedy větší volnost, ale zároveň podstupuje i větší riziko, které může přinést též ztrátu. Na druhé straně může vydělat více, protože může zvolit odvážnější strategii, než si může dovolit pojišťovna. I na tyto klienty myslíme a chystáme pro ně na začátek roku zajímavou novinku.

Redakce

Daňově odčitatelné životní pojištění má tu výhodu, že jeho vlastník platí menší daně. To je stejné jak v případě kapitálového, tak investičního životního pojištění. Lze též souhlasit s experty z pojišťoven, že kapitálové životní pojištění představuje jistotu minimálního zhodnocení, kdežto u investičního životního pojištění tato jistota zdaleka není.

Potíží je, jaké zhodnocení ve skutečnosti je. Pojišťovny mohou u kapitálového pojištění garantovat maximální zhodnocení až 2,4 %, ale některé garantují zhodnocení nižší. Garance vyššího zhodnocení ale neznamená jednoznačnou výhru, protože vyšší jistotu si klient zaplatí v ceně pojištění (jak se říká, nic není zadarmo). Když se Ondřej Antoš pokoušel zjistit skutečnou výši zhodnocení, doslova se ztratil v mlze. Ostatně, přesvědčte se v jeho článku „Jak je to s celkovým zhodnocením u životního pojištění?“.

I z tohoto důvodu bychom doporučovali spíše investiční než kapitálové životní pojištění. Pojišťovny nabízejí zpravidla více fondů – od konzervativních peněžního trhu po dynamické akciové, a tak si každý může vybrat podle svého vztahu k riziku. Navíc lze vždy přestupovat mezi fondy, a tím upravovat svou strategii s věkem a vývojem na trhu. Přestože je investiční životní pojištění náročnější, lze se vždy poradit, což za jistotu, kdy víte, jaká částka z vaší pojistky je zhodnocována a jakým způsobem, rozhodně stojí.

Které daňově odčitatelné životní pojištění je dle vašeho názoru lepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).