Hlavní navigace

Výnosy připsané penzijně připojištěným

18. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Penzijní fondy představují jeden z pilířů penzijního systému, pilíř státem štědře podporovaný. Státní podpora je ale jen částí přínosů - tím druhým jsou výnosy, které penzijní fondy svým účastníkům připisují. Který fond hospodařil nejlépe a se svými klienty se rozdělil?

Nejen u nás, ale v celé Evropě není pochyb o tom, že se stávajícím penzijním systémem nevystačíme. Jak z důvodu snahy o zachování životní úrovně v postproduktivním věku, tak z důvodu demografického vývoje, který vede k neúnosnému zatěžování státních rozpočtů. Státní důchody se budou jednoznačně snižovat, odchod do důchodu oddalovat. Jedním z nástrojů, pomocí nichž si můžeme zabezpečit příjemnější stáří (alespoň co se financí týká), jsou penzijní fondy.

Výhody penzijního připojištění
Výhody penzijního připojištění se dají rozdělit do dvou skupin. První je samozřejmě vytvoření finančního zabezpečení v postproduktivním věku – penze. Penzí je několik druhů (starobní, výsluhová, invalidní a pozůstalostní) a je dobré vědět, že nemusíte uzavírat smlouvu na všechny druhy.

Druhou skupinou jsou výhody čerpané již během spoření – státní příspěvky, možnost odpočtu z daní a možnost vykazovat příspěvky zaměstnavatele zaměstnancům do určité výše jako nákladovou položku.

Shrňme si tedy ještě jednou výhody penzijního připojištění:

  1. státní příspěvek 50 až 150 Kč měsíčně
  2. možnost odpočtu až 1000 Kč měsíčně ze základu daně z příjmů
  3. výhodná možnost příspěvků od zaměstnavatele
  4. zabezpečení příjmu v postproduktivním věku

Od kdy spořit
Spořit s penzijním fondem u nás může každý od 18 let. Možná se to zdá brzo, ale vzhledem k složenému zhodnocování příspěvků (peníze dělají peníze) je výhodná začít myslet na důchod už zamlada.

Pokud budeme spořit 100 Kč měsíčně, pak máme v 60 letech nárok na přibližně 175 tisíc Kč (po zdanění, průměrný roční výnos 4 %). Pokud budeme chtít stejnou částku, ale spořit budeme až od 40 let, musíme vkládat měsíčně 373 Kč. Musíme tedy do systému vložit o cca 40 tisíc Kč více, abychom za kratší dobu dosáhli stejné částky. Z toho plyne, že penzijní připojištění se vyplatí i mladým.

Penzijní fondy v ČR
Na českém trhu je v současnosti aktivních třináct penzijních fondů. Následující tabulka shrnuje připsané výnosy od roku 2000.

Připsané výnosy penzijních fondů
Penzijní fond 2000 2001 2002
ABN Amro PF 3,95 4,10 3,50
Allianz PF 3,80 4,30 3,72
CS Life & Pensions PF 4,10 4,25 3,41
Českomoravský PF 4,20 3,20 zatím nezveřejněno
ČP PF 2,90 2,48 zatím nezveřejněno
ČSOB PF 5,62 3,90 zatím nezveřejněno
Generali PF 3,60 4,60 4,10
Hornický PF Ostrava 2,04 2,37 3,24
ING PF 4,40 4,80 4,10
PF České pojišťovny 4,50 3,80 3,20
PF České spořitelny 4,20 3,81 3,50
PF Komerční banky 4,89 4,40 4,63
Zemský PF 5,01 4,60 zatím nezveřejněno

Jak vidíme, průměrná míra výnosů jednotlivých fondů se příliš neliší. Také státní podpora je samozřejmě u všech fondů stejná. Proto se jednotlivé společnosti snaží zaujmout zájemce o penzijní připojištění různými nadstandardními nabídkami. Na několik se nyní podíváme blíže.

ABN Amro PF – věrnostní slevové programy
Allianz PF – zvýhodněné komerční pojištění osob
CS L&P – zdarma úrazové pojištění, zvýhodněné cestovní pojištění
ČMPF – 5P: bezplatné pojištění pracovních úrazů v případě přispívání zaměstnavatele, sleva z poplatku při sjednávání spotřebitelského úvěru ČSOB
ČSOB PF – zdarma úrazové pojištění při příspěvcích alespoň 300,– Kč měsíčně; sleva na občanské pojištění „Rodina“
PF ČS – věrnostní program bezplatného úrazového pojištění (12 měsíců trvání smlouvy a 50 tisíc či více na účtu)
PF KB – slevová karta fungující v cca 2 tisících obchodech v ČR

Je také dobré vědět, že jednou za rok můžete bezplatně změnit penzijní fond s tím, že všechny naspořené prostředky včetně zhodnocení jsou vám převedeny na účet u nově zvoleného penzijního fondu.

skoleni_15_4

Kontrola nad penzijními fondy
Hospodaření penzijních fondů podléhá kontrole MF ČR a Komise pro cenné papíry. Penzijní fondy vydávají každého půl roku správu o svém hospodaření. Zároveň na operace s prostředky fondu dohlíží depozitář, tj. banka, u které jsou uloženy prostředky fondu. Ten nesmí provést operaci, která by byla v rozporu se zákonem, a navíc musí v takovém případě upozornit MF ČR.

Vyplatí se investovat do penzijního připojištění
Odpověď zní jednoznačně ano. Alespoň tu stokorunu měsíčně může jistě dát stranou každý a z dlouhodobého hlediska se bohatě vrátí.

Měnil/a jste penzijní fond?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).