Hlavní navigace

Výměna řidičského průkazu: jak a kde o nový doklad zažádat v roce 2024?

30. 5. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Ministerstvo dopravy
Bude vám v roce 2024 končit platnost řidičského průkazu? Pak vás bude čekat jeho výměna. Ta je totiž ze zákona povinná jednou za deset let, a v případě některých skupin dokonce v polovičním časovém horizontu. Jak výměna řidičského průkazu probíhá a kde o nový doklad zažádat?

Pokud patříte mezi statisíce lidí, kterým v roce 2024 končí platnost řidičského průkazu, s největší pravděpodobností vás čeká jeho výměna, tedy alespoň za předpokladu, že chcete i nadále usedat za volant. Po uplynutí stanovené lhůty, která je uvedena na každém dokladu, totiž přestávají staré řidičáky platit, což jinými slovy znamená, že své majitele neopravňují k řízení motorových vozidel.

Pokud byste i přes propadlý řidičák přesto usedli za volant, při silniční kontrole by vás čekaly nemalé problémy. Za jízdu s neplatným řidičským průkazem vám totiž policisté mohou uložit pokutu až ve výši 2000 Kč. V případě soudního řízení se pak tato částka může vyšplhat až na 2500 Kč. Pokud je řidič s neplatným dokladem při řízení přistižen, nepomůže ani výmluva, že ho na končící platnost nikdo neupozornil a on sám si jí nevšiml. Hlídat si datum platnosti je totiž povinnost držitele dokladu, nikoli úřadů.

Kde o nový řidičský průkaz zažádat?

Rok 2018 v tomto ohledu přinesl výrazné změny. Zatímco dříve bylo místo výměny řidičského průkazu závislé na místě bydliště, dnes je výměnu možné provést na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností (seznam pracovišť je k dispozici ZDE), a to už 3 měsíce před skončením platnosti dokladu. S sebou pak budete potřebovat:

  • žádost o vydání řidičského průkazu (obdržíte na místě),
  • řidičský průkaz,
  • platný průkaz totožnosti.

Vlastní fotografie průkazového formátu již nebude třeba, od roku 2018 se fotografie pořizují přímo na úřadě. V případě, že jste si v nedávné době nechávali zhotovit cestovní pas anebo občanský průkaz, lze pro nový řidičský průkaz použít stejnou fotografii. Něco jiného ale platí, pokud máte v databázi zastaralou fotografii a váš vzhled se výrazně změnil, v takovém případě musí úřad zhotovit novou fotku.

Jak dlouho výměna řidičského průkazu trvá?

Standardní doba pro výměnu řidičského průkazu je 20 dní od podání žádosti. Zpravidla jsou ale nové doklady vyhotoveny už v horizontu 14 dnů. Pokud na nový doklad z nějakého důvodu pospícháte, můžete si zažádat o jeho vydání ve zkrácené lhůtě. V takovém případě budete mít nový doklad hotový do 5 dnů od podání žádosti. Myslete ale na to, že zrychlené vyzvednutí řidičského průkazu podléhá poplatku.

Kolik výměna řidičáku stojí?

Výměna řidičského průkazu v zákonem dané lhůtě nic nestojí. Připlatíte si pouze v případě zrychleného vydání dokladu, a to 700 Kč. Při vydání řidičského průkazu se můžete setkat také s poplatkem 200 Kč. Ten se ale platí pouze v případě, že musíte doklad vyměnit kvůli zápisu nových skutečností (přidání nových skupin, změna příjmení, …), anebo pokud doklad například ztratíte či poškodíte.

Co dělat, když jste řidičák nestihli vyměnit včas?  

Jak už zaznělo výše, propadlý řidičský průkaz je neplatný, tudíž vás už nadále neopravňuje k řízení motorových vozidel. Za volant tedy nesmíte. Pokud tak učiníte, hrozí vám pokuta 2000 Kč na místě či 2500 Kč v případě soudního řízení. Zažádat o výměnu samozřejmě můžete i v případě nedodržení stanovené lhůty, ale i v tomto případě vám bude hrozit pokuta.

dan_z_prijmu

A co dělat v případě, že už řídit nechcete?

Pokud jste se z nějakého důvodu rozhodli, že řídit už nechcete, promeškaná výměna řidičáku rozhodně není tím správným řešením. Řidičského oprávnění byste se měli vzdát oficiálně, konkrétně pomocí formuláře „Oznámení o vzdání se řidičského oprávnění a odevzdání řidičského průkazu“, který je k dispozici na stránkách Ministerstva dopravy. V písemném oznámení musí být uvedeno:

  • jméno a příjmení držitele řidičského oprávnění,
  • adresa obvyklého bydliště,
  • datum a místo narození,
  • rodné číslo (pokud bylo přiděleno),
  • datum udělení řidičského oprávnění.

K žádosti musí být samozřejmě přiložen i platný doklad totožnosti. Nezapomeňte ani onen řidičský průkaz, budete ho totiž muset odevzdat příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

Kde vyměnit řidičský průkaz?
Od roku 2018 není místo výměny řidičského průkazů vázané k místu bydliště. Nově lze řidičský průkaz vyměnit na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností, přičemž požádat o vydání nového dokladu smíte už 3 měsíce před skončením data platnosti. 
Co hrozí v případě, že budu řídit s propadlým řidičákem?
Řidičák s uplynulým datem platnosti je neplatný, to znamená, že vás již nadále neopravňuje k řízení motorového vozidla. Pokud vás silniční kontrola při tomto činu přesto přistihne, hrozí vám na místě pokuta 2000 Kč. V případě soudního řízení až 2500 Kč. Pokutu zaplatíte i v momentě, kdy půjdete vyměnit řidičák po skončení data platnosti. 
Kolik stojí výměna řidičského průkazu?
Výměna ve standardní lhůtě 20 dnů je zdarma. Pokud však máte zájem o zrychlené vydání průkazu do 5 dnů, připlatíte si 700 Kč. Za poplatek 200 Kč jsou pak i změny informací v průkazu, například změna příjmení či jízdních skupin. Stejnou částku zaplatíte i v momentě, kdy řidičák ztratíte anebo poničíte a budete vyžadovat nový.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).