Hlavní navigace

Výbornou kondici Německa nejspíše potvrdí PMI i Ifo

22. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Tento týden na trh přijde várka měkkých dat za květen v podobě indexů nákupních manažerů v Německu, Francii a odhad za celou eurozónu. Očekávání jsou sice nastavena zhruba na stejné úrovni jako v dubnu, avšak i to by znamenalo velmi silný výsledek.

Zatímco minulý týden jsme se teprve dozvěděli, v jaké kondici byla evropská ekonomika v prvním čtvrtletí, tento týden na trh přijde várka měkkých dat za květen v podobě indexů nákupních manažerů v Německu, Francii a odhad za celou eurozónu. Očekávání jsou sice nastavena zhruba na stejné úrovni jako v dubnu, avšak i to by znamenalo velmi silný výsledek.

V podstatě ve všech uvedených případech totiž trhy předpokládají hodnoty nad hranicí 55, což znamená svižné pokračování konjunktury. Lepší by mohly být i podnikatelské nálady ve Francii, nicméně ani tak nelze počítat s tím, že by francouzská ekonomika mohla v dohledném čase jakkoliv srovnat krok s tou německou.

skoleni_15_4

Ve stejný den tedy v úterý se vedle německého PMI dozvíme i výsledky sledovanějšího indexu Ifo. Ty by měly dopadnout opět lépe zejména díky subindexu očekávání a potvrdit tak, že německá ekonomika stále nabývá na síle. Zaslouží se o to nejspíše opět průmysl, díky němuž Německo posunuje své obchodní přebytky k novým historickým rekordům.

Z druhé strany Atlantiku mohou přijít zajímavé zprávy už ve středu, kdy bude zveřejněný zápis ze zasedání FOMC. Ten by totiž mohl naznačit, jak to Fed vlastně myslí se zeštíhlováním jeho bilance. Od americké centrální banky se totiž nejenom čeká další zvýšení úrokových sazeb už na červnovém zasedání, ale také zda bude pokračovat v reinvesticích bondových výnosů a splatných dluhopisů. Doposud Fed drží svoji bilanci stabilně na pětinásobku úrovně dosahované před pádem Lehman Brothers a dolary získané z bondů reinvestuje. Pokud se časem rozhodne alespoň omezit reinvestice výnosů (a následně i maturujících bondů) bude to samo o sobě znamenat docela citelné zpřísnění měnové politiky. Sice nebude mířit přímo na nejkratší úrokové sazby, ale o to více může pohnout delším koncem výnosové křivky nahoru. Dá se předpokládat, že Fed bude v tomto směru spíše opatrně našlapovat a jen postupně začne zkoušet, co trh bez velkých záchvěvů zkousne. Nakonec Fed nemá důvod nikam pospíchat. Ekonomika roste jen pozvolna a inflační tlaky zůstávají v podstatě utlumené.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).