Hlavní navigace

Vstoupí ECB opět na trhy? (komentář)

18. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na finančních trzích to opět vře. Olej do ohně přilívá situace ohledně španělských veřejných financí.

Prognózy ukazují na zvýšení státního dluhu k 80 % HDP. A přes ohlášené škrty ve vládních výdajích v objemu zhruba 27 mld. EUR, které by měly vést ke snížení deficitu v letošním roce na 5,3 % HDP z loňských 8,5 %, zůstávají trhy velmi skeptické. Plánovaný schodek pro rok 2013 pod úrovní maastrichtského kritéria 3 % je pak jen přáním z říše snů.

K utěšení situace nepřispívají ani predikce hospodářského růstu. Je velmi pravděpodobné, že se ekonomika Pyrenejského poloostrova opět vrátí do recese. To se dozvíme poslední dubnový den, kdy budou zveřejněny oficiální údaje o celkovém výkonu hospodářství. Za celý letošní rok pak analytici očekávají v průměru pokles o 1,2 %.

dan_z_prijmu

Důležitou zkouškou pro Španělsko budou zítřejší aukce 2letých a 10letých dluhopisů. Trhy „ocenily“ aktuální situaci výprodejem španělských cenných papírů, který měl v pondělí za následek růst výnosů 10letého dluhopisu nad 6,0 %. Nad touto úrovní se nacházely naposledy v listopadu. Co je ale podstatnější, je fakt, že proražení této hladiny posléze vedlo k poskytnutí finanční pomoci v případě Řecka nebo Portugalska. Otázka, která se tak nabízí, je bezesporu ta, zda tyto dvě země bude, či nebude následovat i Španělsko.

Evropská centrální banka zatím mlčí. V minulém týdnu se k nákupům dluhopisů ohrožených zemí neodhodlala, o to silnějším tlakům však čelí tento týden. Někteří evropští centrální bankéři jsou však méně nadšení z opětovné aktivace programu SMP na odkup státních cenných papírů. Přesto se ale zdá, že je právě tento nástroj tím nejvhodnějším pro boj s dluhopisovým trhem. Pokud tak zájem o španělské papíry v nadcházejících aukcích bude minimální, mohla by ECB opět jejich část do svého portfolia nakoupit. Vstoupí tedy ECB opět na trhy?   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).