Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zdražování nekončí, stojí za ním tržní vývoj i chyby od milan - Uz pred nekolika lety jsem videl dokument, kde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2007 10:13

    milan (neregistrovaný)
    Uz pred nekolika lety jsem videl dokument, kde se blahorecilo tomu, ze se v Cine ji prevazne ryze. Rikalo se tam, ze kdyby cinani meli jist to co lide v Evrope, nestacila by cela zemekoule na vyprodukovani tolik masa a obili. No zda se ze se zacinaji naplnovat dlouholete prognozy o rozvoji Ciny - tedy s rostouci produktivitou tam zacnou rust i prijmy a spotreba... bohuzel pro nas to znamena, ze zatimco oni pujdu nahoru, my budeme klesat - dokud se misky vah nevyrovnaji.
  • 19. 11. 2007 21:37

    Pavel (neregistrovaný)
    Mno, ja bych se toho zase tolik nebal. Evropa ma v porovnani s Cinou mensi produktivitu prace jenom zdanlive. Staty EU investuji obrovske prostredky do socialniho zabezpeceni, zdravotnictvi, infrastruktury a do dalsich veci, o kterych se drtive vetsine Cinanu muze jenom zdat. Navic jak pujde v Cine prumysl nahoru, tak i tam casem zacne problem s tim, ze i cinsky delnik nebude delat za tri dolary na hodinu a to je v podstate konec. Tim, cim prosla Evropa si bude muset projit i Cina, tedy revoluce, svrzeni vedouci ulohy strany, transformace do zcela odlisnych struktur a tak dale. Ale v tu dobu to jiz bude vytezena, toxicka skladka odpadu zaplavena vodou z praskle prehrady se znicenym ekosystemem. Jiste, otrese to celym svetem, ale Cina se opet vrati na zacatek.
  • 20. 11. 2007 8:33

    J. (neregistrovaný)
    Souhlasím. Další věc je, že v Číně vyrůstá podstatně více chlapců než dívek. Na první pohled to může znít banálně, ale frustrace milionů mužů, kteří nebudou mít šanci získat životní partnerku, zemi na stabilitě nepřidá.

    BTW: jen technická, nemyslím, že by běžný čínský dělník dnes dělal za 3 dolary na hodinu, bude to mnohem méně. Ale to je detail.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).