Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Volby 2013: Zlepší se exekuce nebo zbudou plané sliby? od kalion - Začínám mít pocit, že po těchto volbách se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2013 10:43

    kalion (neregistrovaný)

    Začínám mít pocit, že po těchto volbách se stanou dluhy módou. Tady se vytvořila atmosféra, že dluh vzniká nesplacením půjčky a že je chyba věřitele, když peníze půjčil. (Stejní lidé ale pak na facebooku kříčí, jak jsou porušována jejich lidská práva, když jim banka nechce půjčit peníze, protože mají nízkou mzdu.)

    Jenže dluh proboha nevznikne jen čerpáním a nesplacením půjčky.
    1) dlužníky jsou otcové neplatící alimenty
    2) dlužníkem je blbeček, který něco vlastní vinou rozbije a odmítá zaplatit náhradu škody
    3) dlužníkem je podnájemník, který "zapomněl" zaplatit nájem a vypařil se z pronajímaného bytu, aniž by dal vědět
    4) dluh vzniká nezaplacením nedoplatku za elektřinu, plyn, internet a telefon, za nevrácené knihy v knihovně....
    5) dlužníkem je zaměstnavatel, který mi dluží mzdu (pravda, v tomto případě přiběhne na pomoc sociální stát a dlužnou mzdu proplatí)
    6) dluh vzniká nezaplacením faktury mezi podnikateli (to je oblíbený šlágr)
    7) dosaďte si....

    Dlužník pak brečí, jak exekutor porušuje jeho lidská práva v průběhu vymáhání dluhu, který nechtěl zaplatit.

    Nechci nikomu přát nic zlého, ale tak jako by si měl každý úředník jednou za život vyzkoušet podnikání, tak by si každý občan měl vyzkoušet být věřitelem - a pak bude rád, když bude mít možnost se obrátit na někoho, kdo mu ten dluh pomůže vymoci (tj. exekutora). Opravdu nevím, jakým jiným způsobem dluh od dlužníka, který nechce zaplatit a vysmívá se věřiteli, vymáhat.

  • 22. 10. 2013 11:05

    Lemming (neregistrovaný)

    No, hlavně si drtivá většina politiků plete úhradu nákladů exekutora s nějakou "pokutou za nezaplacení", když ji porovnávají s dlužnou částkou.

    Dále stojí za pozornost návrh ČSSD na to, aby občané s podprůměrnými přijmy měli tramvaje zadarmo.

    Zato jsem tam neviděl povinnost slučovat spory (a odměny) pokud mám víc dluhů proti jednomu věřiteli - to už je v zákoně?

  • 22. 10. 2013 11:40

    kalion (neregistrovaný)

    Slučování exekucí platí od letoška, ale vztahuje se jen na nově nařízené exekuce a jen pokud jsou u jednoho exekutora.

  • 22. 10. 2013 11:43

    kalion (neregistrovaný)

    Ty články znám, tam byl problém, že dotyční si nevyzvedávali poštu a nedozvěděli se tak o žalobách.

    Obecně ale pohádkám o "ztracené občance" nevěřím, v Praze každý, kdo jel na černo "ztratil občanku" (nová OP totiž vyjde levněji, než zaplatit pokutu).

    Lidi by se hlavně měli odnaučit lhát a přijímat zodpovědnost za své činy (to platí i o mně, nebudu moralizovat).

  • 22. 10. 2013 13:32

    Intri (neregistrovaný)

    Souhlasím, ale exekuce nejsou obecný strašák proto, že by vymáhali dluhy po skutečných dlužnících, to je zcela v pořádku. Nebo téměř zcela, když vezmu v potaz, že někdy dlužník není schopný zaplatit prostě proto, že neměl na své straně dost štěstí, ale to je hodně komplexní otázka, kterou nemá smysl rozvádět.

    K exekucím je ze strany široké veřejnosti odpor a nenávist proto, že exekutoři neřeší, komu patří majetek, viz. vyjádření na ČT, které už tady někdo připomínal. Nebo si stačí koupit byt, ve kterém nějaký dlužník někdy bydlel, a už se vám může stát, že je u vás exekutor a bere vám všechen váš tvrdě odpracovaný majetek, aniž byste kdykoliv cokoliv někomu dlužil.

    To je hlavní problém exekucí a důvod, proč je potřeba se jimi zabývat - mají velmi velké pravomoce a nic je nezajímá, prostě si dají do hlavy cíl, klapky na oči a neřeší vůbec nic. Člověk si kvůli nim musí schovávat papíry úplně od všeho, co si kdy koupí a co vlastní (a to i malých položek, protože když přijde exekutor a zabaví 20 malých věcí za pětistovku, hned je 10 tisíc Kč v háji jen tak, pro nic za nic), navíc u každého prodejce požadovat, aby na dokladu bylo jméno, přijmení a adresa kupujícího, což je dosti nepohodlné pro všechny, a vzhledem k mnoha případům agresivity mít ještě po bytě kamery, aby byl schopen agresivitu a nezájem exekutora o předkládané papíry doložit.

    Ve zkratce řečeno, člověk musí vynaložit obrovské úsilí, aby dokázal svou NEVINU, přitom daleko mocnějšímu orgánu stačí, aby se "kvalifikovaně domníval." Exekutorovi by měly přinejmenším plynout nějaké vcelku vážné sankce za neoprávněně zabavený majetek, aby si nemohl dovolit jednat bezmyšlenkovitě - například prostě muset dokázat, že majetek patří dlužníkovi. Nebo v případě, že skutečný majitel prokáže, že majetek je jeho, měl by exekutor mít povinnost automaticky a ve velmi krátké době nahradit škody + odškodné klidně ve výši hodnoty majetku. Prostě nechat exekutora odpovídat za své jednání, aby bral svou (dost závažnou) práci vážně. Samozřejmě by se pak muselo důkladně domyslet, jak pokrýt pohledávku (jestli to třeba nechat zaplatit stát a přinutit pak dlužníka, aby ve vězení svou prací zaplatil pohledávku státu) věřitele, ale přijde mi velice, ale fakt VELICE špatně, že si vůbec nikdo dneska nemůže být jistý, že všechno, co si celý život buduje, mu někdo zcela neoprávněně nevezme.

  • 22. 10. 2013 14:12

    P2010 (neregistrovaný)

    ale přijde mi velice, ale fakt VELICE špatně, že si vůbec nikdo dneska nemůže být jistý, že všechno, co si celý život buduje, mu někdo zcela neoprávněně nevezme.

    V tom spociva cely problem. Nemaji za sve jednani zadnou odpovednost ani odpovidajici postih. Nejhorsi ovsem je s jakou samozrejmosti tento stav povazuji za spravny.

    Odpovednost by mela byt jako jinde. Kdyz napriklad "sberac kovu" ukradne kabel od zeleznicniho zabezpecovaciho zarizeni, neni skoda jen cena toho kabelu a prace na jeho oprave, ale celkova ztrata v provozu takovou skodou zpusobena. Ta je samozrejme nasobne vyssi nez cena kabelu a lidske prace za opravu. Stejne tak by melo byt postupovano proti "prehmatum" exekutoru. Podnikateli neopravnene zabavi pocitac ktery obratem proda za desetinu ceny znamenu, skoda neni jen cena pocitace (ta je zanedbatelna), ale dat v nem ulozenych (zalozni disk zabavil urcite take) a financni ztraty tim nasledne zpusobene. Dokud nebude muset takovou skodu uhradit ze sveho do nekolika dnu (napriklad exekuci jeho majetku prodaneho za zlomek jeho skutecne ceny), tak se toto nezodpovedne chovani nezmeni.

    S vymahatelnosti dluhu po skutecnych dluznicich totiz takove chovani nema nic spolecneho. Policista take nemuze beztrestne zastrelit kazdeho jen proto "ze se domniva".

  • 22. 10. 2013 11:46

    P2010 (neregistrovaný)

    Proc vymahat dluh od dluznika, kdyz ho staci vymahat po nekom, kdo se nahodou jmenuje stejne. Dle tohoto nazoru je to pry zcela spravne:

    Jana Tvrdková
    prezidentka Exekutorské komory
    http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/3.5.2011/

    Cas zaznamu od 44:55 do 47:20.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).