Hlavní navigace

Vlakem na čipovou kartu

10. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Od jara zavedou České dráhy novou slevovou kartu In, která nahradí slevové průkazy Junior pas, Karta Z a Senior pas. Karty mají být modernější a víceúčelové. České dráhy se snaží zlepšit poničenou reputaci po zavedení vlaků Pendolino, ale nevybraly si příliš vysoký cíl?

Nová čipová karta In bude použitelná jako tzv. elektronická peněženka prozatím na Českých drahách (ČD), ale v budoucnu se počítá s jejím využitím i u jiných dopravců. Karty slibují zjednodušení odbavování cestujících a měly by nabízet i větší komfort pro zákazníka ČD. Novu nabídku ČD si bude možné pořídit od 1. června, do té doby budou vydávány průkazy dosavadní, stále s roční platností.

Karty budou ve třech variantách In-junior, In-senior a In-zákazník fungovat v podstatě na stejném principu jako dosavadní zákaznické karty, pouze budou elektronické a budou nabízet více „věcí okolo“.

Samotnou čipovou kartu cestující platit nebude, platí pouze danou aplikaci junior, senior nebo zákazník. Karty pro juniory a seniory budou stát 600 Kč na rok, zákaznická pak 600 Kč na tři roky. Každá karta bude použitelná po tři roky, po uplynutí této doby bude pravděpodobně nutné kartu vyměnit.

Další novinkou bude zavedení poněkud odlišné nabídky In-gold. Půjde o roční síťovou jízdenku, platnou na tratích ČD a lanovce na Ještěd, její cena bude 22 000 Kč. Cestující s In-gold nebudou muset platit doplatky do vlaků první třídy, ani cestu spoluzavazadla a budou moci využívat mezinárodní slevu Rail plus. Cena odpovídá přibližně ceně třech čtvrtletních jízdenek. Karta bude tedy výhodnější než stávající čtvrtletní jízdenky, ale otázkou je, kolik cestujících ČD ji dokáže vhodně využít a možná i najednou zaplatit. Vyplatit se může těm, kteří za měsíc projezdí na ČD více než 1835 korun, denně tedy přes 60 korun.

Výhodnější bude i In-junior, která bude o stokorunu levnější než dosavadní Junior pas.

Výhledové užití karet In

Po zavedení nových karet budou mít České dráhy lepší možnosti statisticky zpracovávat údaje o vytíženosti spojů apod. a předpokládají lepší spolupráci s kraji a státem. Může to být pěkná záminka pro rušení málo vytížených spojů, ale kdo ví.

Dráhy si ale postavili s kartami In laťku ještě výš, protože do budoucna plánují rozšíření použití karty i na placení spojů jiných železničních dopravců, autobusů nebo MHD.

Karty jsou mimo to zahrnuty do slevového systému Sphere card, který nabízí mnohé slevy. Využitelnost slev je nesporná, snad se díky této víceúčelovosti zdá být karta lepší, ale ne vždy se musí slevy také vyplatit.

Nespornou výhodou a velkým plus by měla být možnost rezervací a platby jízdenek přes internet, což by mělo ulehčit místy přetíženým pokladnám nebo přeplněným vlakům. Ovšem čas, kdy se toho všeho dočkáme, pravděpodobně zas tak brzy nenastane. A tak nezbývá než čekat, a nebo jezdit jinými dopravními prostředky.

dan_z_prijmu

Pro ČD je zavedení elektronických karet velkým pokrokem, ale jen tohle asi těžko přitáhne do vlaků nové nebo bývalé cestující.

Další novinky – sjednocená Evropa

Bližší novinkou na ČD je zavedení Senior pasů, Karet Z a síťových jízdenek pro seniory nejen pro osoby s trvalým bydlištěm v České republice, což je dáno změnou regulace zvláštního jízdného pro důchodce. Od 26. února si budou moci tyto nabídky pořídit i důchodci z jiných států, a to stále za nezměněné ceny. Např. Senior pas stále za 600 korun za rok.

Finanční reklama 2005
Nejlepší finanční reklama roku 2005 – rozhodněte, která finanční instituce měla v loňském roce nejlepší televizní reklamu! Zároveň se můžete zařadit do slosování o hodnotné ceny, jimž vévodí DVD přehrávač.

Pořídíte si čipovou kartu In Českých drah?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).