Hlavní navigace

Vláda pod stromek nadělí další dluhopisy. S nimi i poplatky a daň

2. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Už potřetí půjde stát za občany, aby si mohl půjčit jejich peníze. Tentokrát dluhopisy nakoupíte i na poště.

Říká se do třetice všeho dobrého. Možná se tímto heslem řídí i vláda, protože od 5. do 30. listopadu 2012 si budou moci domácnosti opět objednat další spořicí dluhopisy. Stát tentokrát počítá s minimálním ziskem 10 mld. Kč. Bude to nadílka i pro samotné domácnosti?

Pořízení dluhopisu

Do státních dluhopisů může investovat jakákoli fyzická osoba. Jediná podmínka je minimální objem ve výši 1000 ks. Při nominální hodnotě 1000 Kč. Jeden státní dluhopis má tedy hodnotu 1 Kč.

Stojí za zmínku, že výnos dluhopisů není odvozen od celkové hodnoty. Vlastník 1000 ks dluhopisů obdrží stejný úrok jako vlastník 500 000 ks dluhopisů. Pořízení je bez jakýchkoli poplatků.

A kde můžete takový státní dluhopis zakoupit? Oproti minulým emisím, kdy byly státní dluhopisy dostupné v Poštovní spořitelně, ČSOB,  KB a  J&T Bance, přibyla nyní Česká pošta. Počet obchodních míst se tak zvýšil z 397 na 1382. O minulé emisi státních spořicích dluhopisů pro domácnosti si můžete přečíst v článku Jsou spořicí státní dluhopisy opravdu vhodné pro občany?

Dárkový poukaz: Marketing nebo snaha vyjít vstříc?

V rámci Vánoční emise 2012 přibyla možnost dluhopis darovat společně s dárkovým certifikátem. Jak to bude konkrétně fungovat?

Nejdříve si vyberete konkrétní typ dluhopisu,  podáte žádost o darování, ke které dostanete dárkový certifikát, a zaplatíte 250 Kč. Dále zvolíte počet dluhopisů (min. 1000 ks) a nakonec i obdarovanou osobu a způsob předání.

Aby to nebylo tak jednoduché, existují dvě varianty předání. Buď se dárce i obdarovaný společně dostaví k distributorovi a vyplní žádost. V rámci několika dnů pak do schránky přijde dárkový certifikát.

Nebo se dárce k emitentovi dostaví sám a sám také vyplní žádost (je třeba znát základní údaje o obdarovaném – jméno, trvalé bydliště, rodné číslo apod.). Dárkový certifikát pak bude doručen do místa trvalého bydliště obdarovaného. Obdarovaný se pak dostaví k emitentovi, kde dokončí převod. Dluhopis tedy můžete využít jako dárku. 

Pokud dárce a obdarovaný nepatří do I. a II. skupiny příbuzenského vztahu, je potřeba ještě zaplatit darovací daň.

Pověste si dluhopis za rámeček

Pokud si i vy chcete u sebe doma pověsit na zeď státní dluhopis, můžete. Máte možnost sami sobě  pořídit pamětní list emise, který je pro všechny, kterým vadí, že jejich dluhopis nemá fyzickou hodnotu. Tato služba je zpoplatněna 100 Kč.

Třešničkou na dortu je možnost napsat na dluhopis věnování. Na certifikátu je speciální kolonka, do které můžete cokoli vytisknout nebo doplnit ručně.


Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Spořicí státní dluhopisy: dárkový certifikát a pamětní list 

Ačkoli to ministr financí Miroslav Kalousek nepřiznal, je zde jasně vidět, že kombinace zvýšení prodejních míst, možnost darování a písemného věnování dárkového certifikátu a doba emise není jen čistě náhodná. Jde o jasný marketingový tah, jehož úspěšnost bude velmi zajímavé sledovat.

Věděli jste?

Pořízení spořicích státních dluhopisů není zatíženo žádným poplatkem, je třeba uhradit pouze cenu pořizovaných dluhopisů.

Co je v nabídce?

Tradičně je pro zájemce v nabídce víc alternativ spořicích dluhopisů. 

Diskontovaný státní dluhopis

Jedná se o cenný papír se splatností 1 až 2 roky. Jmenovitá hodnota je 1 Kč.

Výnos dluhopisu je dán rozdílem mezi jeho jmenovitou hodnotou a výši pořizovací ceny. Roční výnos je zde 2,05 %.

Prémiový spořící státní dluhopis

Cenný papír se splatností 3 roky. Výnos bude placen 1× ročně na váš majetkový účet. V posledním roce vám bude vyplacen vyšší úrok jako bonus držení obligace do splatnosti. Roční výnos zde činí 2,77 %.

Kuponový spořící státní dluhopis

Cenný papír se splatností 5 až 6 let. Výnos bude také placen 1× ročně na majetkový účet. Roční výnos by se měl pohybovat kolem 3,22 %.

Reinvestiční státní dluhopis

Cenný papír se splatností 5 až 6 let. A tady přichází změna: výnos dluhopisu není vyplácen, ale je reinvestován připsáním dalších spořících dluhopisů ve výši výnosu dluhopisu na majetkový účet. Roční výnos je uváděn ve výši 3,41 %.

Protiinflační spořící státní dluhopis

Jde o cenný papír se splatností 7 až 8 let. Výnos dluhopisu je založený na procentní změně indexu spotřebitelských cen. Výnos dluhopisu nebude pravidelně vyplácen, ale dvakrát ročně bude automaticky reinvestován ve formě připsání dalších protiinflačních spořících dluhopisů na váš majetkový účet

Zjednodušeně řečeno se tedy výnos řídí podle inflace a místo výplaty dostanete další dluhopisy ve výši aktuálního zhodnocení. Celkový výnos pak bude vyplacen ke dni splatnosti dluhopisu.

Z toho jasně vyplývá, že objem protiinflační spořících státních dluhopisů se každoročně zvyšuje.

Co když budu chtít dluhopisy prodat dříve?

Kdyby vás náhodou vlastnictví státních obligací omrzelo, můžete je samozřejmě prodat. Budete ale omezeni určitými pravidly.

Lze například prodat dluhopisy v objemu minimálně 1000 ks a maximálně 500 000 ks. Z počtu nad 500 000 ks je dovoleno odprodat pouze 50 %.

Další podmínkou je možnost prodat dluhopisy pouze v určitém období, jemuž předcházela žádost o prodeji. Období jsou dostatečně dopředu vypisována na webu ministerstva financí (MF). 

Likvidita dluhopisů tedy není zjevně nijak závratná.

Koupit, nebo ne?

Koupit, nebo nekoupit? To je zajímavá otázka, kterou rozebírá spousta odborníků, finančních či investičních poradců i obyčejných lidí.

Státním dluhopisům pro soukromé občany se nedá upřít jejich oblíbenost mezi veřejností. Podle statistiky MF jsou zatím v oběhu obligace v hodnotě 35,7 mld. Kč. Počet držitelů je přes 50 000 a nakupují je nejčastěji lidé ve věku nad 50 let.

dan_z_prijmu

Na druhou stranu výnos dluhopisů není nijak zázračný. Jednoleté obligace ani nepředčí nejlepší spořicí účty. Čtěte více: Nejlepší spořicí účet nabídne 3 % p.a. bez fixace, ale jen do konce roku. Horší likvidita a zjevná podbízivost státu při prodeji také nejsou nejlepší atributy.

Pokud by se mě však někdo ptal na názor, zda koupit, či nekoupit, asi bych byl pro nákup. Státní dluhopisy ČR by neměly chybět v konzervativních a vyvážených portfolií každého investora. Jak se ale říká, všeho s mírou. A to u těchto obligací platí dvojnásob.

Koupíte si státní dluhopis?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Rád bych všem ukázal, že i složitá témata z oblasti financí se dají snadno pochopit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).