Hlavní navigace

Názor k článku Visa Europe: Dostaneme karty všude, lidé nebudou hotovost potřebovat od xf - Ano, to pravda. Ti s nejmenším příjmem dostali...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 2. 2015 21:11

    xf (neregistrovaný)

    Ano, to pravda. Ti s nejmenším příjmem dostali tehdá od Kalouska dvě lízátka. Na to bychom neměli nikdy zapomínat.

    Ale není pravda, že vydělali na obou koncích spektra. Ti s nejmenším příjmem dostali větší slevu na dani z příjmu, nežli středně příjmoví, ale celkově jim byly daně zvýšeny, takže ti nejchudší prodělali. Ti středně příjmoví, až do cca 3 násobku průměrné mzdy, tedy ti kdo nejvíce makají a nekradou, to kdož toho nejvíce vytváří, ti na Kalouskově "reformě" prodělali nejvíce. Jediný kdo vydělal byli ti nejbohatší, většinou v oblastech, kde k takovým příjmům nejde přijít poctivě. Například Bakala. Ten tehdy ziskové OKD tuneloval minoritním akcionářům tak, že zisk si vyplatil do mzdy, Čímž ušetřil 2x. Jednou vytuneloval podíl minoritního akcionáře, a podruhé platil limitně shora 15% zdanění příjmů, namísto 19% zdanění dividendy.

    Ostatně podobný systém mají i v USA. A i tam se nad ním mnozí pozastavují. Například Warren Buffett shledává špatným, že on, miliardář, má celkoví zdanění příjmů 17%, zatímco jeho sekretářka, která má maličký zlomek jeho příjmů, má zdaněn příjem 37%. Shledává to nejen nemorální, ale i pro společnost nebezpečné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).