Hlavní navigace

Názor k článku Víno je bezpečnější než akcie od anonym - Jasně, že aukční "dostihy" byly, jsou a budou,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2009 0:07

    anonymní
    Jasně, že aukční "dostihy" byly, jsou a budou, ale pokud se na to díváme přes víno, je jen málo těch, kteří by si mysleli, že šampaňsklé se skutečně neustále pozitivně vyvíjí i po odkalení a uložení do privátních sklepů. Netvrdím, že se musí víno nutně kazit, to v žádném případě ne, ale velká skupina fandů Champagne tvrdí, že právě ze sklepa vyndané víno je v ideální kondici k vypití. A s tím já souhlasím. Nicméně občas jsem měl v puse víno, které odpočalo ještě nějaké to desetiletí a zub času ho předělal do neskutečného zážitku a na druhé straně jsem měl ve sklence i taková vína, která bylo nutné vylít...
    A dalo by se takél namítnout, že investor nemá záruku jakosti vína ani pokud nakoupí krátce po degoržáži starého ročníku, neboť víno může být za zenitem, či ho může poškodit styk s infikovaným korkem. To vše je pravda a tato určitá rizika jen evokují to, že je přece jen jednodušší volit jinou komoditu pro zhodnocení investic. Na jednu stranu vnímám, že jsem před 4 lety nakoupil Krug Clos de Mesnil za 400,- EUR a dnes je jeho cena běžně okolo 800,- EUR, ale nakoupit 12 lahví (pokud bych se k nim tedy vůbec dostal), uložit je k odpočinku na nějakou dobu a pak je vytáhnout na svět a myslet si, že jsem bohatý? Prvně musím mít zákazníka, toho přesvědčit o správném zacházení s lahví a pak mu dát i záruky, že je víno zdravé. A to není žádná legrace… Pokaždé, když otvírám extramně drahou lahev šampusu hostům, klepu se jako drahej pes, aby byla v pořádku, pokud nemám jistotu od prodávajícího, že bych ji mohl případně vrátit. Dokonce někteří restauratéři odmítají lahev hostovi otevřít a extravagantní vína letopočtů dávno minulých prodávají jen jako sběratelskou trofej. S sebou…

    Nicméně můj názor obchodníka naprosto neberte vážně, neboť jsem před pár měsíci prodal Dom Pérignon Rosé 1964 (má dokonce lepší bodové ohodnocení od šampaňského guru Richarda Juhlina, než na aukci prodávaný ročník 1959)

    Měšec:
    Vrcholem aukce excelentních šampaňských se však stala historicky první veřejná dražba Dom Pérignon Vintage Rosé 1959. Nakonec byl prodán za absolutně rekordní cenu 84 700 dolarů!

    Jenže já ji prodal za 70.000,- Kč (4.150,- USD) Nevím, kdo mi těch 70.000,- USD vynahradí…
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).