Hlavní navigace

Viditelné světlo na konci tunelu? Snad ano.

7. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Začátek týdne přinesl celou řadu českých makroekonomických čísel.

Nutno říci, že příliš neoslnila. Pouze s výjimkou přebytku zahraničního obchodu, který víceméně naplnil očekávání, jsme zaznamenali horší výsledky u maloobchodních tržeb či průmyslové výroby a stavebnictví se nadále potýká s dvouciferným propadem

Červnová data je však zapotřebí brát s určitou rezervou. Do jisté míry mohla být negativně ovlivněna povodněmi, nicméně jejich dopad nesmíme přeceňovat. Spíše se jednalo o korekci velmi solidních údajů za květen. A předstihové indikátory by nám mohly dát za pravdu, když podnikatelská důvěra dosáhla svého minima v listopadu 2012 a od té doby se nachází v rostoucím trendu. Jiný indikátor PMI vyznívá obdobně, a to zejména jeho složka nových objednávek. Stavebnictví by měla podpořit obnova po povodních. A zlepšení zaznamenává i spotřebitelská důvěra. Domácnostem by mohl pomoci především konec fiskální konsolidace, klesající inflace a i případná stabilizace na trhu práce.

dan_z_prijmu

Celkově vzato, samotná čísla za červen rozhodně optimismus na trhy nepřinesla. Podíváme-li se však na vyhlídky do druhé poloviny letošního roku, makroekonomický obrázek vypadá rozhodně optimističtěji. V příštím týdnu se navíc dočkáme odhadu HDP za druhé čtvrtletí a u něj očekáváme, že česká ekonomika by měla po šesti kvartálech vystoupit z recese. Páteční data o spotřebitelských cenách by měla ukázat na to, že tuzemské hospodářství operuje v nízkoinflačním prostředí bez poptávkových tlaků.

Největší otazník tak visí nad vývojem v eurozóně. Náš výhled je založen na postupném oživování starého kontinentu. Evropské předstihové indikátory rovněž naznačují zotavení. Věříme tak, že to nejhorší má již česká ekonomika za sebou. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).