Hlavní navigace

Více peněz pro rodiny s nejmenšími dětmi? Mateřská se může změnit

4. 4. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Poslanci budou řešit návrh na zvýšení mateřské pro ženy s nadprůměrnými příjmy. Chystá se i návrh na celkovou změnu dávek pro rodiny, rodičovská ale neporoste.

Tisíce rodin s novorozeňaty by si do budoucna mohly polepšit. Do poslanecké sněmovny míří návrh od místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na zrušení redukčních hranic u výpočtu peněžité pomoci v mateřské. Pokud by návrh prošel, polepšily by si rodiny, kde ženy vydělávají zhruba nad 30 tisíc korun.

Přibližně dva roky starý návrh se do hry dostal opět poté, co se k němu současná vláda v demisi v půlce března vyjádřila neutrálně. Stejně se před dvěma roky zachovala i tehdejší vláda vedená Bohuslavem Sobotkou, návrh se pak ale nedostal ve sněmovně k projednání.

Mateřská je dávkou z nemocenského pojištění, která se klasicky začíná čerpat šest týdnů před porodem a celkově se čerpá 28 týdnů v případě jednoho narozeného dítěte a 37 týdnů v případě vícerčat. Po jejím vyčerpání začínají rodiny malých dětí pobírat rodičovský příspěvek.

Zjednodušeně řečeno platí, že kdo si vydělává zhruba do 30 tisíc korun měsíčně, dostává mateřskou ve výši 70 procent předchozího výdělku. Kdo si vydělává více, na toho už se vztahují redukční hranice, které poměr mateřské k předchozímu příjmu snižují (podrobnosti najdete v boxu níže).

Pro ženy na vyšších a dobře placených pozicích je to demotivující při zakládání rodiny, považuji to za nespravedlivé, zdůvodňuje svůj návrh Pekarová Adamová, která o svém návrhu mluví jako o „spravedlivé“ mateřské. Podle jejích výpočtů se případné odstranění redukčních hranic týká zhruba 30 procent příjemců mateřské, jde tedy o více jak 20 tisíc rodin.

Podle propočtů v návrhu na změnu by státní pokladnu zrušení redukčních hranic vyšlo na 832 milionů korun ročně, vládní propočty počítají s až miliardou. Například u ženy s nadprůměrným výdělkem ve výši 40 tisíc korun by při zrušení redukční hranice došlo podle výpočtu serveru Měšec.cz k růstu mateřské o zhruba 2600 korun měsíčně.

Jak se počítá mateřská?

Výše peněžité podpory v mateřství činí 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Denní vyměřovací základ se zjistí tak, že se započitatelný příjem (tj. veškerý příjem podléhající odvodu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; nejčastěji se bude jednat o úhrn hrubé mzdy za kalendářní měsíce) zúčtovaný v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou) dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období.

Takto stanovený denní vyměřovací základ podléhá redukci. Ta se provede tak, že částka do první redukční hranice se počítá stoprocentně. Z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 procent. Z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 procent. K částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží.

Redukční hranice činí:

  1. redukční hranice – 1000 Kč
  2. redukční hranice –1499 Kč
  3. redukční hranice – 2998 Kč

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Změn bude více

Vláda v demisi k návrhu zaujala neutrální postoj i přesto, že se jí nezamlouvají právě případné vyšší výdaje státního rozpočtu. Její legislativci také ve svém stanovisku hájí současný model: Účelem systému nemocenského pojištění je nahrazovat pouze přiměřenou výši ucházejícího příjmu, nikoli ho zcela kompenzovat, a to při uplatnění principu solidarity. Tento princip se ostatně uplatňuje u všech dávek nemocenského pojištění, nejen u peněžité pomoci v mateřství.

Vláda v demisi na svém zasedání v půlce března ale návrh nezamítla zřejmě proto, že v obecné rovině s úpravou mateřské souhlasí ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová. Ta uvedla, že by se návrh TOP 09 měl stát součástí širšího balíčku rodinných opatření. Mateřskou, jako jiné dávky, je třeba řešit komplexně, ne jenom takhle jednotlivě. Proto připravujeme celkovou novelu všech dávek, pojistných i nepojistných, řekla novinářům.

Neříkejte tomu dovolená

Experti ve zmiňované rodinné koncepci navrhují také to, aby se o rodičovské a mateřské přestalo mluvit jako o dovolené. Jejich návrh zní takto: Odstranění výrazu „dovolená“ ze spojení „mateřská dovolená“ a „rodičovská dovolená“, který evokuje odpočinek a volný čas, kterými péče o dítě není, a diskuze o eventualitách k jeho nahrazení vhodnějším termínem, např. ‚uvolnění‘.

S detailním návrhem ministerstvo práce čeká na dobu, kdy bude hnutí ANO znát koaličního partnera, se kterým vytvoří příští vládu.

K úpravě pravidel u mateřské politiky vybízejí i experti. Rodinná koncepce, na které pracovala v předchozích letech na ministerstvu práce odborná komise a kterou loni schválila vláda vedená Bohuslavem Sobotkou, úpravu redukčních hranic také navrhuje.

Tento návrh ale není tak „radikální“, jako je ten od Pekarové Adamové. Redukční hranice chce zanechat, ale chce zvýšit úroveň příjmů, které se do výše mateřské započtou (o 20 procentních bodů u prvního a druhého redukčního pásma). Pokud by se ministerstvo drželo při zpracování svého návrhu na změnu dávek těchto expertních doporučení, rostla by výše mateřské všem. Další z návrhů totiž počítá s růstem mateřské na 75 procent předchozích výdělků.

Rodičovská neporoste

Naopak je už jasné, že ministerstvo práce, alespoň prozatím, nevyslyší volání expertů na úpravu rodičovského příspěvku. U něj rodinná koncepce navrhuje růst na 250 tisíc korun.

skoleni_15_4

Dnes lze celkově čerpat 220 tisíc korun, tato částka se přitom neměnila od roku 2012, od kdy tento strop platí. Od začátku roku 2018 se ale uvolnila pravidla pro vyčerpání těchto peněz, což je jeden z důvodů, proč ministerstvo práce nepočítá s další změnou u rodičovské. A argumentuje i růstem daňových slev na děti v posledních letech.

V souladu s potřebou určité právní stability a jistoty nepředpokládáme další významnou úpravu rodičovského příspěvku v průběhu letošního roku. V této souvislosti je třeba také upozornit na skutečnost, že podpora rodin pečujících o nezaopatřené děti se vedle oblasti sociálních dávek zvyšuje v oblasti daňové, která je s to podpořit všechny rodiny s dětmi, které mají zdanitelné příjmy, řekla serveru Měšec.cz Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).