Hlavní navigace

Více peněz na děti. Rodičovský příspěvek vzroste minimálně o 40 tisíc

3. 10. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od poloviny příštího roku má poprvé po sedmi letech vzrůst rodičovský příspěvek. Počítá s tím návrh ministerstva práce, který ale zůstává za tím, co slibuje vláda v programovém prohlášení.

Rodiče nejmenších dětí by měli od poloviny příštího roku dostat od státu více peněz. Počítá s tím návrh novely o státní sociální podpoře z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Podle něj by poprvé od roku 2012 měla stoupnout celková výše rodičovského příspěvku, a to ze současných 220 tisíc na 260 tisíc korun.

V současné době nejvíce rodičů pobírá měsíčně šest až osm tisíc korun, což je cca tříletá varianta. A to mi přijde při dnešních cenách a rodinných nákladech, například i na školku či dětskou skupinu, velmi málo. Chceme zlepšit životní úroveň všem rodinám, které pečují o malé děti, řekla k návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

U vícerčat pak má podpora vzrůst ze současných 330 tisíc na 390 tisíc korun. Zde by naopak došlo k růstu podruhé v krátkém čase, když více peněz rodiče vícerčat na rodičovském příspěvku dostávají teprve od začátku roku 2018. Předtím i oni dostávali 220 tisíc korun.

Navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun je jednou z priorit programového prohlášení koaliční vlády ANO s ČSSD. Maláčová ale chce jít postupně, protože zvyšování dávky, kterou letos pobírá 280 tisíc lidí, není zadarmo. Navržené zvýšení o 40 tisíc korun má příští rok státní pokladnu vyjít na 3,6 miliardy korun a v následujícím roce pak na 4,9 miliardy korun.

Státní rozpočet připravený ministerstvem financí na příští rok, o kterém budou poslanci hlasovat na konci října, přitom s těmito penězi nepočítá. Je tam tolik neznámých, že zatím skutečně nejsem schopná říct, kde peníze vezmeme, řekla České televizi ministryně financí Alena Schillerová.

Zvýšení rodičovského příspěvku není jen prioritou současné vlády, která na ni při plánování rozpočtu se schodkem 40 miliard korun zapomněla, ale podporují ho i všechny opoziční parlamentní strany. Dá se tedy předpokládat, že peníze obě ministryně nakonec někde objeví.

Možná je i varianta, že by rodičovský příspěvek mohl vzrůst rovnou na 300 tisíc, se kterými počítá programové prohlášení vlády. Tlak na to bude vyvíjet třeba opoziční TOP 09. Nemyslíme si, že by to mělo být ve dvou fázích, ale že bychom rodičovskou měli rovnou zvýšit na 300 tisíc korun, říká Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně strany.

Konec omezení pro jesle

Návrh je nyní v připomínkovém řízení, a pokud projde legislativním procesem úspěšně, má být účinný od poloviny příštího roku. Ministerstvo práce v něm myslí i na rodiny, které mají děti do čtyř let věku a již by k polovině roku 2019 rodičovský příspěvek vyčerpaly. I jim by stát navýšení vyplatil.

Ministerstvo práce také navrhuje zrušit omezení pro umisťování nejmenších dětí, na které je příspěvek čerpán, do jeslí či školek. Dosud platí, že dítě mladší dvou let, jehož rodič pobírá rodičovský příspěvek, může navštěvovat předškolní zařízení pouze 46 hodin měsíčně. Tato podmínka by měla být zcela zrušena a bude se sledovat jen řádná péče o dítě v rodině, uvádí ministerstvo v důvodové zprávě.

Dnes také platí, že se na úřadu práce, kde se rodičovský příspěvek vyřizuje, dokládá příjem obou rodičů a limity pro dávku se pak počítají z vyššího příjmu. Návrh počítá s tím, že bude na rodičích, který z nich příjem doloží.

Návrh novely zákona o státní sociální podpoře upravuje třeba i okruh společně posuzovaných osob pro příspěvek na bydlení. Navrhuje se upřesnit úprava okruhu osob, které se posuzují společně pro nárok na příspěvek na bydlení tak, aby v tomto okruhu figurovaly všechny osoby, které jsou v bytě hlášeny k trvalému pobytu, a v případě cizinců všechny osoby hlášené k pobytu dle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky, stojí v důvodové zprávě.

Podpora rodin roste

Pravidla rodičovského příspěvku se měnila naposledy na začátku roku 2018. Nově je tak možné čerpat ho volněji. Strop pro měsíční výši dávky se zvýšil z 11 500 na 37 tisíc korun. Celý rodičovský příspěvek je tak možné v případě vysokých příjmů (zhruba nad 90 tisíc korun měsíčně) vyčerpat už za půl roku.

Zároveň se od roku 2018 uvolnily podmínky čtyřletého čerpání pro rodiny, které nedosáhly na peněžitou podporu v mateřství (takzvanou mateřskou, která předchází čerpání rodičovského příspěvku). Týká se to především lidí, kteří si neplatili nemocenské pojištění – typicky jde o podnikatele, studenty nebo nezaměstnané.

Do začátku roku 2018 platilo, že kdo nedosáhl na mateřskou, musel 220 tisíc korun vyčerpat podle předem daného scénáře – 7600 korun měsíčně do konce devátého měsíce věku dítěte a následně 3800 korun měsíčně do čtyř let věku dítěte. Nově si tito rodiče volí rodičovský příspěvek až do výše 7600 korun. Mohou si tak zkrátit celkovou dobu čerpání nejvíce na tři roky.

Poslední změna pak byla příjemná pro rodiče vícerčat. Ti nově dostávají 1,5násobek běžné výše rodičovského příspěvku, tedy celkem 330 tisíc korun.

skoleni_15_4

Rodiny se ale dočkaly vyšší podpory od státu i v dalších oblastech. Od začátku února například Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí nově takzvanou otcovskou. Tatínci novorozeňat s ní mají nárok na jeden kalendářní týden placeného volna, které si mohou vybrat během šestinedělí.

V posledních letech také výrazně vzrostla daňová sleva na děti – například sleva na první dítě se letos zvýšila z 13 404 na 15 204 korun – nebo byla nově (od roku 2014) zavedena sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení v maximální výši, která odpovídá minimální mzdě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).