Hlavní navigace

Názor k článku Věk máte, ale důchod nedostanete. Hlídejte si dobu pojištění, můžete ho i doplatit od Jarmila - No, já se naopak obávám, že ViR má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2018 13:36

    Jarmila (neregistrovaný)

    No, já se naopak obávám, že ViR má pravdu. Důchodový účet nebyl veden zvlášť, ale byl součástí státního rozpočtu. Stát vlastnil fabriky, ty odváděly odvody (dneska dividendy) a z toho byly m.j. financovány i důchody. A protože jsme všechny fabriky pozavírali nebo rozdali/rozprodali doslova za hubičku, protože prý stejně za nic nestály a stát je špatný hospodář, tak výnosy z fabrik skončily v Karibiku (třeba u Piráta z Prahy) a dneska to jsou miliardy, které přilepšují důchodcům v úplně jiných zemích. Myslím, že velká privatizace tak, jak byla provedena, byla tak akorát velká rozkrádačka v rozsahu, o jakém se nesnilo ani komunistům v 50.letech. Jo, byly firmy, co jsme mohli zavřít a nic moc by se asi nestalo, ale byly firmy, o jejichž zavření Západ stál, protože mu zmizela konkurence. Zajímavé bylo, že jako první jsme zavřeli fabriky, které byly nově postavené - masokombinát v Písnici, fabriku na zpracování krevní plazmy (tu prý nebudeme potřebovat a potřebnou plazmu dovezeme z ciziny -na kolik nás pak vyšla arbitráž se Šťávou? Nějakou tu miliardičku to už hodilo), mlékárnu ve Znojmě, cukrovary atd.. Havel byl politický idealista, který se obklopil přátelíčky, co mu sice plácali po ramenou, ale za zády sledovali vlastní ekonomický prospěch. A aby mu zavřeli hubu, tak ho navezli taky do restitucí. Myslím, že na konci života poznal, co vlastně způsobil a že to takto zrovna být nemuselo, ale to už bylo pozdě, džin už byl z láhve vypuštěný.
    My jsme měli řadu fabrik restrukturalizovat, řada z nich zoufale potřebovala nové investice, ale v řadě případů jsme taky vyráběli výrobky, které se vyvážely i na ten opěvovaný Západ (textilie, Tatrovky, průmyslové celky jako pivovary, lihovary, elektrárny), námořní plavba taky nebyla ztrátová, minerální prameny jsme taky nemuseli nacpat Rusákům a kdejakým dobrodruhům - to všechno mohlo existovat, být v majetku českého státu a vydělávat na důchodový účet. Měli jsme tu taky šikovnou a relativně vzdělanou pracovní sílu, za kterou jsme se nemuseli stydět - to jsme museli učňovské školství zlikvidovat do dnešní podoby? Jenže ono se to snadno likviduje, ale horko těžko potom znovu buduje, když už není na co navázat. A makáče do montoven tento stát zrovna nepotřebuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).