Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ve velkých bankách nemusíte platit vysoké poplatky. Ani v České spořitelně od Prot - Zajímala by mě jedna věc související s U-kontem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2014 9:12

    Prot (neregistrovaný)

    Zajímala by mě jedna věc související s U-kontem od UniCredit Bank, které je uvedené v té poslední tabulce (Akce a finty...). Podmínkou pro vedení účtu zdarma je posílat si tam příjem vyšší než 12 000 měsíčně, v produktovém listu ( https://www.unicreditbank.cz/files/download/konta/UCB_Osobni_Konta_produkt_list_U_KONTO.pdf ) je přitom na straně 3 uvedené, že "do kreditního obratu se nezapočítávají převody mezi účty jednoho klienta, přípisy úroků..." atd.
    Můj problém je, že mám dost nepravidelný příjem (OSVČ+ různé DPČ), některý měsíc třeba 20 000 a jiný měsíc zase třeba jen 8000. Rád bych to proto vyřešil trvalým příkazem třeba z ing konta, na kterém bych měl trochu větší rezervu, protože jinak je to k neuhlídání. Moje otázka je taková: má banka možnost zjistit z výpisu příchozí platby, že Pepa Vocásek, který má účet u nich je tentýž Pepa Vocásek, který je vedený v názvu protiúčtu a že se nejedná o "čirou shodu jmen". Myslel jsem, že osobní údaje (RČ, adresa atd.) si banky navzájem nesmí sdělovat, protože je to předmětem bankovního tajemství, ale v nějaké diskuzi jsem nedávno četl, že to prý tak není. Má s tím někdo zkušenosti (třeba i u jiné banky)?

  • 18. 8. 2014 10:47

    dalich .

    Jakmile přijdou peníze z jiné banky, je to bráno jako splnění podmínky, přestože na výpisu bude vaše jméno majitele účtu (v příchozí platbě). To je zcela běžný, standardní postup i u ostatních bank, které mají kritérium obratu, nebo příchozí platby. Můžete být v klidu a posílat peníze z ING Konta.

    Rozdíl by nastal, pokud byste měl v UCB dva účty na své jméno (nebo na svoji firmu), převody mezi nimi banka neuznává. Ale když bude účet někoho jiného (manželka, přítelkyně, kdokoli), opět se kritérium splní. To samé je i Konta Premium (50 000+).

  • 18. 8. 2014 20:16

    Prot (neregistrovaný)

    Děkuji za informaci i za článek.
    Na rozdíl od mnoha "rýpalů" si myslím, že článek je rozumný a vyvážený. A to říkám jako odcházející klient České spořitelny - vzhledem k výše uvedenému už mě nyní nic neudrží :)

  • 18. 8. 2014 21:39

    miki (neregistrovaný)

    Jako jeden z "rýpalů" musím říct, že článek mohl být rozumný a vyvářený, kdyby netlačil šiditelnu a nebudil v odcházejících dojem, že na pobočku nemají jít účet rušit, ale sjednat si další balíček. Myšlenka dobrá, pozadí nedůvěryhodné a provedení plné chyb. Problém je v tom, že tento server čtou většinou lidé, co o financích něco vědí a tak když jim někdo napíše, že ceníková cena výběru z vlastního bankomatu je u FIO 9 Kč a AirBank 25 Kč, tak už vědí, že je to prostě lež. To celý ten článek shazuje. A když to autor ani za celý den neopraví, ačkoliv je upozorněn, tak to znamená, že to tam napsal úmyslně. Dokonce to v diskusi zlehčuje. A proč? Znalí tomu nenaletí a obyčejný čtenář co sem možná zavítá si řekne aha? Ale já z bankomatu vybírám, a často. A platit 9/25 za jeden, když u šiditelny to mám za 5 nebo s balíčkem za 0? Tohle je k zamyšlení. Napsat tohle Blesk, Idnes, Novinky prosím, ale Měšec? A šéfredaktor? Co pak mohou publikovat podřízení, pokud tohle je špička mezi nimi?

  • 19. 8. 2014 0:11

    dalich .

    Tabulka ukazuje ZÁKLADNÍ ceny. A už jsme napsali nespočet článků o tom, jak kde co je bez poplatků. Jistěže prvních 10 výběrů má Fio banka z vlastních bankomatů bez poplatků a 99,9 % lidí ten poplatek nikdy nezaplatí. To bychom u všech poplatků mojhli psát např. "poplatek 0-9 Kč" a u všech dávat hvězdičku s vysvětlením.

    V případě Air Bank se Vám/bance/všem omlouvám. To je moje přehlédnutí, chcete-li hrubá nedbalost, výběr z ATM AB je samozřejmě bez poplatku vždy, 25 Kč je z ATM jiných bank. To jsem právě teď opravil.

  • 18. 8. 2014 13:17

    ladislav (neregistrovaný)

    Máme účet u Poštovní spořitelny a opravdu neplatíme za nic, ani za kartu. Podotýkám, že máme s manželkou jen jeden účet i jednu kartu. Tu svoji někde ztratila a už jsem nechtěli hradit novou, kdo jde na nákup, tak si vezme tu jednu kartu, jinak ji nepotřebujeme, drobné věci v řádu stokorun si koupíme za hotové. Průměrný zůstatek podle podmínek nesmí klesnout pod 15000Kč, což lze pro někoho nebo jednotlivce, kdo má nižší příjmy dosáhnout i tím, že si třeba naspoří a pak tuto částku prostě nechá na účtu a nesahá na ni. Vše platím já z internetbankingu, manželka mi jen napíše na papír co :) . Oba dva můžeme s účtem nakládat rovnocenně. Opravdu si na nic nemohu stěžovat. Kdysi jsem mohl zajít s hotovostí na kteroukoliv poštu v republice, což jsem pokládal za bezkonkurenční, podle toho jsem si ji taky vybral. Dnes se za hotovost (výběr a vklad) platí, ale zase jsou bankomaty. Možná je pro někoho 100Kč měsíčně nic, pro mě je to dost, a když nemusím, proč bych to měl bance dávat. Je ale pravda , že někteří lidé jsou konzervativní a třeba o změnu nestojí i za cenu placení.

  • 18. 8. 2014 17:16

    _ Tonda (neregistrovaný)

    Platba kartou, která není moje, je minimálně porušení podmínek banky a tam, kde se karta předává obsluze by člověk mohl narazit (mužské x ženské jméno je evidentní), tátovi se to jednou stalo, když kupoval něco svojí mámě do bytu a platil její kartou.

  • 19. 8. 2014 0:28

    JirkaZ (neregistrovaný)

    Poku smlouva s bankou obsahuje speciální definici toho, co znamená "moje karta", tak máte pravdu. Pokud neobsahuje, tak i manželka je spoluvlastníkem "mojí karty" (v případě SJM).

  • 19. 8. 2014 0:48

    dalich .

    Své potomky běžně posílám na nákup, který platí kreditní nálepkou a z rubové strany je na ní ještě kódovaný PIN :-) Ale sluší dodat, že je na ní nastavený denní limit a to riziko případného zneužití nesu já, coby držitel hlavní karty, resp. coby dlužník.

  • 19. 8. 2014 8:48

    v.sp (neregistrovaný)

    Cituju z podmínek RB a nečekám, že někde jinde to bude jinak:
    Karta je majetkem Banky a nesmí být užívána jinou osobou než oprávněným Držitelem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).