Hlavní navigace

Názory k článku Novinka: ve sporu o malou částku zaplatíte „jen“ dvojnásobek dluhu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 4. 2012 13:07

    tubi (neregistrovaný)

    Přijde mi to trochu problematické - v Praze levnější advokáti berou 1500 Kč na hodinu, a to si často počítají za započatou hodinu nebo započatou půlhodinu. Mimopražského advokáta zaangažovat nemůžete, protože pak vyloučíte osobní schůzku a narostou náklady na cestovné, až advokát pojede na soudní jednání (a jednání se může konat i několikrát).

    Když máte dlužníka, který vám dluží do zmíněných 10.000 Kč a očekáváte, že dlužník bude pasivní ("strčí hlavu do písku"), nepřevezme si platební rozkaz, tudíž se zruší a proběhne klasické soudní kolečko, tak si spočítejte náklady:
    1. osobní porada s advokátem, převzetí podkladů (objednávka, faktura, smlouva, komunikace s dlužníkem)
    2. sepsání a podání žaloby
    3. případná písemná komunikace se soudem
    4. při zrušení platebního rozkazu účast na jednání
    5. případná písemná komunikace se soudem (např. vyjádření k podanému odporu dlužníka)
    6. po I. instanci - vynesení rozsudku se dlužník vzpamatuje, podá odvolání, nutno celý soud znovu absolvovat ve II. instanci
    7. zajištění doložky o nabytí právní moci a vykonatelnosti rozsudku
    8. další komunikace s dlužníkem, aby rozsudek splnil
    9. zastupování v exekučním řízení, nesplní-li dlužník dobrovolně; vyjednávání a uhánění exekutorů, aby na případu makali, také není zadarmo

    Takže advokátovi zaplatíte na nákladech 2-3 let trvajícího soudního řízení a 1-3 let trvajícího exekučního řízení klidně 20-30 tisíc Kč, ale soud Vám přizná jenom pár tisíc na náhradě, protože se jedná o "bagatelní pohledávku".

    Pak si věřitel rozmyslí, jestli do nevýhodného soudu vůbec půjde, nebo raději dluh odpustí. A drobné dluhy rozpustí do navýšených cen, takže to zaplatí ostatní klienti.

  • 17. 4. 2012 23:50

    a8n (neregistrovaný)

    Imho jde o naprosté nepochopení obsahu onoho nálezu, viz podmínky v článku, které musí žaloba (všechny najednou) splnit, aby na ni mohly být závěry aplikovány. To vylučuje vámi popsanou situaci.
    Teď je jen třeba, aby se jej soudy naučily správně aplikovat, už nyní je známo pár případů chybné aplikace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).