Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku V zemi, kde zítra již znamená včera. Prohnilý kapitalismus od Ramesse II. - Polovinu života jsem žil v socialismu a polovinu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2018 8:19

    Ramesse II. (neregistrovaný)

    Polovinu života jsem žil v socialismu a polovinu v kapitalismu, mám tedy možnost objektivně oba systémy srovnat. Nelze v obecné rovině říct, že jeden je lepší a druhý horší, je to v něčem tak a v něčem zase naopak. Současně to nelze hodnotit za společnost, ale pouze za jednotlivce - někdo se měl líp dříve a někdo nyní. Zjednodušeně lze říct, že běžný pracující poctivý člověk se měl lépe před rokem 1989 a dnes se mají lépe různí šmejdi, podvodníci a podobně, ale je to zjednodušené, samozřejmě.

  • 12. 12. 2018 8:27

    mendrit (neregistrovaný)

    Spíš dřív stačilo být blbcem a člověk se měl dobře, dnes je stejný člověk po uši v dluzích.
    Naopak člověk s ambicemi co nevstoupil do strany měl pod nohami spoustu klacků, přes které se měl kolikrát hůř než ten blbec.

  • 12. 12. 2018 9:18

    Rob (neregistrovaný)

    Mediánová reálná mzda prakticky ve všech kvantilech od revoluce výrazně vzrostla. Dnes jsou krámy přeplněné a máme se mnohem lépe. Máme také mnohem více svobod než dříve, což je pro mě osobně obrovská neměřitelná hodnota. Asi se tak na to díváte skutečně individuálně skrz sám sebe. Pokud jste se měl tehdy lépe bylo to asi vaší rudou knížkou dalece převyšující vaše schopnosti.

  • 12. 12. 2018 9:30

    rambo (neregistrovaný)
    19. 12. 2018 23:38 redakčně smazáno, důvod: Porušení pravidel diskuzí.
  • 12. 12. 2018 10:11

    miki (neregistrovaný)

    A co o tom víte vy?
    Jednak byl dost propastný rozdíl v tom, zda jste žil/a na vesnici nebo ve městě.
    A s tou rudou knížkou to tak prostě bylo. Kdo neměl rudou knížku, ten si neškrtnul (až na drobné výjimky).
    Na chleba se na vesnici v sobotu čekalo i půl dne ve frontě a pak vám v 15h řekli, že už nepřijede, takže si do pondělí jezte něco jiného (vlastní opakovaná zkušenost).
    Sehnat uhlí na zimu? Auto? Jizdní kolo pro děti? Televizi? Dlouhé běhání, pořadníky, známosti, úplatky....
    Vyhořel Harmasan a neměl jste si ani čím utřít.....
    Jakmile jste se znelíbil nějakému soudruhovi, už jste jel.
    Kádrové a jiné posudky už na děti vycházející základní školu, které vás pak provázely životem.
    Svým způsobem se měl dobře řadový dělník, který nevyčníval, neodmlouval, udělal akci Z a fušku pro šéfa, protože měl zajištěnou mzdu a klid (jen už za tu mzdu neměl co koupit, pokud nabyl haviř)
    V tom je to dnes určitě jiné - strach o práci a vlastní existenci.
    Na druhou stanu si ale svobodně můžete najít práci jinou a přesunout se za ní.
    Problém je hlavně v tom, že spousta těch kádrů tam sedí dodnes, zákony pro ně neplatí a stát je na ně krátký. K soudům se tak stále chodí pro rozsudek, nikoliv pro spravedlnost.

  • 19. 12. 2018 0:12

    Neznámý (neregistrovaný)

    Hloupé politické kecy.
    Žil jsem na vesnici a později ve městě. Ano byl to rozdíl, na vesnici jste si mohli cokoliv vypěstovat na zahradě, pak slepice, králíky a i nějaké to prasátko. Ale s tím chlebem jsou to fakt politické kecy. Dneska v mnohých vesnicích už chleby neseženete vůbec - není tam holt již žádná prodejna. A spojení do města je mnohem horší než kdysi. Na vesnici, kde jsem byl předtím, jsou lidi odkázaní pouze na autobus do města, vlak, který kdysi jezdil každou hodinu, jezdí dneska 2 x denně (slovy dvakrát). Ráno na jednu stranu odpoledne na druhou.
    Ano, takzvané "věci druhotné spotřeby" tzn. věci ne nutně potřebné k životu, které jste si nekupovali každý den jako auto, televizi, kolo apod. bylo možné hůře sehnat, ale šlo to sehnat. Ale potraviny, i ten chléb bylo možné sehnat bez problémů. Navíc na potraviny byla tzv. záporná daň z obratu, což znamená, že byly státem dotovány.
    A o té "rudé knížce" to jsou politické kecy. Můj jeden strejda ji měl, ale to také znamenalo více povinností. Kolikrát se mu druhej strejda, který ji neměl, smál, že on nic nemusí, protože tu "rudou knížku" nemá, tak mu nemůže žádný soudruh nic přikazovat. A práci, a to dobrou, měl. Za socialismu měl práci každý, ne jako dnes.
    Pobavila mě věta "Na druhou stanu si ale svobodně můžete najít práci jinou a přesunout se za ní". Kolik lidí by za to dalo cokoliv, aby tu práci sehnali. "Svobodně" - dobrej vtip.

  • 5. 1. 2019 14:45

    Kodl (neregistrovaný)

    Kdo srovnává kvalitu, dostupnost a cenu zboží musí ten rozdíl vidět, a kdo ne, ten to nechce vidět a nebo je slepý. Já vidím ale nejpodstatnější rozdíl v tom, že je dnes podstatně větší svoboda, že se nemusím obávat udavačů, že se nemusí nikdo bát uvěznění za projevení svého názoru, politického kádrování v zaměstnání nebo vstupu dětí na studia. Dnes je možné šířit různé názory, bohužel se objevuje velké množství lží, které mají některé názory podpořit. Svoboda umožňuje, aby své názory šířili, zjednodušeně řečeno, dobří i zlí. Svoboda přináší prospěch společnosti, která má dost lidí morálních, zodpovědných a pracovitých. Není dobrá pro společnost, kde převažují lidé, kteří se zajímají jen o zábavu, vlastní prospěch bez ohledu jak ho dosáhnout, nemají zájem o vzdělání a nemají potřebu se nezištně podílet na různých společenských aktivitách.
    Bohužel stále přežívají některé návyky z dřívějších dob, kdy byly různé výhody přidělovány lidem za takzvané zásluhy (členství ve straně, účast na brigádě, účast v průvodu na režimních oslavách atd. Každý kdo to pamatuje, si jistě doplní spoustu dalších). To je typicky korupční model a bohužel tyto staré návyky stále přežívají, dnes jsou pouze úplatky a zisky nesrovnatelně vyšší.
    Největší zločin předchozího režimu bylo politické kádrování, které nedovolovalo řadě špičkových odborníků a umělců vykonávat své zaměstnání, nedovolovalo řadě nadaných dětí studovat, vedlo k uvěznění lidí z politických důvodů mnohdy ze zdravotními následky a na druhé straně k vytvoření privilegované vrstvy nomenklaturních kádrů, rekrutované z řad lidí ochotných sloužit bez ohledu na morálku a obecná pravidla slušnosti a spravedlnosti režimu. Řada těchto úspěšných lidí minulosti je na významných místech dodnes.

  • 12. 12. 2018 13:12

    Martin Luther (neregistrovaný)

    Průměrná mzdy v roce 1989 byl 3.170,- Kčs. A přepočet k dnešním cenám snad zvládnete sám.

  • 12. 12. 2018 15:33

    petr (neregistrovaný)

    Nemyslím, že reálná mzda od roku 1989 u nás většině lidí výrazně vzrostla. Nemyslím, že vzrostla vůbec. Nejraději mám ty odborníky na ekonomii, kteří mají jednoduchý argument: mzda mi vzrostla zhruba desetkrát - můj otec měl za stejnou práci tři tisíce měsíčně, já mám třicet. Litr benzínu stál osm korun, měl by tedy stát osmdesát. Když před rokem zdražilo máslo na 50 korun za čtvrtkilovku, která za socíku stála desetikačku, experti pozvaní do vysílání ČT touto logikou zdůvodňovali, že proti socialismu je pořád ještě o polovinu levnější. Jaksi se ale nikdo z nich nezmínil o tom, že velká část mladych z těch deseti i vícenásobných platů musí třeba i dvacet a více tisíc odečíst na splácení úvěru za byt, který byl za socialismu pro mnoho rodin zdarma a pro mnoho dalších za dostupné částky (např. družstevní byty). Ti, kteří neměli to štěstí, aby získali byt nebo dům již za socialismu, platí místo splátek úvěru nekřesťanské nájmy, které se ve státních bytech počítalo na desetikoruny. Samo užívání bytu také není doslova zadarmo, jako za socialismu (vodné, atd.). Za školy se dnes již musí platit od jeslí a zdravotnictví, ... na léky dříve poskytované státem zdarma, nezřídka dnes padne půlka důchodu. U zubaře také létají tisícikoruny, ale i statisíce.
    A co je prosím v těch obchodech plných zboží lepší či kvalitnější? Jsou to například zemědělské produkty, čili potraviny? Alfou a omegou každé výroby, tedy i té zemědělské, je co nejvyšší zisk. Co mohou podle vás obsahovat potraviny vyrobené tak, aby se u nich levně dosáhlo v co nejkratším čase co nejvyšší hmotnosti? Vitamíny, minerály a jiné lidskému zdraví prospěšné látky to asi zrovna nebudou. Tomu odpovídá i enormní nárůst výskytu zhoubných nemocí od roku 1989 ( například rakoviny tlustého střeva).
    A průmyslové zboží? Můžete si pořídit pračku za pět tisíc jako za socialismu, ale také za padesát tisíc. U obou však máte zhruba stejnou šanci, a to dost vysokou, že odejdou ještě v dvouleté záruční době, nebo těsně po ní. Socialistické výrobky měly také své mouchy, některé byly silně podpultové (nakonec je přesto všichni měli) ale v mnohých rodinách slouží dodnes.
    Vše je mnohem složitější a rudá knížka rozhodně tehdy nebyla zárukou toho, že jste se za socialismu měli lépe.
    To až legitimace ODS jako prvé přinesly některým svým držitelům opravdové zisky i svobodu. Zatímco druzí mají (zatím) svobodu sotva tak postěžovat si na nějakém internetovém fóru, což za doby existence socialismu nebylo možné ani na tom vysněném západě (nebyl internet, facebook a podobné úžasné hry).

  • 12. 12. 2018 16:59

    Rob (neregistrovaný)

    Jestli si to nemyslíte, tak se podívejte do statistik. Sám si odpovídáte: "Litr benzínu stál osm korun, měl by tedy stát osmdesát." Jenže nestojí 80, takže si z cca desetinásobné výplaty průměrný pracující pořídí více pohonných hmot. Takto je to u naprosté většiny statků, nehledě na diametrálně vyšší kvalitu produkce dnes (jestli to rozporujete, podívejte se na telefon, auto...cokoli). Takže nominální mzda rostla rychleji než cenová hladina, tudíž reálně mzda výrazně vzrostla. Vašimi slovy, nejraději mám ty zapšklé diskutéry, kteří ignorují fakta, haní volný trh a nejradši by nám vnutili opět socialistickou totalitu na kterou melancholicky vzpomínají. Protože socialismus je vždy nesvobodný a totalitní, za to dostal Nobelovu cenu Hayek.

  • 12. 12. 2018 22:56

    x (neregistrovaný)

    Ty narky jak bylo zbozi kvalitnejsi mam nejradsi. Tehdy jste si koupil skodovku ktera vydrzela "celou cecnost", mnohdy najela i 40 tisic kilometru to bylo minimalne 5 let (pokud jste stravil pul zivota ve fronte na benzin) nez sla na generalku. dnes to najedete za rok? dva? Nove auto. Nebo treba televize, pravidelna vymena elektronek kterych mel kazdy zasobu, ale s touto drobnou opravou vydrzely fakt dlouho, obvykle i vic nez 5 roku. Navic byly bezne dostupne opravny kde vam ji spravili takze tech 5 let doklepala. Dnes se nic nespravuje, pokazi se a vyhodi. Jenze pokud po 5 letech menite televizi tak to temer nikdy neni proto ze uz nejede, malo kdy se zvladne pokazit aspon za 10 let abyste mel konecne duvod koupit novy model.

  • 12. 12. 2018 23:20

    Martin Luther (neregistrovaný)

    Píšete jako z cesty. Co jste tím chtěl říci? Rozumí Vám alespoň doma? Uvedu jednoduchý příklad. Hifi techniku nakoupenou před rokem 1990 v tehdejším Tuzexu a v Rakousku, užívám bez problémů dodnes. Jediná nevýhoda tehdejší doby byla v tom, že stála doslova majlant. Zesilovač zhruba 25 tisíc, tuner 7 tisíc atd... Takže cena velmi kvalitní hifi věže i na dnešní poměry, vyšla jako ten nový osobní vůz. Tehdy se daly ještě vozy opravit i doma v dílně. Dnes si tak vyměníte prasklou zářivku ve světle, či dolijete motorový olej. A za práci si také pěkně připlatíte. Tehdejší auta vydržely minimálně co dnešní. Technický pokrok nelze srovnávat. Pokud si kupujete dnes krámy v nižší cenové hladině, tak Vám mnohdy opravdu nezbude nic jiného, než porouchanou věc vyhodit. Ale zase mohu uvést příklad, kdy mně kvalitní CRT TV Sony bez závad slouží už více než 15 let a dokud půjde, tak jí nevyhodím. Stejně tak pračka má 15 let, sporák také i lednička. Vše zakoupené v Rakousku, tedy ne zboží určené a vyráběné pro východní trhy. Vše bez problémů slouží. U TV je obraz i zvuk je mnohem přirozenější než dnešní předvádí dnešní LCD, či LED TV. Pokud budete vše vyhazovat do 5 let provozu, tak zřejmě neumíte hospodařit s penězi nebo Vám chybí rozvaha.

  • 13. 12. 2018 9:35

    Rob (neregistrovaný)

    Dobře, tak i pro ty vzadu, pane. Zřejmě jste nepochopil pointu. Pokud stál dříve zesilovač 25 tisíc Kč a mzdy jsou vyšší 10x, tak se podívejte, jaký zesilovač si dnes koupíte za 250 tisíc Kč, aby byl poměr cena k výplatě shodný. Za tu cenu si dnes pořídíte menší studio. Jestli jste se starou televizí spokejený, tak vám nikdo nevnucuje, abyste ji měnil. Mějte si co, chcete, je to všem šumák. Jediné co po vás chci, je abyste vy mně nevnucoval totalitní nesvobodné uspořádání společnosti.

  • 13. 12. 2018 11:25

    Martin Luther (neregistrovaný)

    Častou reakcí na příspěvek, se kterým člověk nesouhlasí, je snaha v něm vše popřít a trvat na svém. Jde o Váš názor a já Vám ho neberu. Nikomu "totalitní" nesvobodu nevnucuji. V dnešním uspořádání nevidíte také některé prvky totality? Člověk je možná ještě větší "hadr" než dříve. Dnes pod vlajkou demokracie se také dělají neuvěřitelná zvěrstva. Technická, za 250 tisíc korun si stejně jako dříve koupím tak zase jen velmi kvalitní zesilovač třídy High End. Například základní model americké značky McIntosh. Na takové částce se tam pohybují ceny za jednotlivé komponenty. Možná by Vám neškodilo si přečíst něco od Karla Marxe. Prakticky celá západní Evropa a hlavně mladí lidé, studenti jsou silně levicově zaměření. Marxe znají mnohem lépe než mnozí ti, co v ČSSR před rokem 1990 prošli VUML.

  • 13. 12. 2018 21:12

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Pro Roba a ty úplně vzadu, co nepochopili pointu:

    Dnes budete mít problém si koupit za 250 000 Kč tak kvalitní zesilovač jako tehdy za těch 25 000 Kč. Dnešní audio je strašný šunt, pokud neplatíte astronomický sumy při koupi.

    Sám to vím velice dobře, a proto jsem si audio techniku raději stavěl sám.

  • 14. 12. 2018 8:56

    Rob (neregistrovaný)

    Zaprvé, jsem přesvědčen, že za 250 tis. Kč dnes seženete nesrovantelně lepší zařízení než dříve, ale pokud od toho odhlédnu, tak si člověče založte firmu a podnikejte v sestavování kvalitních a levnějších zesilovačů proboha. :) A nechte i nás ostatní dělat dnes to, co umíme lépe. Za socialismu byla výroba centrálně řízena a plánována, nefungoval cenový systém, který informuje o vzácnosti a poptávanosti, byl tedy chronický nedostatek potřebných věcí apod. Tuto hrůznost nechci budovat. Všude na světě to skončilo stejně, zaostáváním za tržními ekonomikami. Ale stále se vynořují lidé jako jste vy, kteří ignorují seriózní data a výzkum a místo toho si vždy vyberou dílčí věc a tu vztáhnou na celek. Alias argument...vodné a stočné bylo dříve reálně levnější (to je pravda)...tudíž socialismus jako takový je výkonnější (nepravda). Už se vidíte ;)

  • 13. 12. 2018 8:51

    Tomáš Marný

    To je zajímavý, já byl v r. 1985 ve Splitu stovkou, která měla při odjezdu tam najeto přes 113 000 km a jediné, co na ní bylo měněné, byly klouby přední nápravy... I když chápu, že když má někdo obě ruce levé a nohy volšové, nevydržela mu ani těch 40 000 km. A černobílou TV jsme taky měli rozhodně daleko více než 5 let.

  • 13. 12. 2018 10:24

    Jimmy (neregistrovaný)

    Já měl jako student a krátce jako pracující škodu 100MB a nějaký zásah tam byl nutný v průměru asi tak každých 1000 km. Počínaje vypadlým kabelem od zapalování, přes odpadlou trubičkou pumpy (tj. trubka zalisovaná v hliníkovém odlitku se "odlisovala"), tekoucí chladič kde se opakované opravy už nakonec rezignovalo. Sedačky vyvařené, zesílené a už druhé, protože původní se zlomily v cca 50 000km. Vůle v řízení že jsem jednou při jízdě v kolejích měl rozkmit do strany asi půl metru. Zlomené lanko od plynu. Podlaha vepředu byla vyvařovaná celá znovu, protože po 5 letech byla děravá skrz. Zadní světla často nesvítily, protože kontakty na nech bych nechráněné.
    Když šla do světa, měla najeto něco přes 110 000 km. Takévéto radosti si dnes s autem neužijete.

  • 13. 12. 2018 10:37

    Tomáš Marný

    Jistě, dneska budete mít daleko větší radost. Zatímco ty prkotiny jste si mohl za pár korun opravit sám, dnes musíte s každou blbostí do servisu, kde vytáhnete slušný peňýz, protože bez diagnostiky nikdo ani nebude tušit, co s tím vlastně je. A až se vám podělá ten litrovej turbomotůrek ze sekačky, co ve většině aut je, tak auto rovnou vyhodíte, protože jeho oprava přesáhne cenu auta.

  • 14. 12. 2018 10:48

    Nestranik (neregistrovaný)

    Za sociku byli v Praze všichni v KSČ, dnes v ODS, Top , atd Moravaci nejsou takoví kabatnici podle režimu, který vládne. Máme se různě podle okresů, kde bydlíme Připadá Vám to v pořádku?

  • 12. 12. 2018 12:59

    Richard W. Fetter (neregistrovaný)

    Každé takové hodnocení je hrubě zavádějící. Srovnání by muselo být provedeno v reálném čase. Srovnávat tedy řekneme onen náš socialismus v určitých minulých letech s kapitalismem právě ve stejné době. Společnost totiž prochází všeobecným rozvojem, pokrokem, bez ohledu na společenský nebo ekonomický řád v daném státě panující, mám na mysli především vědecko-technický rozvoj a nadále od něj budu úvahy rozvíjet. Nelze proto plnohodnotně a pravdivě srovnat nějaký jev, jako je třeba životní úroveň, způsobem, jakým se to dnes dělá. Proto považuji všechna srovnávání dnešní životní úrovně s životní úrovní v minulosti za hloupá, zavádějící a mnohdy i za vyslovenou manipulativní, propagandistickou lež. (Mimochodem, než mi začnete dávat mínusy, zamyslete se, jestli mne správně chápete.) Kdybychom se pokusili o pravdivý, objektivní pohled, stejně to nepůjde - nelze srovnávat potenciální socialismus (jaký by byl či mohl být dnes) s kapitalismem dneška, protože ten potenciální socialismus by byl, je a bude pouhým modelem, pouhou teorií. Svět i společnost se neustále vyvíjí.
    Nicméně dodám, že když mnohdy pozoruji člověka jako individum, tak mi přijde, že podléhá spíše než evoluci deevoluci. Totiž to, že umíme ovládat počítače, chytré telefony, vůbec neznamená, že jsme inteligentnější než lidé v minulosti. Ostatně četl jsem zajímavé pojednání nějakého vědce, který tvrdil, že nejvyšší inteligence dosahoval v moderních dějinách člověk jako průměrný jednotlivec ve Starém Římě a od té doby hloupneme. A mně to tak přijde. Nemyslím si totiž, že by římské legie nezvládly po zaučení pracovat s počítačem. Dnes třeba hodně lidí používá navigaci, vysadit je v přírodě, a to třeba i s mapou, chtěl bych vidět, kolik by jich skutečně dorazilo domů. Takže všeobecný pokrok společnosti může vést i k hloupnutí jedince, v ní žijícího.

  • 12. 12. 2018 13:16

    reykoo (neregistrovaný)

    Jedno takové srovnání v reálném čase se přímo nabízí - Jižní a Severní Korea... Nebo v minulosti například NDR a NSR v době pádu Berlínské zdi...

  • 12. 12. 2018 15:22

    Richard W. Fetter (neregistrovaný)

    Jistě, ale mne zajímá Česká republika. Srovnání SRN a NDR nemá již žádnou aktuální vypovídací hodnotu, protože už bude více než čtvrt století staré. Koreje nesrovnáte, protože KLDR je izolovaná a nejsou o ní téměř žádné objektivní informace, komunisté ji adorují, kapitalisté jí straší, takže pravda zase bude někde uprostřed. Nejspíš to nebude ani socialistický ráj na zemi, ani pekelný gulag. Zrovna dneska jsem viděl záběry z hlavního města KLDR na dopravní špičku a poměrně bohatý a vcelku i ucházející vozový park, takže mi to potvrzuje, že nemohu věřit oficiálnímu zpravodajství, protože to zásadně ukazuje liduprázdné i aut prázdné ulice, nejspíš jejich záběry nejsou ani z denního času, kdy není provoz, tomu neodpovídá postavení slunce, ale jsou spíše nejméně 20 let staré, takže se lže. (A jak říkám a naznačil jsem předtím, zajímají mne aktuální údaje.) A proč bych měl na druhou stranu všechno "sežrat" levicové alternativě? (Ta zase používá záběry ze vzorových částí země, kterými se tato země chlubí jako výkladní skříní.) Nepředpokládám, že pravicová alternativa by KLDR hájila a propagovala. Tudíž KLDR bude nejspíš průměrná, vcelku normální asijská země se všemi klady i zápory, jen je prostě jiná, uzavřená, vlastenecká, nacionalistická, socialistická - nevzdala se komunistické ideologie. Ovšem - taková Čína, která válcuje ekonomiku světa - kdopak tam vládne? Komunisté. Jak to že s jedněmi komunisty se můžeme kamarádit - s těmi čínskými a s těmi korejskými ne? (Mimochodem celý čínský ekonomický zázrak mi přijde podezřelý, navíc je dosahován nadprodukcí nekvalitního zboží - mezi šuntem z tržnic a tzv. značkovým zbožím západních firem, ovšem vyváženým do světa, shledávám rozdíl toliko v ceně, ten je značný, nikoliv v kvalitě, ten je minimální. Nerespektují ochranu životního prostředí, drancují zdroje, nedodržují bezpečnostní normy a ochranu svých pracovníků, kopírují cizí výrobky, porušují autorská a patentní práva. Tak aby bylo jasno, že rozhodně nejsem fanoušek čínské ekonomiky, jejich tzv. investic u nás, natož orientace na její ekonomiku.) Jen nemám rád zjednodušující pohledy a výklady, které zásadně nabízejí obě strany sporu.
    Prostě váš příklad je teoretický správný, ale prakticky k ničemu. Srovnání Němců je zastaralé. Srovnání Korejců nelze provést. KLDR má své důvody k izolaci, ať jsou jakékoliv. Navíc, co mně je po Němcích a Korejcích? Čtenáři se tu hádají o životní úrovni v naší zemi a o té píší sdělovací prostředky.
    Ovšem článek je o Rusku, a tam nemohu sloužit, byl jsem tam za Gorbačova. A proč? Protože mi bylo 18. A od kdy se mohlo za socíku radit? Jako mladého, když jsem do něčeho mluvil, mne odbyli úslovím: Radit můžeš, až ti bude 60, nebo pokud jsi byl v Sovětském svazu. Tak jsem se vydal do SSSR a už jsem mohl do věcí kecat, aspoň třeba v hospodě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).