Hlavní navigace

V USA se řeší fiskální útes

6. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hlavní zprávy z USA přišly opět v souvislosti s fiskálním útesem. Stále platí, že dohoda je daleko, nicméně určité pokroky jsou pozorovatelné.

Šéf Republikánů ve Sněmově začíná čelit tlaku z vlastních řad, aby hledal kompromisy. Několik republikánských poslanců podepsalo dopis, v kterém svého šéfa vyzývají k debatě o „všech variantách“. Je patrné, že se tak posiluje pozice prezidenta Obamy ve vyjednávání, který prosazuje zejména vyšší zdanění pro 2% nejbohatších obyvatel. Do slovní přestřelky se pustil včera i americký ministr financí Geithner, který řekl, že jeho úřad nemá důvod bránit pádu americké ekonomiky z fiskálního útesu. Ostatně ani nemůže, neboť celý útes vychází ze zákona.

Dnešní zasedání ECB se pravděpodobně obejde bez většího překvapení. Změna sazeb ani měnových opatření se nedá čekat, neboť rukavice je nyní na straně politiků. ECB již udělala velkou část svojí práce, když oznámený program na odkup dluhopisů zafungoval i bez nákupu jediného dluhopisu. Kurzotvorné informace by mohly přijít na tiskové konferenci, kde by ECB měla zveřejnit první odhady růstu HDP a výše inflace pro rok 2014.

Akcie společnosti Apple včera ztratily 6% poté, co největší čínský operátor China Mobile oznámil, že uzavřel partnerství s firmou Nokia a začne prodávat jejich chytrý telefon Lumia 920T.

Akcie KIT digital byly včera opět volatilní, když její bývalý šéf Tuzman podal 2. nabídku na koupi firmy, tentokráte za 1,35 – 1,7 USD při původní nabídce 3,75 USD. Nicméně ani tato cena nemusí být finální, neboť Tuzman ještě neprovedl detailní prohlídku účetnictví (due diligence). Titul nakonec posílil o 3%.

Společnost GDF Suez oznámila nové finanční cíle pro následující roky. V příštím roce očekává, že vytvoří upravený čistý zisk ve výši 3,1 až 3,5 mld. EUR, což je méně než aktuálně očekává trh (3,6 mld. EUR). Podobný zisk očekává také v roce 2014. Společnost původně cílovala zisk 5 mld. EUR v roce 2015, nyní již takovou projekci nezopakovala. Firma hodlá prodávat aktiva a snížit kapitálové výdaje v příštích dvou letech o 20%. Podle šéfa firmy je evropský energetický sektor „v krizi“, což považujeme zatím za nejsilnější vyjádření šéfa některé z evropských utilit. Akcie společnosti GDF Suez zahájily dnešní obchodování velkým propadem (-13%). Zprávu považujeme za negativní nejen pro samotnou firmu, ale pro celý evropský energetický sektor. Jedná se o další potvrzení toho, že sektor se nachází ve velmi obtížné situaci. Na zprávu reagují negativně i jiné utility, např. E.ON, RWE, ale také ČEZ. (Marek Hatlapatka)

skoleni_15_4

Dnes očekáváme:

Z důležitých makrodat očekáváme v 11:00 předběžné číslo o růstu HDP eurozóny za 3. čtvrtletí. Ve 12:00 Německo zveřejní podnikové objednávky a ve 13:45 oznámí ECB po svém zasedání výši sazeb. Ve 14:30 bude následovat tisková konference. Z USA dnes přijdou informace o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve 14:30.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).