Hlavní navigace

Názor k článku V jakém zaměstnání si vyděláte nejvíce peněz? od Lada - Kdepak, Tom má v bodě 1) naprostou pravdu....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2019 10:28

    Lada (neregistrovaný)

    Kdepak, Tom má v bodě 1) naprostou pravdu. Kdykoli probírají v televizi, rozhlase, na internetu či v papírových novinách průměrné mzdy, vždy používají pouze výraz "průměrná mzda", nikoli přesnější "průměrná hrubá mzda" (čest světlým výjimkám, kterých je jako šafránu). Je potřeba, aby se to změnilo, protože pro většinu obyvatel ČR je to velmi matoucí.

    Já jakožto mzdová účetní samozřejmě vím, že se jedná o hrubou mzdu. Ale kdykoli o tom mluvím s lidmi, kteří nejsou z mého oboru - ať už se jedná o obyčejné dělníky či řemeslníky, nebo o vysokoškolsky vzdělané úředníky či lékaře - všichni jsou strašně překvapení, když jim řeknu, že průměrnou mzdou v těchto článcích a TV pořadech je míněna průměrná hrubá mzda a říkají, že si doteď mysleli, že vždy když se v médiích probírá průměrná mzda, je řeč o "průměrné ČISTÉ mzdě". Protože samozřejmě jejich mzda je pro ně to, co dostanou vyplaceno hotově či na účet, což je čistá mzda.

    Pak jsou lidé zbytečně deprimovaní a naštvaní, když porovnají svou čistou mzdu s průměrnou hrubou mzdou či mediánem v jejich oboru, a domnívají se, že jsou hluboko pod průměrem, i když třeba právě oni pobírají tu průměrnou mzdu. Vysvětlit jim to je někdy nadlidský úkol - někteří mi ani nevěří, že průměrná mzda není čistá mzda.

    A přitom by stačilo tak málo - v textu článku či zpravodajské relace mezi slova "průměrná" a "mzda" dodat slůvko "hrubá" a důsledně je používat. Ale neuškodilo by ani pokaždé v krátkosti zmínit, co to ta hrubá mzda vlastně je, na to stačí pár slov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).