Hlavní navigace

Názor k článku V jakém zaměstnání si vyděláte nejvíce peněz? od Tom - Dobry den, clanek je jiste zajimavy, ale chybi mi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2019 9:13

    Tom (neregistrovaný)

    Dobry den,
    clanek je jiste zajimavy, ale chybi mi v nej urcite body:
    1) Naprosta vetsina clanku o mzdách v CR pisou o nominálních sumach, ale nikde není receno, ze jde o hrubou mzdu. Az na svetle výjimky, kde je nekde v textu jen mimochodem uvedeno, ze nejde o cistou mzdu. Toto je naprosto zasadni informace, která ma byt hned v titulku clnaku nebo v 1. odstavci, a pak nejlepe ještě jednou zopakovana!
    2) V odstavcích pisete vždy nejdriv o mzde muzu a pak o mzde zen, at uz jde o prumery, mediány, ruzna odvetvi, uroven vzdelani. V jednom odstavci (sekce o VS vzdelani) toto poradi prehazujete. Prosim o napravu. Jednotny styl psani informaci je duluzity, jinak to člověka zbytecne při cteni zatezuje.
    3) Dle statistik mají nejmensi platy v pohostinstvi a ubytovani. To je samozrejme pravda, mluvíme-li o hrubych platech. Jejich prijem je ale z velke casti v casti sede ekonomiky, berou dyska a procenta z tržeb. Situace v Praze je az takova, ze při uvazku na dlouhy a kratky tyden se 14h smenou mají sice oficialni plat 15-20k hrubého mesicne, ale za den si vydělají kolem 2-3k cisteho z dyska a podilu na trzbe. Prepoctete to na 14 dni v praci za mesic a mate dalších 30-45k cisteho do kapsy. Jinak by to nikdo nedelal.
    Jasne, ze to statistiky neudavaji, ale zminit to je nutnost. Jinak ma vas clanek vypovidajici hodnotu asi jako kdybych ja psal o hodnote artefaktu dynastie Ming v cine - copy paste z wikipedie a nic vic o tom nevim.
    4) Podobna situace je s tabulkovými platy lekaru a policistu a dalsich. Mají ruzne priplatky a bonusy v zavislosti na praci prescas, v noci, o svatcich, praci v nebezpecnejsim prostředí hl. města, atd. Toto se take nesnadno meri, ale zminit to, vcetne konkretniho prikladu, jiste můžete.
    Diky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).