Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku V Evropě nepracují celé rodiny od Projekt A-5 - Tak jo, přesvědčili jste mě. Já moc mezi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2006 12:07

    Projekt A-5 (neregistrovaný)
    Tak jo, přesvědčili jste mě. Já moc mezi lidi nepřijdu, a když jo, tak makáme a není čas se moc vybavovat. Jde mi spíš o to, aby se veškerá špatnost neházela na lidi, co jsou zrovna na pracáku, nebo jinak v bídě. Článek se podle mého názoru snaží upozornit na nějaké vyžírky soc.systému, a tím kamuflovat skutečné megaodsávače společných prostředků, a to jsou právě lidé, kteří se mají nejlépe , a mrhají nejen penězi, ale i přírodním bohatstvím v honbě za jejich gigaziskem.
    PA-5
  • 5. 7. 2006 7:53

    Sam (neregistrovaný)
    Na pracáku jsem nikdy nebyl - nevím, jak to tam přesně chodí. Pokud budu však pobírat 5000 Kč měsíčně za to, že budu doma a 1x týdně se zajedu ukázat na pracák nebo pro razítko, proč bych se měl nechat někde zaměstnat za 8000 Kč hrubého? Odečtu pojištění, daň, náklady na dopravu do zaměstnání a jsem na tom stejně.

    Na druhé straně člověk, který déle než rok nepracuje, ztrácí postupně schopnost pracovat. Přichází to pomalu, plíživě. Navíc začne být obtěžující pro nejbližší okolí, protože se v podstatě nudí.

    Řešení vidím v proporcionálním snižováním dávky v závislosti na příjmu. Ve výšeuvedeném případě bych nástupem do zaměstnání za 8000 měl krácenu podporu na 5000-8000*15%=3800 Kč. Za takové peníze se už vyplatí pracovat.

    Kdo to zaplatí? Přece já jako zaměstnanec. Stát dostane z hrubé mzdy 8000 Kč celých 2720 Kč na sociálním pojištění a něco na dani - možná u někoho vyjde nulová. Zbývá 1080 Kč, které mi zaplatí stát. Pro něj je to určitě lepší, než když mi zaplatí 5000 Kč podpory. Při platu 10000 Kč je to už téměř vyrovnáno.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).