Hlavní navigace

V Americe pokračuje plíživé oživení. Vydrží?

3. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak se mají světové trhy? Přečtěte si novinky pohledem Petra Bittnera, analytika České spořitelny

PMI

Včera vyšel v regionu březnový výrobní PMI. A byla to veskrze pozitivní čísla. Ten český vzrostl o 1,6 na 52,1. Zlepšení šlo napříč všemi komponenty, i zaměstnanost se dostala po třech měsících do pásma expanze. Pod touto hranicí navzdory zlepšení ale dále setrvávají zahraniční objednávky.

Rostl i polský PMI, byť jen o jednu desetinku na 50,1. I tady došlo ke zlepšení u všech komponentů, a i tady zůstávají po 50 body zahraniční objednávky.

No a do třetice Maďarsko, jeho PMI vyskočil o 5,6 na 56,8. Nejvíc ho táhl růst produkce a nových (i zahraničních) objednávek.

Aby toho nebylo málo tak se svůj PMI včera dozvěděla i Eurozóna, tady to ale zdaleka nebylo tak pěkné čtení. Index poklesl osmý měsíc v řadě, navíc silněji než se čekalo. Konkrétně klesl ze 49 na 47,7 a pevněji se tak usadil v pásmu kontrakce. Pokles stáhl pod 50-tibodovou hranici i Německo, z únorových 50,2 na 48,4. Francie se propadla na tříleté minimum.

USA a ISM

Podobně v USA vyšel výrobní ISM za březen a i ten rostl z 52,4 na 53,4, lehce nad očekávání. Z komponentů na tom byla nejlépe zaměstnanost a produkce, naopak pokles vykázaly nové objednávky.

Celkově data ukazují, že v Evropě není LTRO lékem na všechno a reálná ekonomika zatím dále trpí – recesi se nevyhne. Přesněji v ní již zřejmě je. V Americe pokračuje plíživé oživení. Trochu překvapivý je růst v CEE. Kvůli silné vazbě na EMU (a špatným výsledkům EMU) si ale myslíme, že možná došlo trochu k přestřelení a v dalších měsících by měla přijít korekce. Regionální měny reagovaly posílením (své sehrála i páteční dohoda EMU na posílení eurovalu). Zlotý se v průběhu dne dostal ze 4,16 až pod 4,14 a koruna z 24,86 na 24,74. Forint sice také ráno posílil na 293, pak ale zisky umazal a dostal se až na 295.

skoleni_15_4

V EMU včera vyšla i nezaměstnanost, podle očekávání v únoru přidala jednu desetinu na 10,8. Dostala se tak na nový rekord od zavedení eura. Lídrem je dále Španělsko se svými 23,6%, druzí jsou se slušným odstupem Portugalci (15.0%). Na opačném konci najdeme Rakušany (4,2%), Nizozemce (4,9%) a Němce (5,7%),

Včera promluvily dva reprezentanti Fedu a oba v podobném tónu: QE3 není na dohled. Podle prezidntky Clevelandského Fedu S. Pianalto je aktuální politika nejlepší možná pro zachování růstu ekonomiky i zaměstnanosti a zároveň udržení cenové stability. Prezident dallaského Fedu R. Ficher prohlásil, že oživení ekonomiky získává momentum a CB by neměla nikam pospíchat. Dodal ale také že je zatím předčasné diskutovat o počátku utahování, Fed by měl sedět, dívat se a čekat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).