Hlavní navigace

Úvěry od stavebních spořitelen stále častější

7. 6. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Klesající úrokové sazby a tlak veřejnosti i státních institucí na pokles poplatků vede stavební spořitelny ke snaze získat nové klienty nabídkou lákavých úvěrů. Jejich objem od začátku roku výrazně vzrostl. Co dalšího se v oblasti stavebního spoření změnilo?

Na trhu se stavebním spořením se objevily v letošním roce nové produkty, kterými se spořitelny snaží oslovit nové klienty. Většina těchto produktů má úvěrový charakter, a nelze se proto divit tomu, že za první čtyři měsíce půjčilo 6 stavebních spořitelen o půl miliardy korun více než ve stejném období vloni. Celkově činil objem těchto prostředků 11 miliard korun.

Půjčky od stavebních spořitelen
Spořitelna Objem úvěrů v mil. Kč Meziroční změna
ČMSS 5500 4,2 %
SSČS 1729  –3 %
Modrá pyramida 2094 26,2 %
Raiffeisen 1014 63,2 %
Hypo 51  –41,7 %
Wüstenrot 685 25,7 %
Celkem 10987

Zdroj: Stavební spořitelny, Bankovnictví, ČTK

Přesto stavební spořitelny i nadále vykazují značný převis úvěrových zdrojů nad poskytnutými úvěry. Poměr mezi vklady ve stavebním spoření a úvěry ze stavebního spoření ještě v minulém roce činil 291,24 mld. Kč ku 84,35 miliardám Kč. O tom, jak domácnosti nakládaly se svými penězi v loňském roce jsme vás informovali v jednom z našich článků v nedávné době.

V případě stavebního spoření jako takového se loňský slabý rok pravděpodobně nebude už letos opakovat, neboť za první čtyři měsíce roku byl registrován zvýšený zájem ze strany klientů o nové smlouvy. Tento nárůst činil 60 000 nových smluv a celkově se pro stavební spoření rozhodlo 230 tisíc osob, přitom ještě na konci prvního čtvrtletí stavební spořitelny získaly 83 669 nových smluv a počet smluv, na které si klienti spoří, klesl na 5 824 084, což bylo o 75 000 méně než na konci roku 2004 a o plných 476 000 méně než na konci roku 2003.

Novinky od stavebních spořitelen

1. června začala Stavební spořitelna České spořitelny opět nabízet úvěr Šampion, který si v loňském roce sjednalo téměř 4000 klientů. Jeho roční úroková sazba byla snížena na 4,99 % z 5,95 %. Úvěr je poskytován i klientům, kteří teprve začnou spořit, a po celou dobu trvání má jednotnou konstantní úrokovou sazbu a konstantní splátku. Lze ho čerpat v celkové výši již od 250 000 Kč, přičemž klient současně s úvěrovou smlouvou uzavře smlouvu o stavebním spoření.

Od poloviny května 2005 pak SSČS vyhlásila speciální akci, kdy klientům ve vybraných věkových kategoriích, kteří uzavřou od 15. května 2005 smlouvu o stavebním spoření, připíše na účet prémii, přičemž zvýhodněni jsou novorozenci, kteří mohou získat až 2000 Kč.

Stavební spořitelna Modrá Pyramida v březnu uvedla na trh nový produkt s názvem Hypoúvěr, o kterém jsme vás již informovali v jednom z článků. Tento úvěr si od března do 20. května sjednalo téměř 900 klientů, objem půjčených peněz jeho prostřednictvím činil téměř půl miliardy a průměrná výše úvěru činila 605 000 Kč. Narůstající úvěrové aktivity konkurence vedly Komerční banku k tomu, že od května nabízí na svých pobočkách i úvěrové produkty od Modré pyramidy, přičemž do té doby bylo možné si sjednat na pobočkách KB pouze stavební spoření. Celkem poskytla Modrá pyramida za první čtyři měsíce letošního roku 9 694 úvěrů v celkovém objemu 2,1 mld. Kč.

V případě stavebního spoření zvýšila Modrá pyramida od ledna do 20. května počet nových smluv o téměř 33 %, což představuje celkově 47 000 nových. Ambice v úvěrování bydlení vedly spořitelnu k tomu, že se rozhodla poskytnout klientům i doplňkové služby v oblasti pojištění. Ve spolupráci s Allianz pojišťovnou nabízí spořitelna pojištění majetku a investiční životní pojištění. K tomu mají nově od 1. června klienti možnost využít speciální produkt Komerční pojišťovny s názvem Rizikové životní pojištění Pyramida, které je určeno k zabezpečení klientů čerpajících od spořitelny úvěr.

Další spořitelnou, která se rozhodla podpořit poskytování úvěrů je ČMSS, která od začátku května umožňuje klientům získat překlenovací úvěr s nezajištěnou částkou až 300 000 Kč bez ručitele nebo zástavy a stejně tak i v případě úvěru ze stavebního spoření. Například při 40% akontaci ČMSS umožňuje čerpat bez zajištění překlenovací úvěr až 500 000 Kč. Nezajištěnou částku u překlenovacího úvěru tvoří rozdíl mezi výší překlenovacího úvěru a zůstatku na vkladovém účtu stavebního spoření. Od 25. dubna pak platí snížená úroková sazba u překlenovacích úvěrů Topkredit a Tophypo, které jsou nabízeny se sazbou 4,6 % ročně.

Stejně jako Modrá pyramida uvedla ČMSS počátkem dubna jakéhosi křížence hypotečního úvěru a překlenovacího úvěru. Produkt se nazývá Tophypo a celková doba jeho splatnosti může být i více než 28 let.

Stavební spořitelna Wüstenrot byla úspěšná zejména v počtu nových smluv ze stavebního spoření, který se v 1. čtvrtletí ve srovnání s rokem 2004 zvýšil o 15,6 %. Úspěchy však slavila i v oblasti úvěrování, kdy jen za první čtvrtletí došlo k nárůstu stavu úvěrů o 11 % a saldo poskytnutých úvěrů zaznamenalo meziroční přírůstek 22 %. Spořitelna tento nárůst zdůvodnila zvýšeným zájmem o úvěr REVIT, který Wüstenrot poskytuje majitelům bytových domů na financování oprav a rekonstrukcí a o kterém jsme vás již informovali v článku Ondřeje Antoše Časovaná bomba: opravy panelových domů. I v jeho případě byla snížena úroková sazba, a to o 1 procentní bod na 5,9 % p. a. Sazby dále snížila i v případě SUPERÚVĚRU, a to na 4,5 % ročně.

Snaha spořitelny motivovat nové klienty k přijímání více úvěrů byla podpořena i odpuštěním poplatků za vedení úvěrového účtu všem těm, kteří si sjednají jakýkoliv úvěr. V 1. čtvrtletí se již tyto snahy projevily i ve výsledcích, neboť spořitelna schválila pětkrát více úvěrů než ve stejném období loňského roku a částka těchto úvěrů dosáhla 120 milionů korun.

skoleni_15_4

V oblasti poskytování úvěrů měla v loňském roce vůdčí postavení Raiffeisen stavební spořitelna, která zaznamenala meziroční nárůst 162,8 % na objem 3,11 miliard korun, což byl největší nárůst nově poskytnutých úvěrů v rámci všech stavebních spořitelen na českém trhu. V polovině dubna uvedla spořitelna program na refinancování stavby nebo rekonstrukce stavebním spořením, respektive tzv. zpětné financování od Raiffeisen stavební spořitelny, kdy klient na počátku stavby nebo rekonstrukce má své finanční prostředky, a jehož hlavní výhodou je to, že spořitelna může půjčit klientovi hotovost na základě již zrekonstruovaného nebo postaveného. Podmínkou tohoto refinancování je uzavření smlouvy o stavebním spoření. Výhodou stručně řečeno je, že klient nejprve provede rekonstrukci, a pak si ji nechá proplatit, takže při nakupování materiálu a placení řemeslníků není nijak časově vázán.

HYPO stavební spořitelna rozšířila tento rok svou nabídku také o pojištění, hypotéky či penzijní fondy, a zařadila se tím po bok ostatních spořitelen, které tím reagovaly na loňské změny v zákoně o stavebním spoření. V případě půjček jde jednak o tzv. Rychlý hotovostní úvěr poskytovaný od 50 000 Kč do 200 000 Kč s úrokem 7,9 % a dále také hypotéku, kterou spořitelna nabízí společně s HVB Bank.

Uvažujete o úvěru od stavební spořitelny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).