Hlavní navigace

Úvěry: Když vytloukáte klín klínem

20. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nevýhodné půjčky se lze dnes poměrně snadno zbavit. Stačí si jen vybrat specializovanou banku a máte po starostech. Reklama na nás útočí, že přefinancovat půjčku je tak snadné, jako zadat platbu v bance. Nebo ne?

Zájem je údajně obrovský

Tisková zpráva GE Money Bank uvádí, že v posledních týdnech banka vyřizuje rekordní počet žádostí o konsolidaci půjček. Jen během letošního ledna banka poskytla 4 719 těchto úvěrů v celkové hodnotě 841,4 milionů korun. To v meziročním srovnání představuje 73% nárůst a objem půjček na splacení jiných úvěrů se ve stejném období dokonce téměř zdvojnásobil.

Připomeňme si, že boom konsolidace půjček neboli splacení půjčky jinou půjčkou začal přede dvěma lety, přesněji v říjnu roku 2006. Byla to právě GE Money Bank, která začala masivně medializovat možnost splatit úvěr jiným úvěrem. Nebyla však první bankou, jak stále tvrdí, byť v tiskové zprávě uvádí, že je první „velkou“ bankou. Už delší dobu bylo možné nevýhodné půjčky přefinancovat u BAWAG Bank, ta navíc nabízela i výhodnější úrokové sazby.

<chart id=„17“></chart>

Pomoc nebo past

„Letos očekáváme 50 procentní nárůst zájmu o Konsolidaci půjček ve srovnání s rokem 2007. Počet úvěrů v České republice stále roste, lidé často splácejí dva i tři dluhy najednou. S tím, jak se zvyšují ceny, ale hledají čím dál častěji řešení, jak snížit své měsíční výdaje a ušetřit. Proto s rostoucí informovaností výrazně přibývá zájemců o konsolidaci půjček,“ říká Monika Kubovcová, ředitelka produktů retailového bankovnictví GE Money Bank. Včerejší tisková konference GE Money Bank tak potvrzuje neutichající zájem o přefinancování nevýhodných půjček.

Zájem o přefinancování půjček jinou půjčkou potvrzuje i Martina LambertBAWAG Bank: „Během loňských Vánoc jsme poskytovali především běžné spotřebitelské úvěry, ale v současné době je opět zájem o refinancování nevýhodných půjček. Velký zájem je o refinancování kreditních karet a kontokorentů.“

Splatili jste někdy půjčku jinou půjčkou?


Přijít o klienta stojí banku vždy více, než získat nového. Ale pokud nová banka nabízí výhodnější podmínky, přechod se může vyplatit, zvláště, když jde o velké a dlouhodobé peníze. A to je případ hypoték, kde nezřídka dochází k významným rozdílům při prodloužení doby fixace. „Počet nových a konsolidovaných úvěrů v naší bance odpovídá v procentech zhruba padesát na padesát, ale registrujeme stoupající zájem o refinancování hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen“, potvrzuje zájem dlužníků Martina Lambert.

Když si do vyhledávače zadáte výraz půjčka, dostanete stovky odkazů s možností poskytnutí půjčky. Konsolidaci dnes nabízejí i nebankovní soukromé společnosti a málo se ví, že nevýhodné půjčky lze splatit i například americkou hypotékou. Jenže ne vždy je nová úvěrová smlouva skutečnou výhrou.

Kouzlo delších splátek

Finta celé konsolidace spočívá pouze na dvou parametrech: úrokové sazbě a době splatnosti. Máte půjčku s 26% úrokovou sazbou se splatností na 3 roky? Nevadí, tuto půjčku můžete refinancovat výhodnější půjčkou s 12% sazbou a se splatností 7 let. To je hrubý příklad toho, jak konsolidace funguje.

Špatnou půjčku lze splatit jinou téměř kdekoli

Jenže vrhnout se po hlavě do nové banky kvůli pár procentům se nevyplatí. Jestliže máte rozumný úrok a na půjčkách zásadně neproděláváte, konsolidace je zbytečná. A pokud vás trápí měnící se splatnost jednotlivých půjček, stačí nastavit trvalé příkazy.

U které banky byste se rozhodli konsolidovat případné dluhy?


Pomocnou ruku naopak konsolidace představuje pro ty, kteří mají půjčky s vysokým úrokem anebo museli v tíživé situaci uzavřít půjčku nevýhodou. Nesplacená kreditní karta nebo dlouhodobě vyčerpaný kontokorent s úrokovou sazbou blížící se ke 20 procentům jsou také vhodnými adepty na konsolidaci.

skoleni_15_4

Kvalitně zpracovaná reklamní kampaň GE Money Bank mnohé zájemce o konsolidaci přesvědčí, že není jiná banka, která konsolidaci provádí. Jenže to je omyl. Splatit půjčku jinou půjčkou vám umožní jakákoliv banka nebo úvěrová společnost. Zvláště v případě, kdy neudáváte účel použití úvěru. Vodítkem je tak jen výše úrokové sazby a celkové náklady nové půjčky, aby celý proces změny nebyl jen pomyslným krokem z bláta do louže. Navíc musíte počítat i s poplatky za předčasné splacení, protože ne každý úvěr lze předčasně splatit zadarmo.

Vždy však platí jedno zásadní pravidlo: jestliže vše řádně splácíte, je konsolidace půjček cestou ven ze zamotaného kruhu. Pokud už máte finanční potíže a jste v prodlení, žádná konsolidace vám nepomůže.

Konsolidace půjček je podle vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).