Hlavní navigace

Názor k článku Úvěr v zahraničí snadno získejte, bez sankcí zrušte od Pan D. - Musíte být konkrétní a jmenovat banku, která vyžaduje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2008 9:45

    Pan D. (neregistrovaný)
    Musíte být konkrétní a jmenovat banku, která vyžaduje doložení dvou daňových období při poskytování spotřebitelského úvěru nebo hypotéky. Ujišťuji vás, že to není plošné.
    Valná část bank už je schopna poskytovat především hypotéky úplně bez doložení příjmů nebo jen z údajů o příjmech a nikoliv o výdajích. Jen je třeba počítat, že si to také náležitě ohodnotí (rozdíl je tak 1-2% nad sazbu pro detailně prozkoumaného klienta a to u hypotéky není rozhodně málo).

    Pokud jde o získávání údajů např. o vzdělání, je odůvodnění velice jednoduché. Každá společenská skupina se dá třídit podle určitých vzorců chování.Údaje o vzdělání, pozici v zaměstnání, věku, bydlení apod. tedy mohou klienta zařadit do určité "škatulky" - jasně, z každé té škatulky vyčuhuje hafo výjimek na všechny možné strany, ale bavíme-li se v řádech desetitisíců a ony výjimky tvoří maximálně stovky, jde ze statistického hlediska pořád o velmi přesná čísla.
    A právě toto škatulkování umožňuje bankám předvídat chování klienta při splácení a tudíž mohou kalkulovat s různými rizikovými náklady, které se k danému úvěru účtují. A pokud můžete srovnávat, zjistíte, že pro klienty se mohou rozdíly ve výši úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů lišit až o cca 15%.

    Každý z nás tady určitě může uvést několik příkladů například "úplně blbých vysokoškoláků", kterým byste nepůjčila ani korunu, protože by si určitě nebyli schopni spočítat, jestli vám ji někdy budou moct vrátit, ale věřte, že o výjimkách to opravdu není. A banky mají velmi dobře spočítáno (a s každým dalším klientem se ty podkladové údaje zpřesňují), že některé sociální skupiny jsou pro ni méně a jiné zase více rizikové.
    Bohužel, většina, která se do těch škatulek vejde, ta mlčí a ozývají se většinou jen ti, kteří na ty obecné vzorce moc nepasují, takže to vypadá, že banky to dělají blbě skoro pořád. Ale srovnání absolutních čísel říká úplně něco jiného.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).