Hlavní navigace

Názor k článku Úsporné žárovky dokáží plně nahradit klasické, stačí se v nich vyznat od Tomáš - Děkuji za doplnění. Nechápu Váš zájem "proč". Jsou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2010 23:07

    Tomáš (neregistrovaný)

    Děkuji za doplnění. Nechápu Váš zájem "proč". Jsou to normální parametry žárovky (ta tedy má Ra 100). Přeci abych mohl normálně koukat a nežasnout nad náhlou "jinobarevností" předmětů atd.

    "Tento jev je přímo zodpovědný za problémy s umělými zdroji osvětlení. Aby totiž konkrétní barva vypadala tak, jak jsme na ni zvyklí z denního světla, musí světlo z umělého zdroje obsahovat úplně všechny vlnové délky, které mají být po správnosti odraženy. Ty, co mají být pohlceny, už samozřejmě obsahovat nemusí. V závislosti na typu světelného zdroje mohou být některé vlnové délky zcela vynechány. Zdroj pak vyzařuje nespojité spektrum a dochází ke zkreslení barev. V případě sodíkové výbojky, používané v některých typech veřejného osvětlení, jsou skutečné barvy předmětů téměř nerozeznatelné. Důvod je zcela zřejmý - aby mohl mít předmět svoji přirozenou barvu, musí být tato barva obsažena ve světle, které světelný zdroj vysílá. Takže v modrém světle budou žluté předměty černé a naopak - ve žlutém světle zčernají ty modré."
    http://www.dobre-svetlo.cz/barvy.htm

    Vám takové změny možná nevadí, ale jiným ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).