Hlavní navigace

Názor k článku Úsporné žárovky dokáží plně nahradit klasické, stačí se v nich vyznat od Hentamten - Nezlobte se na mne, ale obrázek který ma...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2010 11:18

    Hentamten (neregistrovaný)

    Nezlobte se na mne, ale obrázek který ma vypovídat o světelném spektru jednotlivých druhů svítidel je... přinejmenším nic nevypovídající.

    Přitom právě se spektrem mám v klasické lampičce i hlavním světle místnosti největší problém. Nesouhlaím s tím, že klasická žárovka má bílé spektrum. Evidentně obsahuje (zejména u optimální 60W žárovky v lampičkách) toto spektrum hodně žluté, tolik příjemné našemu unavenému zraku. Při slabší žárovce bývá, například, čtení textu značně namáhavější. Při použití úsporných světelných zdrojů bývá však ještě mnohem horší. Kolikrát si musím stoupnout přímo pod lustr abych vůbec prostudoval TV program. Navíc toto spektrum mění barvy předmětů, což také zhoršuje čtení a celkově to je katastrofa.

    Jakou žárovku dát do kůlny, kde rozžínám (často jen otočením žárovky) jen v zimě a ještě tak jen na 1/2 hodiny deně? To je otázka. Dokud LED žárovky nezlevní a nebudou více svítit, tak nejlepším řešením bude asi kupovat ty mizerné čínské žárovky (které vydrží jen pár rožnutí až pár měsíců). Někomu se vyplatí klasická zářivka.

    Tak co s tím? Kurnik, šopa, holubník...!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).