Hlavní navigace

Úspěchy jihu Evropy tlumí zhoršující se náladu v Číně

2. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Globální nálada v průmyslu zůstává i v červnu pozitivní. Globální index nákupních manažerů v průmyslu se ale pohybuje těsně nad hranicí 50ti bodů, která odděluje expanzi od recese.

Globální nálada v průmyslu zůstává i v červnu pozitivní. Globální index nákupních manažerů v průmyslu se ale pohybuje těsně nad hranicí 50ti bodů, která odděluje expanzi od recese. Pro nadcházející 3–4 měsíce tak nevěští nijak zázračný globální růst.

dan_z_prijmu

Nejlepší zprávy přicházejí překvapivě z jihu Evropy. I když index PMI v eurozóně stále ukazuje na kontrakci, v posledních měsících se rychle vylepšuje a v červnu si sáhl na šestnácti-měsíční maxima (48,7 bodu). Ještě příjemnější je, že je to především díky periferním ekonomikám. Španělské PMI vystoupaly v červnu na 26ti-měsíční maxima (50 bodů) a italské na 23měsíční (49,1). Dobré zprávy přicházejí také z USA, kde se po květnové pauze index ISM (nálada v průmyslu) vrátil nad 50 bodů, z Japonska, Ruska nebo Mexika. Naopak hůře dopadla velká část asijských ekonomik – Čína, Taiwan, Jižní Korea.

Především další propad nálady v čínském průmyslu pod hranicí 50 bodů (PMI 48,2) je znepokojující. Čína má nejvyšší podíl na světovém průmyslu a tvoří skoro 8 % světového HDP. Poslední bouřlivá reakce tamního finančního systému na zprávy o blížícím se konci americké politiky kvantitativního uvolňování situaci vůbec nevylepšuje. Pokud by problémy čínského stínového bankovního systému s likviditou měly ohrozit i velké banky, pocítí to na investicích rychle zbytek čínské ekonomiky a tamní PMI mohou ještě dlouho hledat dno. Čína není jediná ekonomika, která může mít s obratem amerického Fedu problém. Naopak, její potíže s bankami mohou být díky přebytkové pozici se zahraničím a vysokým devizovým rezervám dobře řiditelné. Nejvíce ohrožené zůstávají ekonomiky s vysokým návykem na zahraniční peníze (deficitem běžného účtu), vyššími inflačními tlaky a relativně vysokými výnosy. Žhavými kandidáty na problémy jsou Turecko nebo Jihoafrická republika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).