Hlavní navigace

Úroky v bankách v roce 2019 porostou u hypoték i na spořicích účtech

3. 1. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hypotéky budou ještě letos za více jak 3,5 procenta, nejlepší spořicí účty pak se dvěma procenty. Takové jsou předpovědi analytiků pro bankovní úroky v letošním roce.

Hypotéky: 3:1 pro rychlý růst

Jak se budou v roce 2019 vyvíjet sazby u hypoték? Když je nyní průměrná sazba hypotéky kolem 2,7 procenta, kde může být na konci roku?

Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting: Jsme přesvědčeni, že pokud se nestane nic závažného, tak se sazby budou zvedat. Dnešní průměr je sice ještě pod třemi procenty, ale pokud se podíváme na úrokové lístky jednotlivých bank, tak sazby nad tři procenta u pětileté fixace už jsou standardem. Na rok 2019 se zatím očekává další zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB, a pokud to bude ve stejném režimu jako letos, tak se základní úroková sazba zvedne min. o 0,75 p. b. na 2,5 procenta. V obdobném ranku pak můžeme očekávat zvýšení úrokových sazeb i u hypotečních úvěrů.

Jiří Cihlář, analytik finančních trhů Next Finance: Hypotéky již několik měsíců zdražují. To je fakt, který odráží zvyšování sazeb České národní banky. Jenže tempo růstu české ekonomiky zpomaluje. V roce 2019 na dveře může zaklepat recese. To podle nás zabrzdí české centrální bankéře v dalším zvyšování úrokových sazeb. Stejně tak se zastaví zdražování hypoték. Dlouhodobé fixace úrokové sazby proto nevypadají racionálně. Nesázíme totiž na dlouhodobý růst úrokových sazeb. Před fixací bychom proto volili plovoucí úrokovou sazbu.

Martin Mašát, ekonom Partners: Růst sazeb hypoték začátkem roku zrychlí a během prvního čtvrtletí můžeme čekat sazby přes tři procenta a později dokonce nad 3,5 procenta.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom CZECH FUND: V letošním roce bude ČNB své sazby nadále zvyšovat, avšak pomalejším tempem než letos. Pravděpodobně přistoupí ke trojnásobnému zvýšení sazeb, ačkoli trh se stále kloní ke scénáři spíše jen dvou zpřísnění měnové politiky. Základní sazba ČNB by se tak měla dostat na úroveň 2,5 procenta. Bude to poprvé od sklonku roku 2008, kdy se na takovou úroveň vyhoupne. Průměrná sazba hypoték v ČR – Fincentrum Hypoindex – přitom koncem roku 2008 přesahovala úroveň 5,6 procenta.

Na tuto úroveň se však letos průměrná sazba nepodívá, a to z několika důvodů. Mezi bankami se odehrává ostřejší konkurenční boj než před deseti lety. A na trhu je kvůli loni skončené intervenci ještě větší nadbytek korun než před jejím zahájením. Tento nadbytek zvyšuje poptávku po českých dluhopisech, což vytváří tlak stlačující jejich výnosy. Průměrná sazba hypoték je přitom z tržních úrokových sazeb nejvýrazněji korelována s výnosem dlouhodobých tuzemských vládních obligací. Přebytek korun na trhu tak v důsledku rovněž tlumí tempo růstu hypotečních úroků. V roce 2019 se tak průměrná sazba hypoték dostane ze stávající úrovně necelých 2,8 procenta na úroveň kolem 3,8 procenta.

Spořicí účty: 4:0 pro pomalý růst

Začnou banky ve větší míře zvyšovat sazby také u spořicích produktů? Jaký může být na konci roku 2019 nejvýhodnější úrok na bankovním spořicím účtu, když dnes je to 1,5 procenta?

Lukáš Kovanda: Sazby na mezibankovním trhu v roce 2019 porostou. Dvanáctiměsíční sazba PRIBOR, která se na konci roku 2018 pohybovala kolem úrovně 2,2 procenta, se při trojnásobném zvýšení sazeb ze strany ČNB do konce roku 2019 dostane do pásma 2,8 až 2,9 procenta. Banky však, tak jako dnes, nebudou mít z důvodu nadbytku korun na trhu motivaci platit za peníze střadatelů výrazně více. Určitou výjimkou mohou být ty banky, které například zamýšlejí rozšířit svoji klientskou základnu, pročež musí nabídnout atraktivnější podmínky než konkurence.

Některé velké banky ovšem na druhou stranu otevřeně připouštějí, že na běžných účtech už možná úroky ani nikdy zvedat nebudou. A situace v případě spořicích účtu nemusí být o mnoho růžovější. Nejlepší nabídky na spořících účtech tak budou ke konci roku 2019 znít na dvě procenta, možná lehce přes dvě procenta. Řada bank, zejména ty větší, však budou stále nabízet úročení kolem jednoho procenta. Vzhledem k tomu, že v roce 2019 je třeba kvůli růstu mezd či energií počítat s průměrnou inflací kolem 2,5 procenta, ani nejvýhodnější spořicí účty na trhy svým úročením inflaci nepokryjí.

Martin Mašát: U spořících produktů je situace trochu odlišná než u hypoték. Banky mají stále přebytek peněz, a tak je nic nenutí zvyšovat vkladové sazby tak rychle, jako zvyšuje svoji základní sazbu ČNB (nyní je repo-sazba 1,75 %). Osobně si nemyslím, že by se úroky z vkladů měly dostat výrazněji výše než nyní a budou se pohybovat maximálně do dvou procent podle toho, jak která banka potřebuje nalákat klienty.

skoleni_15_4

Jiří Cihlář: České bankovní domy nemají problém s chybějící likviditou. Nemají proto důvod za každou cenu nasávat klientské vklady. To podle nás přispěje k tomu, že sazby na spořicích účtech porostou jen velice pozvolna. K tomu přispěje i zaseknutí dalšího růstu úrokových sazeb ČNB. Podle nás nejvýhodnější úroková sazba na bankovním spořicím účtu v roce 2019 nijak výrazně nepřesáhne dvě procenta. Navíc bude tato sazba navázaná na splnění některých podmínek.

Martin Novák: Neočekáváme nějaké dramatické zvyšování úrokových sazeb u spořicích účtů. Zvýšení můžeme sledovat spíše u termínovaných vkladů, a to ještě spíše u bank nových na trhu nebo u privátních bank. U, řekněme, tradičních bankovních domů nějakou výnosovou revoluci rozhodně nečekáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).