Hlavní navigace

Úplně nová hypotéka

13. 2. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Finanční skupina Wuestenrot získala licenci na poskytování hypoték a už přišla se svou nabídkou. Jak vypadá? Je něčím výjimečná? Má vůbec šanci obstát v tvrdém konkurenčním boji?

Chce-li finanční instituce poskytovat hypotéky, musí k tomu získat speciální licenci od České národní banky. Donedávna bylo podobných bank osm (ČS, ČMHB, ČSOB, GE Capital, HVB, KB, Raiffeisenbank a Živnostenská banka), než se k nim přidala devátá – Wuestenrot hypoteční banka. Ta své hypoteční úvěry začala poskytovat 3. února letošního roku.

dan_z_prijmu

Vlastnosti nové hypotéky
Dalo by se očekávat, že zcela nová nabídka se bude snažit zaujmout něčím výjimečným. Pojďme se podívat, jestli hypotéka Wuestenrot tyto ambice má.

Vlastnosti hypotéky Wuestenrot

  • min. výše: 300.000 Kč
  • max. výše: standardně 70 % z ceny nemovitosti, lze však zkombinovat se stavebním spořením Wuestenrot až na 100 %
  • úroková sazba: stejná pro všechny klienty: 5,35 % (fixace 5 let), 5,8 % (fixace 2 roky)
  • splatnost: 5 – 30 let
  • poplatky: zpracování úvěru 0,6 % (min. 3.000 Kč, max. 20.000 Kč), odhad nemovitosti 0,6 %, max. 6.000 Kč, poplatek za správu: 150 Kč/měsíc

    Stejná úroková sazba pro všechny
    Z výše uvedené charakteristiky je jasné, že o nic mimořádného, co bychom na trhu neměli, se nejedná. Nejvýznamnějším rozlišovacím znakem nové hypotéky s největší pravděpodobností bude jednotná úroková sazba pro všechny klienty bez ohledu na bonitu. Ani v tomto ohledu však Wuestenrot nepřichází s absolutní novinkou, protože něco podobného v současné době provozuje i Česká spořitelna pod hlavičkou programu Top bydlení.

    Skutečná konkurenční výhoda by však pro Wuestenrot mohla přijít v průběhu příštího roku, ovšem jedině v tom případě, že by s jednotnou úrokovou sazbou vydržela. Česká spořitelna totiž zřejmě v průběhu roku 2004 vyčerpá zdroje určené pro dotování hypoték z programu Top bydlení a najede na klasický systém minimálních sazeb. V takovém případě by pak Wuestenrot byla jediná, která by garantovala jednotnou sazbu pro všechny klienty.

    Česká spořitelna jako lídr trhu byla pro novou hypoteční banku zřejmě referenčním bodem, protože Wuestenrot kromě principu jednotné sazby spořitelně přiblížila i výši úrokové sazby, když ji nastavila na 5,35 % v době, kdy ČS měla sazbu 5,4 %. Jenže po nedávném všeobecném poklesu sazeb má spořitelna sazbu 5,2 %, takže Wuestenrot bude muset s úroky dolů, pokud bude chtít být nadále výhodnější.

    Nicméně, i za 5,35 % je nabídka Wuestenrot velmi výhodná, protože konkurenční minimální sazby příliš neodpovídají reálně poskytovaným sazbám, které jsou o desetiny, někdy i jednotky procent vyšší.

    Tabulka č. 780
    Aktuální úrokové sazby hypoték
    Banka fixace 1 rok fixace 5 let
    ČMHB od 6,65 % 5,65 %
    ČMHB 100  – od 7,25 %
    ČMHB Progres  – 6,5 %
    ČS Top bydlení  – 5,2 %
    ČS mimo Top bydlení od 4,7 % od 4,9 %
    ČS Bonus  – od 6,2 %
    GE Capital od 4,99 % od 5,29 %
    HVB od 4,4 % od 5,15 %
    KB bez pojištění od 5,0 % od 5,24 %
    KB s pojištěním od 5,0 % od 5,0 %
    KB s balíčkem od 3,18 % od 4,04 %
    Raiffeisenbank Klasik od 5,3 % od 5,3 %
    Raiffeisenbank Premium od 6,3 % od 6,3 %
    Wuestenrot 5,8 (fixace 2 roky) 5,35 %
    Živnostenská banka od 4,1 % od 5,3 %
    Živnostenská banka Benefit od 4,8 % od 6,2 %

    Poplatky
    Ani v poplatcích se nějakého zvláštního překvapení nedočkáme, i když v nich sami úvěroví specialisté Wuestenrot mají trochu zmatky (nejasnosti se týkaly toho, zda jsou poplatky spojené se zpracováním úvěru vratné či nikoliv). Podle vyjádření předsedy představenstva Ing. Františka Pavelky by to však mělo být jasné – poplatek 0,6 % (min. 3.000, max. 20.000 Kč – týká se úvěru do 5 mil. Kč při čerpání do 6 měsíců do schválení) je podmínkou čerpání úvěru. Pokud však klient úvěr čerpat nezačne, má nárok na vrácení poplatku.

    Počítejte pak ještě s dalšími poplatky – jako s cenou za posouzení nemovitosti (0,6 %, max. 6.000 Kč – vratný v případě, že k posouzení nemovitosti nedojde) a poplatkem za správu účtu, který je 150 Kč bez ohledu na to, jestli je úvěr se státní podporou nebo bez ní.

    Další parametry
    Zbylé vlastnosti nové hypotéky jsou naprosto klasické – ať už se jedná o splatnost nebo minimální výši úvěru. Snad jen maximální výše úvěru v závislosti na ceně nemovitosti je proti ostatním nabídkám skromnější, protože konkurenční banky nabízejí alespoň u jednoho produktu možnost financovat více než 70 % ceny nemovitosti. Nicméně Wuestenrot aspoň umožňuje zkombinovat hypotéku se stavebním spořením stavební spořitelny Wuestenrot tak, aby bylo pokryto zbývajících 30 %. Stejně tak i kombinace se životním pojištěním pojišťovny Wuestenrot je možná.

    A kdo může hypotéku získat? Zatím pouze fyzické osoby za účelem pořízení vlastního bydlení. Požadavky jsou jasné – zaměstnancům musí z čisté mzdy zůstat aspoň 1,5 násobek životního minima po odečtení všech pravidelných závazků, osobám samostatně výdělečně činným alespoň dvojnásobek.

    Skromné zázemí
    Možná už jste v tisku na reklamu Wuesternot hypoteční banky narazili. Kromě základních informací tam naleznete odkaz na internetové stránky www.wuestenrot.cz a na zelenou linku 800 22 55 55. Bohužel, ani jedna z obou komunikačních cest nefunguje tak, jak by asi měla. Na internetových stránkách naleznete pouze informace o stavební spořitelně a životní pojišťovně a hypoteční banka jako by neexistovala. Zástupci banky doufají, že vše bude v pořádku co nejdříve, snad už koncem tohoto týdne.

    Stejně tak zelená linka patří stavební spořitelně a dostanete zde pouze jiné telefonní číslo s pražskou předvolbou, kde vám už ochotně vysvětlí vše potřebné. Nejde samozřejmě o zásadní záležitost a svědčí to především o tom, že celý projekt je teprve v plenkách, nicméně může se stát, že tyto „polní podmínky“ klienta zbytečně odradí. Jinak informace můžete získat samozřejmě na kterékoli pobočce, která patří do skupiny Wuestenrot.

    Postupně však zřejmě budou tyto neduhy odstraněny a zapomenuty a banka najede na běžný provoz, vždyť každý začátek je těžký. František Pavelka se nechtěl příliš vyjadřovat k cílům, kterých by nový subjekt chtěl na trhu dosáhnout, ale pak odhadl, že by mohlo jít zhruba o 4 % v horizontu tří až čtyř let.

Myslíte, že nová hypoteční banka má šanci uspět?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).