Hlavní navigace

Únorová data z trhu práce potvrdí sílu amerického růstu

29. 2. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
Americký HDP za čtvrtý kvartál byl revidován nečekaně směrem k lepšímu. Zatímco analytici předpokládali revizi z na pouhých 0,4 %, druhý odhad ukázal na růst o 1,0 %.

Zprávy a události

Americký HDP za Q4 15 byl revidován nečekaně směrem k lepšímu. Zatímco analytici předpokládali revizi z původně udávaného růstu o 0,7 % (mezičtvrtletně anualizovaně) na pouhých 0,4 %, druhý odhad ukázal na růst o 1,0 %.

Ekonomická důvěra v eurozóně v únoru klesla výrazněji, než s čím počítal trh. Její index totiž spadnul z lednových 105,1 bodu na 103,8 bodu, když tržní konsensus počítal s hodnotou 104,3 bodu. Zatímco spotřebitelská důvěra se ve srovnání s lednem nezměnila, zhoršení zaznamenala podnikatelská důvěra, a to v sektorech průmyslu i služeb.

Německé spotřebitelské ceny v únoru podle předběžného odhadu vzrostly o 0,4 % m/m a mírně tak zaostaly za tržním očekáváním ve výši 0,5 % m/m. Meziročně tak spotřebitelské ceny stagnovaly, když ještě v lednu byly o 0,5 % výše. Harmonizovaný index již je v meziročním vyjádření v deflačním pásmu, když zvolnil o 0,2 % y/y.

Data z amerického trhu práce by měla dolar podpořit

Americký dolar pokračoval v minulém týdnu ve svém úspěšném tažení, když si proti euru polepšil z kotací kolem 1,1150 USD/EUR na počátku týdne až téměř k 1,0900 v jeho závěru. Dolaru pomohla nečekaně silná data lednových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Naopak euro trpí slabšími sentiment indikátory, jako například PMI, a nepomáhá nejistota v souvislosti s červnovým referendem ve Velké Británii ohledně setrvání země v Evropské Unii. Závěr týdne byl ve znamení výsledků jednání skupiny zemí G20, které trhy uklidnilo. Růst v klíčových rozvíjejících se ekonomikách zůstává silný, tedy včetně Číny. Země G20 se nijak nevymezily proti kurzové politice Číny a oslabení renminbi nebylo specificky nijak komentováno. Pouze bylo obecně konstatováno, aby se země vyhýbaly kompetitivním devalvacím svých měn.

Klíčovými indikátory tohoto týdne budou únorové statistiky z amerického trhu práce. I když očekáváme více než solidní počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru (230 tisíc) a míra nezaměstnanosti by se měla udržet na nízkých lednových 4,9 %, na to, aby Fed na březnovém zasedání zvýšil dolarové úrokové sazby, to stačit nebude. U výdělků očekáváme korekci silného lednového růstu. Zlepšení by měl přinést i únorový PMI z amerického průmyslového sektoru, když stále zůstane pod hladinou 50,0 bodu, tedy v pásmu kontrakce. Mírný růst by měly přinést i lednové stavební výdaje.

Na rozdíl od amerických dat se u těch evropských obáváme, že nahrají dalšímu uvolnění měnové politiky. Na březnovém zasedání ECB očekáváme snížení úrokových sazeb o 20 bb. Předběžná únorová inflační data za eurozónu by měla navázat na ta německá – po lednovém růstu spotřebitelských cen o 0,3 % se obáváme únorového meziročního poklesu o 0,1 % y/y. Finální PMI z průmyslového sektoru největších evropských zemí i eurozóny jako celku by měl potvrdit pokles podnikatelské důvěry. Sektor služeb by naopak měl zůstat vůči současným turbulencím na finančních trzích rezistentní. Celkový kompozitní indikátor by měl být konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny tempem 0,3 % q/q. Pozitivní zpráva by měla přijít od největší evropské ekonomiky. Německý trh práce si udržuje silnou pozici a míra nezaměstnanosti bude stagnovat na nízkých 6,2 %, absolutní počet nesměstnaných (po sezónním očištění) by měl v únoru dále klesnout.

V tomto týdnu zveřejňované fundamenty by tak měly hrát ve prospěch dolaru. Podle technické analýzy se jako klíčová jeví úroveň podpory 1,10 USD/EUR. Její prolomení znamená, že se kurzu otevírá prostor pro posun k další technické úrovni, která se nachází na 1,08 USD/EUR.

skoleni_15_4

Koruna v závěru týdne mírně ztrácí

Pod výrazný prodejní tlak se v minulém týdnu dostal maďarský forint. Zatímco ještě na počátku týdne atakoval nejsilnější hodnotu za posledních devět měsíců, k jeho konci již byl forint o téměř dvě procenta slabší. Maďarská centrální banka v souladu s očekáváním ponechala na svém úterním zasedání úrokové sazby nezměněné. Uvedla nicméně, že je připravena měnové podmínky na březnovém zasedání dále uvolnit, pokud tato potřeba z březnové inflační zprávy vyplyne. A nutno podotknout, že minimálně maďarské indikátory důvěry tomu nahrávají. Obdobně se ale vyvíjely i jejich české protějšky. Důvěra v českou ekonomiku totiž podle konjunkturálního průzkumu ČSÚ během února klesla, když se zhoršilo hodnocení spotřebitelů i podnikatelů. Zdá se, že se respondenti ve světle současné nervozity na trzích a nepříznivého vývoje v rozvíjejících se ekonomikách obávají slabšího vývoje budoucí ekonomické situace. Výrazně protiinflačně skončila lednová statistika cen průmyslový výrobců. Ty spadly během tohoto měsíce nejvíce od listopadu 2008. Česká koruna se tak v průběhu týdne lehce vzdalovala od úrovně kurzového závazku, v závěru týdne kurz atakoval 27,08 CZK/EUR. Polský zlotý zaznamenal během týdne pouze nepatrné zisky.

Závěr tohoto týdne přinese zveřejnění detailní struktury českého HDP za Q4 15. Připomeňme, že rychlý odhad znamenal pro trhy velké zklamání. Vykázán byl totiž mezičtvrtletní pokles o 0,1 % q/q. Z meziročního pohledu zaznamenala dynamika růstu HDP zpomalení ze 4,7 % v Q3 15 na 3,9 %. Ve struktuře očekáváme silný příspěvek ze strany investic (dočerpávání evropských fondů, zaúčtování leasingu Gripenů), na produkční straně bude patrný výpadek Dukovan a litvínovské chemičky. Zatímco loňský růst se tak nacházel na 4,3 %, letos očekáváme zpomalení na tempo lehce přes dvě procenta. Tahounem bude spotřeba domácností respektive průmyslový sektor. Únorová statistika hospodaření státního rozpočtu ukáže, jak to vypadá s vývojem veřejných financí v prvních dvou měsících letošního roku. Aktivita v průmyslovém sektoru by měla zůstat vysoká, i když očekáváme mírné snížení PMI z lednových 56,9 bodu na únorových 56,3 bodu. Polsko i Maďarsko by na tom ale měly být hůře. Celkově neočekáváme, že by data tohoto týdne byla tak silná, aby vedla k výraznějším tlakům na zhodnocování středoevropských měn.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).