Hlavní navigace

Unipetrol včera zveřejnil své modelové marže

6. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Prosincové údaje ukázaly na zlepšení marží v petrochemickém odvětví, naproti tomu se poměrně výrazně zhoršila marže v rafinérském.

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy včerejší seanci uzavřely v hluboké ztrátě, když S&P 500 poklesl o 1,8 %. V minusu zakončily všechny hlavní sektory, nejhůře se pak dařilo energetickým společnostem, jejichž ztráta ve výši čtyř procent výrazně předčila ztráty ostatních segmentů. Důvodem byl pokračující pokles cen ropy, když se americká ropa WTI včera dostala pod hranici 50 USD za barel, což je nejníže od dubna 2009. Přes dvě procenta ztratili i ostatní těžaři komodit, ale také průmyslové a finanční tituly.

Výprodejní nálada se přelila i na asijské trhy. Japonský Nikkei 225 během dneška ztratil tři procenta, podporou mu nebyl jediný sektor, když každý z nich zaznamenal ztrátu přes dvě procenta. Většina ostatních burz klesla o více jak jedno procento, relativně nejméně pak odepsal šanghajský index.

dan_z_prijmu

Unipetrol

Unipetrol včera zveřejnil své modelové marže. Prosincové údaje ukázaly na zlepšení marží v petrochemickém odvětví, naproti tomu se poměrně výrazně zhoršila marže v rafinérském. Za celý čtvrtý kvartál pak došlo ve srovnání s třetím čtvrtletím ke zvýšení marží v petrochemii u olefinů z 390 EUR/t na 429 EUR/t a polyolefinů z 271 EUR/t na 285 EUR/t. Naopak mírné zhoršení jsme zaznamenali u rafinérské marže, která klesla z 2,5 USD/barel na 2,2 USD/barel. Snížil se i Brent/Ural diferenciál na 1,5 USD/barel z 1,8 USD/barel.

Milým překvapením je opětovný nárůst petrochemických marží, v případě rafinérské pak za celý čtvrtý kvartál nedošlo k takovému poklesu, jak jsme očekávali. To naznačuje, že by nakonec čtvrtý kvartál nemusel být tak špatný, jak management prezentoval po zveřejněných výsledcích za třetí kvartál.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).