Hlavní navigace

Ukrajina se bojí války, eurozóna deflace a Singapur, že nebude dost plyšáků…

29. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Spojené státy a EU zesilují svůj tlak na Rusko, které podporuje separatistické choutky východních regionů Ukrajiny, což zemi přivádí na pokraj občanské války s potenciální hrozbou invaze s cílem ochránit ruskou menšinu.

Reakce finančních trhů však ukazuje na to, že přece jenom čekaly tvrdší zásah Západu, neboť ruské akciové trhy si včera po zveřejnění sankcí zjevně ulevily. A úleva může pokračovat i dnes, když ruský ministr obrany údajně sdělil svému americkému protějšku, že cvičící manévry jeho armády u ukrajinských hranic jsou u konce.

Ukrajina tedy může na čas zmizet s radarů investorů, přičemž co centra pozornosti se mohou konečně dostat makroekonomické fundamenty. Dneškem začíná velmi zajímavá série důležitých makro dat, která bude trvat prakticky až do konce pracovního týdne. Konkrétně dnes vedle americké spotřebitelské nálady a např. měnového přehledu ECB se bude čekat především na německou inflaci za duben, která je předskokanem pro středeční data za celou eurozónu.Dubnová inflace je přitom posledním dílkem do skládanky před květnovým zasedáním ECB (příští týden), u kterého část trhu spekuluje s rozjezdem další masivní měnové expanze (kvantitativního uvolňování), neboli nákupu dluhopisů financovanému tiskem nových EUR).

Zajímavé přitom je, že nehledě na globalizovanou ekonomiku, každá část světa žije přece jenom jinými ekonomicko-politickými problémy. Zatímco eurozóna se bojí deflace a Ukrajina občanské války, tak Singapur toho, že nebude dost plyšáků rozdávaných k menu v restauracích McDonald’s. Americký řetězec totiž včera rozjel novou marketingovou kampaň, v rámci níž bude ve svých restauracích rozdávat plyšáčky Hello Kitty. Politici i ekonomové v Singapuru se teď bojí, že v zemi propukne hysterie jako před 14 lety, kdy McDonald’s v “limitované edici” rovněž zdarma rozdával podobné plyšáčky a Singapurci na ně stáli šestihodinové fronty, přičemž děti utíkaly ze škol, aby si mohly počkat na svého “unikátní” plyšovou hračku.
Inu, jak se říká: jiný kraj, jiný mrav…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).