Hlavní navigace

Udělení sankcí ze strany EU proti Rusku znervózňuje trh

9. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dění v Evropě se aktuálně ubírá k novému kolu sankcí, které již představitelé Evropské unie avizovali. Zatím se čeká na to, jaká bude další účast Ruska na urovnání konfliktu na Ukrajině.

Dění v Evropě se aktuálně ubírá k novému kolu sankcí, které již představitelé Evropské unie avizovali. Zatím se čeká na to, jaká bude další účast Ruska na urovnání konfliktu na Ukrajině. Dnes proběhne setkání ministrů obrany zemí EU, kteří budou o tomto tématu jednat.

Hladina německého indexu DAX se okolo 16h pohybuje na 9.707 b, index tedy dnes upisuje přibližně 0,5 %. Nejvíce klesajícím titulem je dnes Commerzbank. Po sníženém investičním doporučení klesá také Muenchener RE (-1,8 % na 151,9 EUR) a Lufthansa (-1,9 % na 13,4 EUR), u které převládá nebezpečí spojené s vyššími náklady v případě, že budou zavedeny sankce EU a Rusko následně jako odplatu uzavře pro západní aerolinky svůj vzdušný prostor. Nejvíce rostoucím titulem je dnes na hlavním německém burzovním parketu Lanxess (+1,5 % na 48,2 EUR).

Na amerických trzích je po pátečním překonání zavíracích maxim patrné mírné ochlazení. Americký index S&P 500 se okolo 16h obchoduje na hodnotě 1.994 b (-0,4 %), index Dow Jones se pohybuje na 17.025 bodech (-0,5 %) a Nasdaq na 4.577 bodech (-0,3 %). Mezi významnější korporátní zprávy dnešního dne určitě patří ohlášení poklesu tržeb za měsíc srpen u společnosti McDonald's. Za zhoršeným vývojem dle managementu stojí zejména problémy s čínskými dodavateli. Akcie po otevření upisuje 0,6 %. Zajímavý pohyb dnes může být patrný na akciích Applu. Ten by měl totiž okolo 19:00 našeho času představit nový iPhone a iWatch.

dan_z_prijmu

Na komoditním trhu nejsou dnes u drahých kovů patrné výrazné změny. Ropa WTI dnes přidává 0,7 %, naopak Brent upisuje 0,2 %.

Pražská burza zavřela v mírném plusu a její index PX se po 16h pohybuje na hladině 997 bodů (+0,2 %). Největší pohyb směrem vzhůru zde dnes zaznamenávají vysoce volatilní akcie těžařské společnosti NWR (+2,3 % na 2,2 CZK). Výrazněji dnes posilují také akcie Komerční banky (+1,2 % na 4940 CZK).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).