Hlavní navigace

Účtovník

17. 12. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Omrzelo vás vedení domácího rozpočtu tradiční metodou a hledáte vhodný software, který vás vrhne do 21. století? Pak slovenský program Účtovník je možná tím, co hledáte.

Účtovník má velice pěkné uživatelské prostředí a pro člověka, jako jsem já, je výhodou, že program je ve slovenském, nikoli v anglickém jazyce. A to je jazyk přece jenom nám trošku bližší.

Program je velice snadný na ovládání. Pomocí ikony „nová položka“ se vám zjeví okno, kde máte údaje: položka, příjem, výdaj a skupina. Do okénka „položka“ napíšete název položky, třeba jahody, do okénka „výdaj“ napíšete výdaj za tuto položku (v případě příjmu ji uvedete do příjmu) a v okénku „skupina“ zvolíte skupinu (u jahod je to třeba ovoce), a program vám vypíše položky do přehledné tabulky i s datem a zůstatkem. Vše lze vytisknout.

Program umí udělat také závěrečné vyúčtování za měsíc, rok či za celou dobu užívání. Vše je sestaveno do přehledné tabulky a je zde možnost zjistit, kolik jste vydělali či utratili na jednotlivých vámi definovaných skupinách. V rámci závěrečného vyúčtování můžete nechat vykreslit též několik jednoduchých grafů (grafy celkového hospodaření, příjmů a výdajů), které budou vypovídat o vašem hospodaření velice názorně.

Program je uživatelsky příjemný, především díky velice přehledné a názorné nástrojové liště, která obsahuje většinu nástrojů potřebných pro rychlou práci v programu. Můžete tak snadno vytvořit nové položky, otevřít, uložit a zavřít soubor.

Provedete-li operaci, kterou chcete odvolat, snadno vrátíte poslední úkon. Jedná-li se o chybu staršího data, nezoufejte, i s tímto problémem si program umí poradit.

Program vychází vstříc i lidem v počítačové technice zběhlým, kteří si jej mohou upravit na míru. Mezi takovéto funkce patří například možnost vlastního nastavení skupin položek nebo automatického ukládání položek do nových souborů podle data.

Pro lidi, kteří by se snad báli o svá data a hlavně o to, že jejich data by mohl někdo zneužít, je zde možnost ochrany dat jak na vašem počítači, tak i mimo něj. Program má funkci na zakódování přístupu k programu a zakódování souborů, které ovládá. Uživatel sám má možnost volby, zda v heslech rozlišovat velká a malá písmena či nikoliv. Přístup k programu může oprávněný uživatel kdykoli uvolnit. Totéž platí i pro přístup k souborům.

Program jsem zkoušel na operačních systémech MS Windows 95, 98, NT, ME. Program bez problémů fungoval na operačních systémech MS Windows 95, 98 a NT, nepodařilo se mi jej však spustit na operačním systému MS Windows ME. Nepodařilo se mi ale zjistit proč. Program také na zmíněných operačních systémech neměl potíže s ovládáním tiskárny (zkoušeno na HP).


skoleni_15_4

Tabulka č. 191
Uctovnik II 2.1
Autor Professor software
Hodnocení na Slunečnici *****/5
Typ Shareware
OS Win 95/98
Velikost 1,2 MB
DOWNLOAD

V programu člověk najde většinu věcí, které potřebuje k vedení jednoduchého účetnictví. Jediné, co mu chybí, je sloupec pro číslo daňového dokladu. Tím je případný účetní tlačen k vymýšlení vlastních variant řešení.

Účtovník je pro snadnost ovládání vhodný především pro začínající uživatele. Náročnějším může chybět možnost tvorby složitějších statistických výstupů.

Zaujal vás program Účtovník?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Člen skupiny historického šermu Heraldicus...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).