Hlavní navigace

Názor k článku Uber a Taxify. Nehrají fér, ale lidé je přesto milují od jezevec - problematika uberu X taxi není v tom, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2017 16:49

    jezevec (neregistrovaný)

    problematika uberu X taxi není v tom, jak zastaralá legislativa dokáže pochopit sdílenou ekonomiku, nebo jak uberářům nacpat taxi licence. problém je v tom, že nikoli poprvé nás laskavý stát za naše peníze jaxi chrání proti naší vůli, a o to i tam kde už ta ochrana nás poškozuje.
    a tak je mnoho lidí, kteří by rádi pracovali, nezaměstnatelných - protože si nevydělají na minimální mzdu, nebo mají nějaký hendikep jehož zohledněním je zaměstnavatel natolik spoután, že radši takového nepřijme vůbec. a tak vznikl švarc a nelegální zaměstnávání, což mnoha lidem vyhovuje.
    máme superbezpečné školky, s dostatečným počtem záchodů a výživově korektní stravou - ale jsou tak drahé, že jich je málo, a není v nich místo. a tak vznikly hlídací kluby, kde legislativa není žádná a dítě vám tam prostě pohlídají, což mnoha lidem více než stačí.
    máme certifikované a ohvězdičkované hotely, platící řádně daně a garantující kvalitativní standardy - jenže jsou lidi, kteří prostě jen potřebují někde přespat na cestě, a couch surfing jim poskytne za půl peněz právě to co potřebují. od prvního května máme nekuřácké hospody, kam se dosud chodilo hlavně kouřit - a majitelé těchto provozoven jsou násilím státu donuceni poskytovat službu pro nekuřáckou klientelu, přestože o ní nestojí.

    no a podobně je to s uberem apod aplikacemi. ne každý vyžaduje řádně a předpisově označené vozidlo, profi proškoleného a odborně koncesovaného drožkáře, účtenku ze zaplombovaného taxametru - někdo prostě potřebuje jen popovézt. nacpat jednu službu do legislativy pro službu koncipovanou úplně jinak, a cílenou na jinou klientelu, je totální hovadina. každé zboží má svého kupce. když mohou vedle sebe existovat mateřské školky a hlídací kluby, když mohou vedle sebe existovat stavební firmy a zedníci-meloucháři bez razítka - proč by nemohl vedle sebe existovat taxi i uber, nebo hotel i airbnb. co přitom riskuje zákazník, je jeho věc - a o co přichází stát na daních, je jeho problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).