Hlavní navigace

Názor k článku Uber a Liftago. Bude vás bavit platit za spolujízdu a taxíky od Účetní. - Tady není problém, že jde o moderní službu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2015 9:27

    Účetní. (neregistrovaný)

    Tady není problém, že jde o moderní službu, mobilní aplikaci nebo že jde o novinku či trend. Problém je daňový. Uber se považuje za "spolujízdu", takže on nic, on muzikant, oni jsou jen prostor mezi zákazníkem a řidičem. Nechává si od řidičů platit 20 % z objednávky, ty samozřejmě daní. Ale peníze zaslané řidiči jsou pro řidiče čistý příjem, protože asi nemusíme mít žádné obavy, že by je řidiči přiznávali do daňového přiznání.

    A dále, nemůžete přiznat příjem, na který nemáte oprávnění. A protože odměna za cestu s Uberem není jen na pokrytí nákladů (oproti tradiční spolujízdě typu Jízdomat a další), ale jde prozakazetelně o zisk, potřebujete oprávnění k podnikání. Pokud jezdí soukromým vozidlem, neplatí ani silniční daň (a platit ji fakt musí).

    Sečteno a podtrženo. Uber je nepostižitelný. Postižitelní jsou ale řidiči pro něj jedoucí. Výjimkou budiž provozovatel vozidla, který má ŽL oprávnění a koncesi pro přepravu osob vozidly do 3,5 tuny a bude mít ve vozidle písemnou objednávku přepravy (nebo s elektronickým zaručeným podpisem), což stejně přes Uber nikdy mít nebude a asi nehrozí, že by ji se zákazníkem dodatečně vypsal, že. Pakliže by na konci jízdy vystavil řádný doklad, je vše v cajku. A toto se přesně neděje.

    Jenže, kde není žalobce (zákazník), není soudce. A vo tom to je. Dokud nepřijdou náhodné kontroly s dopravního úřadu daného města a nevysolí řidičům pořádnou pokutu, nic se nezmění.

    Taxikáři sice brečí, ale na špatném hrobě. Za svoji reputaci si mohou sami, Liftago se mi líbí a je dobrou odpovědí. Ale podobně může fungovat Uber, jen to asi není v jejich zájmu a nechávají daňového čermého Petra na řidiči. V tomto státě je zvyk, že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. To je špatně, státu je potřeba odvést desátek, pokud chceme, aby fungovala policie, soudy, hasiči, naše bezplatné zdravotnictví... Máme se tu jako prasata v žitě a kdokoli neplatí daně, je černým pasažérem. Uber mi vadí v tom, že tyto černé pasažéry vychovává, jinak jde o skvělou myšlenku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).